Fraud Blocker

Kalcijum

Kalcijum je jedan od ključnih minerala koji se nalaze u ljudskom organizmu, a koji ulazi u sastav kostiju i zuba za čije zdravlje je takođe zadužen. Važno je održavati normalne vrednosti ovog minerala kako bi se sprečili razni neprijatni simptomi.

Kalcijum – najvažniji mineral za jake kosti i zube 

 

Kalcijum ima značajnu ulogu u očuvanju zdravlja organizma, posebno kada se radi o kostima, noktima i zubima, a ima pozitivno delovanje i na digestivni sistem. Uz suplemente na bazi kalcijuma povećava se količina ovog minerala u telu, a time se može vratiti zdravlje i funkcije kostima, zubima, kosi i noktima. Ovaj hemijski element je od velikog značaja za ljudski organizam, i ujedno je među najzastupljenijim u telu. Oko 2 % telesne težine u organizmu odrasle osobe čini upravo kalcijum, dok se veći deo – do 99 % nalazi upravo u kostima, a ostatak u tkivima. 

Postoje različiti oblici kalcijuma u krvi, a može se taložiti na različite načine: van ćelije i u ćeliji. Kalcijum kao jedan od najvažnijih minerala donosi različite benefite jer učestvuje u mnogih procesima u telu. Neki od procesa za koje je zadužen kalcijum su pravilna mišićna kontrakcija, funkcije hormona, ćelijska deoba, ravnoteža glukoze u telu i metabolizam glikogena. Osim toga, kalcijum ulazi u sastav zuba i kostiju i doprinosi pravilnim funkcijama nerava.

 

Zašto je bitan kalcijum za ljudski organizam? 

 

Kalcijum je ključan mineral kako bi kosti bile jake i zdrave, bilo da se radi o mladima ili o starijoj populaciji. Ovaj mineral preporučuje se i sportistima, kao i ženama i devojkama. Preporuka o dnevnoj količini kalcijuma zavisi od uzrasta, pola ili trudnoće i dojenja. U slučaju bavljenja sportom važno je uvrstiti dodatke ishrani na bazi kalcijuma u ishranu pre svega jer može doprineti boljem sportskom učinku uz očuvanje kostiju tokom i nakon vežbanja. 

Kalcijum je zadužen za prevenciju različitih oboljenja kostiju kao i drugih problema koji su povezani sa slabošću, lomljenjem i povredama kostiju. Zbog toga je veoma važno obogatiti ishranu i pomoći organizmu u vidu suplemenata na bazi kalcijuma kako ne bi došlo do preloma ili do drugih simptoma. Ovaj mineral se u toku dana izlučuje iz organizma dok se deo gubi putem znojenja, pa je važno nadoknaditi njegove zalihe, posebno ukoliko ima više gubitaka minerala nego unosa namirnicama. Rezerve kalcijuma u skeletu se tada mogu potrošiti, pa se smanjuje kvalitet kostiju i dolazi do opadanja gustine i drugih simptoma. 

 

Kako nadoknaditi kalcijum putem ishrane? 

 

Kalcijum se može uneti u organizam putem kvalitetnih namirnica kao što su mlečni proizvodi poput sira, jogurta i mleka, povrća poput kelja, spanaća, brokolija, kao i putem semeni (mak, susam) i proizvoda i napitaka od soje. Još neki od izvora ovog minerala su sardine, losos, orašasto voće, morski plodovi. Neke namirnice su dodatno obogaćene ovim mineralom, ili pak vitaminom D, koji je značajan za apsorbovanje kalcijuma. Kalcijum se može kombinovati sa magnezijumom ili vitaminom D. Pravilna ishrana je najbolji način da unesete dovoljne količine kalcijuma u organizam ali možete njegove rezerve dopuniti i uz kvalitetne dodatke ishrani.

 

Unos kalcijuma putem suplemenata 

 

Osim putem ishrane, kalcijum se može nadoknaditi i preko suplemenata. Kada se radi o preporučenoj količini ovog preparata, ona zavisi od toga koliko kalcijuma unosite redovnom ishranom. Postoje različiti oblici ovog minerala u preparatima, a apsorpcija je bolja kada se konzumiraju uz obrok. Za apsorbovanje kalcijuma neohpodan je i vitamin D, koji na taj način indirektno čuva kosti i zube. Zbog toga je važno voditi računa i o količini ovog vitamina u organizmu. Uz ove nutrijente mogu se ojačati kosti, uz izgradnju i razvoj novih i jakih kostiju. Uz vitamin D, za apsorbovanje i delovanje kalcijuma važan je i mineral magnezijum, pa je korisno kombinovati ova dva nutrijenta za najbolje rezultate.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.