Fraud Blocker

Cink

Cink spada u esencijalne minerale, a uglavnom se može pronaći u različitoj hrani koja ima životinjsko poreklo, dok se određene količine mogu pronaći i u biljnim namirnicama. Cink je pre svega mineral koji je značajan za očuvanje normalnog funkcionisanja mnogih procesa u ljudskom organizmu, a pošto se ne može sintetisati u telu, važno je održati normalne vrednosti ovog minerala u organizmu. Cink se u okviru dodataka ishrani preporučuje posebno tokom zime, a odličan je način da nadoknadite njegove zalihe.

Cink – ključni mineral za jačanje imuniteta i zdravlja 

 

Cink je mineral koji se ne može samostalno proizvesti u telu, i zbog toga je važno uneti dovoljne količine preko namirnica ili putem suplemenata. U telu je cink prema zastupljenosti drugi mineral, a ključna uloga je pravilan razvoj i odvijanje telesnih funkcija pa je zbog toga važno održavati optimalne doze u organizmu. Značajne količine cinka se mogu pronaći u različitim namirnicama kao što su: mleko, jaja, morski plodovi, jetra, crveno meso. U slučaju da ta količina unetog cinka preko hrane nije dovoljna, može se nadoknaditi suplementima. 

Značaj cinka je u toeme što može da unapredi imunološki sistem iz njegove funkcije, dok u isto vreme ima sposobnost zaštite od slobodnih radikala i njihovog delovanja. Cink je takođe od ključnog značaja za zdravu kosu, kožu i nokte. Preporučena dnevna količina ovog minerala je 10 – 11 mg za muškarce i 7 – 8 mg za žene. Optimalne količine cinka u telu mogu očuvati pravilno zarastanje rana, uz manju pojavu upala. 

 

Benefiti upotrebe cinka za zdravlje i vežbanje

 

Cink je jedan od najznačajnijih esencijalnih minerala čija je glavna uloga da štiti imuni sistem. Kao i drugi minerali i vitamini, ovaj važan mineral potreban je kako bi očuvao celokupno zdravlje, uz pravilno odvijanje telesnih funkcija. Rezerve cinka u organizmu mogu se dopuniti uz kvalitetne namirnice koje ga sadrže u različitim količinama, ali često je potrebno unositi ga putem dodataka ishrani. Razlog za to je što se ne može sintetisati samostalno u telu.

Cink ima mnogobrojne uloge u organizmu, a najznačajniji je za očuvanje funkcija imunološkog sistema uz jačanje organizma, pružanje veće otpornosti, dok ujedno može da zaštiti od prehlade i pada imuniteta. Ovaj mineral ima ulogu u normalnom razvoju i zaštiti tela od negativnog spoljnog uticaja, dok čuva kožu, nokte i kosu dajući im veći kvalitet. Uz optimalne doze cinka mogu se sprečiti lomljenje kose i problemi sa noktima i kožom, a ovaj ima ulogu i u smanjenju pojava alergija i akni. Cink pozitivno deluje na brži oporavak, zarastanje rana, regeneraciju tkiva i mišića, uz bolje raspoloženje, pamćenje i fokus. Cink može da poboljša zdravlje očiju jer ima jako antioksidativno delovanje, i takođe je deo procesa sinteze proteina. Odlično deluje u kombinaciji sa drugim nutrijentima kao što je vitamina A, koji čini da se ovaj mineral bolje apsorbuje. 

 

Značaj unosa cinka u organizam 

 

Cink je jedan od značajnih minerala koji je potrebno uzimati u toku proleća i zimskog perioda, jer tada može da zaštiti organizam od ralzičitih negativnih uticaja kao što su virusi. U isto vreme ovaj mineral je koristan kod stresnih perioda pri čemu smanjuje posledice stresa za organizam. Potrebno je koristiti cink u slučaju da je došlo do deficita kako bi se njegove vrednosti vratile u normalnu. Posebno se preporučuje sportistima kojima pruža bolje mišićne kontrakcije i rast mišića uz sintezu hormona. 

 

Upotreba cinka i preporučene dnevne doze ovog minerala  

 

Kada se radi o cinku i o preporučenim količinama ovog minerala u toku dana, ona najpre zavisi od uzrasta, pola i individualnih simptoma i potreba. Ženama se preporučuje količina od oko 8 mg u toku dana, dok se muškarcima preporučuje količina cinka od 11 mg. Dojiljama je preporučena dnevna doza cinkaod 12 mg. Do toksičnih doza teško može doći, ali se smatra da je to količina od preko 150 mg u toku dana. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.