Fraud Blocker

Kazein

Kazein je još jedan tip proteina koji se nalazi u mleku osim proteina surutke, a predstavlja kvalitetan izvor proteina koji ima visok sadržaj aminokiselina, među kojima su glutamin i leucin. Kazein se produženo apsorbuje, odnosno ima sporo vreme oslobađanja, pa na taj način obezbeđuje neophodne ključne aminokiseline u stalnom dotoku. Ovaj proces oslobađanja kazeina traje i do nekoliko sati, pa se zato često koristi kako bi pružio regeneraciju mišića tokom noći.

Kazein – sporo oslobađanje aminokiselina za potpunu obnovu mišića 

 

Kazein je jedan od proteina u mleku koji mu upravo daje belu boju. Kada se radi o značaju kazeina, ovaj protein može organizmu i mišićima pružiti optimalne doze aminokiselina koje su ključne za veći rast mišićne mase i ujedno njen oporavak posle napornog vežbanja. Preparati na bazi kazeina se sporo vare, pa mogu umanjiti i uspešno kontrolisati apetit, tako što daju osećaj sitosti kroz duže vreme u toku dana ili noći. Protein kazeina se sporo vari te se često koristi tokom noći odnosno pre spavanja. Zato se ubraja u večernje preparate za bolji oporavak mišića. Ovaj protein je zbog toga savršen za konzumiranje posle treninga ili uveče, pred spavanje, pri čemu daje višečasovno obnavljanje mišića. 

Kazein telu pruža stalan dotok u vidu ključnih aminokiselina kroz nekoliko časova i ujedno se ravnomerno otpušta. Benefiti ovog procesa su između ostalog rast i regeneracija mišića, uz očuvanje i razvoj strukture kostiju.

 

Prednosti koje može dati upotreba proteina kazeina 

 

Kazein je protein koji u okviru suplemenata pruža efekat sprečavanja kataboličkih procesa uz stimulaciju anabolizma odnosno izgradnje mišićne mase. Sve ovo moguće je zahvaljujući obezbeđivanju esencijalnih aminokiselina koje služe telu da pravilno funkcioniše. Uz to, dodaci ishrani na bazi proteina kazeina mogu na odličan način dopuniti vašu svakodnevnu ishranu, a takođe mogu unaprediti zdravlje i vitalnost organizma. Ukoliko želite da povećate dnevni unos proteina kazein vam može pružiti pravu podršku, pa na taj način možete dobiti niz benefita. Neke od prednosti koje dobijate uz upotrebu kazeina su smanjenje telesne mase uz podsticaj izgradnje mišića, a ovaj protein se takođe lako vari što dodatno dodaje na njegovom kvalitetu. 

Uz kazein se na optimalan način utiče na regeneraciju mišića, ali se može smanjiti i apetit, pa je pogodan za proces mršavljenja i smanjenja procenta masnoća. Kazein u suplementima često ne sadrži šećere, a ima i minimalnu količinu ugljenih hidrata po porciji. Ovo dodatno ubrzava mršavljenje, a odlika kazeina je i da vas duže drži sitim. Kada se radi o mišićnoj masi, kazein pomaže tako što povećava količinu unetog proteina i stimuliše rast novih mišića. Zbog toga je posebno značajan kod sportista i atleta. Kazein se može koristiti u vidu šejkova, protinskih užina, obroka, pudinga, smutija, a dolazi u odličnim ukusima. Uz to, kazein se može koristiti i između obroka a idealno vreme je pred spavanje. 

 

Kako su povezani i kako se razlikuju protein surutke i kazein? 

 

Kazein i surutka dolaze iz mleka pa imaju i sličnosti i razlike, među kojima je brzina varenja odnosno oslobađanja aminokiselina. Kazein se za razliku od proteina surutke jako sporo apsorbuje, pa se tako i drugačije konzumira. Kazein se preporučuje za obnovu mišića posle trneinga, posebno tokom noći, dok se surutka uglavnom koristi za treniranje i izgradnju mišića. Obe vrste proteina jačaju imunitet i ubrzavaju oporavat mišića i tela. Kazein se telu doprema ravnomerno i sporo se oslobađa tako da spada u sporije proteine. Često se preparati kazeina uzimaju pred spavanje da bi se sprečila razgradnja mišića u toku noći. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.