Fraud Blocker

Vitamini

Vitamini spadaju u jedinjenja koja su ključna za procese u metabolizmu kao i mnoge funkcije u telu. Vitamini mogu sačuvati zdravlje i vitalnost organizma, a imaju i pozitivno delovanje na sportski učinak. Kako se vitamini mogu naći u različitim namirnicama, pritom u drugačijim dozama, potrebna je uravnotežena i zdrava ishrana. Uz isto vreme, vitaminski kompleksi su odličan način da se dodatno osigura unos dovoljnih doza vitamina na dnevnoj bazi.

IZABERI PODKATEGORIJU

Filter
RATING
Ocenjeno sa 54
CENA
Cena: 160 RSD6630 RSD
PROIZVOĐAČI
DY Nutrition5
Extrifit1
Haya1
Maximalium3
Maxler2
Ostrovit2
Qnt7
The Nutrition3
Ultimate Nutrition1
Yamamoto6
UKUSI
Čokolada1
Jagoda2
Narandža1
Strawberry & Orange Punch1
Vanila1

Vitamini – ključne hranljive materije za očuvanje procesa metabolizma 

 

Vitamini su značajni za funkcionisanje organizma jer ulaze u sastav enzima, a posebnu ulogu imaju u procesima metabolizma. Vitamini učestvuju i u sintetisanju koenzima koji su takođe značajni za očuvanje zdravlja i stanja organizma. Vitamini imaju specifične hemijske strukture, a jedna od ključnih podela je izvršena na osnovu njihove rastvorljivosti pri čemu se dele na dve grupe. Hidrosolubilni vitamini su oni koji se rastvaraju u vodi, a u koje spadaju vitamini C i vitamini B kompleksa. Liposolubilni vitamini su rastvorljivi u mastima, a vitamini koji spadaju u ovu grupu su vitamini D, A, E i K. 

 

Značaj vitamina za održanje pravilnog funkcionisanja organizma 

 

Vitamini B grupe su među ključnim nutrijentima za očuvanje zdravlja. Vitamin B1 se drugačije naziva tiamin, a značajan je za pravilno odvijanje metabolizma ugljenih hidrata. Kako bi se održale optimalne količine vode u telu, potrebno je unositi vitamin B1. Uz to, ovaj vitamin može eliminisati trnjenje i grčeve u nogama i rukama, pa im tako vraća normalan osećaj što je značajno i za sve one koji se bave sportom.

Vitamin B2 se drugačije naziva i riboflavin, a takođe ima važnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Vitamin B2 je važan za eliminisanje osećaja slabosti, bolova, a može imati značaj i za očuvanje zdravlja kože. 

Vitamin B3 odnosno niacin je značajan kod procesa pretvaranja unetih namirnica u energiju, ima ulogu u održanju zdrave kože, a može da unapredi i funkcije sistema u organizmu. Važno je održavati uravnotežene rezerve ovog vitamina u telu jer se na taj način može poboljšati apetit, mišićna kontrakcija, raspoloženje i funkcija kože. 

Vitamin B5 je poznat i pod nazivom pantotenska kiselina, a ulazi u sastav koenzima A. Značajan je za metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata, kao i za smanjenje posledica stresa kako mentalnog tako i fizičkog. Ovaj vitamin se nalazi u mnogim namirnicama, a njegove dovoljne količine regulišu apetit, smanjuju umor, popravljaju varenje i podstiču rast, dobar san i zdravlje kože. 

Vitamin B6 je značajan za pravilan razvoj tela, a može da utiče i na bolje raspoloženje uz stvaranje hormona serotonina i norepinefrina. Takođe utiče na stvaranje melatonina, koji je odličan za održanje optimalnog biološkog ritma i ciklusa sna. Za manje slabosti, bolji fokus i raspoloženje potrebno je održati njegove zalihe u telu. 

Jedan od najznačajnijih vitamina je vitamin B12 (kobalamin) koji ulazi u proces sinteze DNK i zadužen je za dobro funckionisanje tela. Uglavnom se nalazi u namirnicama koje imaju životinjsko poreklo, pa se posebno preporučuje onima koji ne konzumiraju meso, kao što su vegani ili vegetarijanci. Ovaj vitamin pruža više energije, čuva ravnotežu, normalan osećaj u nogama i rukama i dobar fokus. 

Vitamin C se drugačije naziva i askorbinska kiselina, a spada u vitamine koji se rastvaraju u vodi. Najveći deo ovog vitamina nalazi se u povrću i voću, a može se uneti i putem dodataka ishrani. Vitamin C je zadužen za proizvodnju kolagena, zaštitu od infekcija i jači imunitet. Vitamin C takođe ima ulogu u regulaciji apetita, smanjenju umora i bola u mišićima, očuvanju i zaštiti kože, a ima i antiinflamatorno i antioksidativno delovanje. Odlično utiče na brži oporavak tela.

Vitamin A zove se i retinol, a značajan je za očuvanje vida, jačanje imunološkog sistema, eliminaciju mnogih simptoma i oboljenja, zaštitu normalnih funkcija ćelija, zdravlje kose, kože i skeletnih mišića. Vitamin E ima jako antioksidativno delovanje, utiče na pravilne funkcije mišića, čuva mišićnu masu, kao i zdrav vid. Vitamin K je značajan za zdrave kosti, regulaciju ćelijskih i telesnih procesa, takođe može imati pozitivan uticaj na smanjenje bolova. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.