Fraud Blocker

Aminokiseline

Aminokiseline u dodacima ishrani predstavljaju izuzetan način da sportisti i fizički aktivne osobe unesu u svakodnevnu ishranu neophodne nutrijente i tako ojačaju organizam i dobiju mnoštvo sportskih benefita. Uz preparate na bazi ključnih aminokiselina dobijaju se mnoge prednosti, kako zdravstvene tako i atletske, trening je učinkovitiji, dok se čuva izgrađena mišićna masa uz potrebne nutrijente za oporavak i rast novih mišića.

Filter
RATING
Ocenjeno sa 53
CENA
Cena: 60 RSD7100 RSD
PROIZVOĐAČI
Basic Supplements7
DY Nutrition3
Extrifit5
Haya11
Kyowa2
Maximalium6
Maxler8
Nocco2
Nutriversum3
Ostrovit2
Qnt3
The Nutrition7
Twinlab1
Ultimate Nutrition11
Workout Nutrition1
Yamamoto6
UKUSI
Ananas1
Blood Orange1
Citrus-zova1
Coca Cola1
Fresh Green Apple2
Grapefruit2
Jabuka2
Jagoda4
Juice Melba1
Kruška1
Limun2
Limun Del Sol1
Limun-Narandža1
Mango1
Narandža5
Neutral3
Orange1
Orange & Lemon1
Orange and Lemon1
Ramonade1
Ruby red candy1
Šumsko voće2
Sunny Soda1
Tropsko voće1
Višnja2
Voćni punč1

Aminokiseline – ključni nutrijenti za očuvanje zdravlja i telesnih funkcija 

 

Aminokiseline spadaju među najvažnije nutrijente uz proteine, vitamine, minerale i masti, koje je pottebno uneti u organizam kako bi on pravilno funkcionisao i kako bi se neometano odvijali mnogi procesi i funkcije. Aminokiseline spadaju u osnovne elemente koji izgrađuju proteina, a sama vrednost proteina određuje se u odnosu na količinu i tip aminokiselina u njegovom sastavu. Tako se određuje i vrednost proteina koji se dobija iz biljnog ili životinjskog porekla. 

Aminokiseline koje spadaju u neesencijalne su one koje se mogu proizvesti u telu, dok se esencijalne moraju unositi putem namirnica ili suplemenata jer se ne mogu samostalno sintetisati u telu. Osim toga, aminokiseline su važne za lakše apsorbovanje proteina koje unosimo putem namirnica, dok se ujedno sprečava razgradnja mišića i obezbeđuje hranljiv sadržaj za očuvanje mišićne mase uz veću mišićnu izdržljivost. Uz dodatke ishrani na bazi aminokiselina mogu se uneti u organizam i esencijalne aminokiseline. Esencijalne aminokiseline su izoleucin, leucin, valin, lizin, treonin, triptofan, histidin, arginin, metionin, fenilalanin. Neesencijalne aminokiseline obuhvataju alanin, serin, glicin, norleucin, glutamin, glutaminsku kiselinu, tirozin, cistin, citrulin, prolin, hidroksiprolin, asparagin.  

 

Značaj aminokiselina za očuvanje zdravlja i rezultate treninga 

 

Aminokiseline su značajne za organizam jer ih odlikuje hemijska rezkcija u kojoj se formiraju veze peptida, pa se tako povezuju dve aminokiseline i nastaju njihovi lanci. Aminokiseline imaju niz prednosti za očuvanje telesnih funkcija, celokupno blagostanje i održanje zdravlja. Ove hranljive materije mogu pomoći u dostizanju sportskih ciljeva zavisno od potreba treninga, a takođe mogu ojačati imunitet i organizam. Aminokiseline u svakodnevnoj ishrani pomoći će da se telo i mišići brže regenerišu nakon naponih vežbi ili u slučaju povrede, a mogu doprineti i efikasnijem sagorevanju viška kalorija i masnoća. Uz sve ove prednosti, aminokiseline eliminišu kataboličke procese, podstiču lučenje hormona rasta i daju veći volumen mišićima. 

 

Kada se radi o preparatima na bazi aminokiselina, one se brzo apsorbuju, a važne su kako bi upotpunile podršku koju pružaju proteini, posebno tokom noći ili intenzivnog vežbanja. Glutamin je aminokiselina koja je posebno značajna za bolji i brži oporavak mišićnih vlakana posle napornog vežbanja. Brojne aminokiseline imaju svoje glavne funkcije u biohemijskim procesima, kao što je aminokiselina metionin. Neke od aminokiselina ulaze u sastav enzima i utiču na njihovo stvaranje, dok neke imaju i ulogu u izgradnji struktura pa tako glicin učestvuje u izgradnji kolagena, struklturalnog proteina u telu. 

U aminokiseline razgrantog lanca koje su posebno značajne, a koje se nazivaju BCAA spadaju: izoleucin, leucin i valin. BCAA mogu značajno doprineti bržem oporavku posle intenzivnog vežbanja, uz očuvanje mišićne mase i stimulisanje izgradnje novih mišića, dok u isto vreme sprečavaju katabolizam i smanjuju umor i slabost u mišićima. Arginin ima značaj za deobu ćelija, a takođe može ojačati imuni sistem uz bolje zaceljivanje rana. Tirozin umanjuje umor u mišićim, može poboljšati raspoloženje, dok glutamin jača imunitet i daje bolji oporavak telu i mišićima posle vežbanja. Glutamin je aminokiselina koja je značajna i za bolje funkcionisanje sistema u organizmu, a posebno je značajna za očuvanje telesnih funkcija u periodima mentalnog ili fizičkog stresa. U tom slučaju čuva mišiće od razgradnje, dok ujedno jača imunološki odgovor i pruža veću snagu i izdržljivost telu.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.