Fraud Blocker

Omega 3

Omega 3 su esencijalne masne kiseline koje se u telu ne sintetišu samostalno, i potrebno ih je unositi putem kvalitetne i raznovrsne hrane. Osim toga, njihove količine u telu mogu se nadoknaditi nekim od dodataka ishrani, kako bi se dobile sve prednosti njihove upotrebe.

Omega 3 su esensijalne masne kiseline za očuvanje zdravog organizma 

 

Omega 3 masne kiseline spadaju u dobre masti za organizam i njegovo funkcionisanje. Postoje nezasićene i zasićene masnoće, odnosno one koje su dobre i loše za organizam i zdravlje. Kada se radi o lošim masnim kiselinama, one ne predstavljaju energetski izvor i potrebne su telu samo u minimalnim količinama, a u isto vreme mogu narušiti ravnotežu u organizmu i dovesto do različitih simptoma i oboljenja. Dobre masti kao što su Omega 3 imaju značaj za očuvanje zdravlja, uz jačanje imunog sistema, i brojne druge benefite za organizam. 

Omega 3 masne kiseline ne mogu se proizvesti u ljudskom telu samostalno pa je potrebno uvrstiti kvalitetne namirnice koje ih sadrže u svakodnevnu ishranu, kao i suplemente na bazi ovih esencijalnih masnih kiselina. Mnogobrojna istraživanja dokazuju značaj i benefite koje imaju Omega 3 masne kiseline za očuvanje zdravlja, a neka od njih pokazuju vezu ovih masnih kiselina sa očuvanje kostiju i njihove gustine. 

 

Benefiti i izvori Omega 3 masnih kiselina 

 

Omega 3 masne kiseline imaju različite prednosti kada se radi o poboljšanju zdravstvenog stanja. Među tim prednostima su jačanje organizma uz jačanje imuniteta, uz preventivno delovanje protiv mnogih oboljenja, dok imaju pozitivno delovanje na raspoloženje, pamćenje i fokus. Uz to, ove esencijalne masne kiseline imaju ulogu u očuvanju zdrave kose, kože i noktiju, a takođe mogu da održe hormonsku ravnotežu. 

Postoje različiti izvori Omega 3 masnih kiselina, a najbolji izvor i ujedno najpopularniji je riblje ulje. Kada se radi o ribljem ulju u dodacima ishrani, važno je da ono bude provereno i visokog kvaliteta kako bi vam dalo najbolje rezultate upotrebom. Riblje ulje u svom sastavu ima veoma kvalitetne Omega 3 masne kiseline pa se često koristi u suplementaciji, jer nudi mnoga pozitivna delovanja za organizam. Kada se radi o ribljem ulju ono je izuzetak jer mnoge loše masti vode poreklo od životinjskih izvora. Omega 3 masne kiseline u ovom slučaju spadaju u dobre masti, kao i ostale iz te kategorije koje međutim imaju biljno poreklo. Riblje ulje značajno je jer može da unapredi funkcionisanje mišića uz bolji dotok nutrijenata, dok može i smanjiti bolove i upale kada se radi o sportskim aktivnostima. Zbog toga su suplementi na bazi Omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja važni i za zdravlje i učinak sportista i fizički aktivnih ljudi. Ove esencijalne masne kiseline imaju značaj i za brže i efikasnije topljenje masnih naslaga, pa tako njihova upotreba može doprineti regulisanju telesne težine i broja kilograma. U isto vreme, riblje ulje poznato je po tome što ima značaj za jačanje imuniteta. 

Još jedan od značajnih izvora Omega 3 masnih kiselina su lanene semenke i laneno ulje, koji na taj način takođe mogu doprineti unapređenju zdravlja i zdravstvenog stanja. U sastav ovih namirnica ulaze dobre masne kiseline koje imaju niz benefita za organizam i zaštitu od različitih simptoma i bolesti. Među pozitivnim delovanjima Omega 3 iz lanenog ulja su jačanje imunološkog sistema, održanje nivoa glukoze, očuvanje zdravlja kože i digestivnog sistema. Lan ima bogat sadržaj koji obiluje vlaknima što dodatno unapređuje proces varenja. Ove kvalitetne namirnice mogu uticati i na uspešnije gulbjenje kilograma i smanjenje procenta masnoća. Ovo je upravo moguće zbog Omega 3 masnih kiselina koje sadrže, a princip gubljenja viška kilograma bazira se na ubrzanju metabolizma. Lan je važan i kod normalnog razvoja,posebno kada se radi o razvoju i rastu dece. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.