Fraud Blocker

Magnezijum

Magnezijum je značajan u svakodnevnoj ishrani kako bi se održalo pravilno odvijanje mnogobrojnih procesa metabolzima, a takođe je važan za ublažavanje umora i slabosti u mišićima, uz održanje mišićnog tonusa. Uz određene namirnice koje u svom sastavu imaju magnezijum možete rezerve dopuniti i uz različite dodatke ishrani tako da dobijete sve njegove prednosti i sprečite nedostatak. Magnezijum se ne sintetiše u telu pa je potrebno da se unosi uz pomoć hrane ili suplemenata.

Filter
RATING
Ocenjeno sa 51
CENA
Cena: 190 RSD2350 RSD
PROIZVOĐAČI
Basic Supplements2
DY Nutrition2
Haya2
Maximalium2
Ostrovit2
Qnt1
The Nutrition3
Twinlab1
UKUSI
Banana1
Čokolada1
Jagoda1
Vanila1

Magnezijum – ključan mineral za smanjenje umora i metaboličke procese 

 

Magnezijum je značajan mineral kada se radi o metaboličkim procesima u organizmu, a učestvuje u čak više od 300 enzimskih procesa. Magnezijum se ne može samostalno sintetisati u telu pa se mora unostiti putem ishrane i uz pmoć dodataka ishrani. Ovaj mineral je na prvom mestu značajan za pravilno odvijanje mišićnih funkcija i kontrakcija, kao i za njihovo opuštanje i pravilne kontrakcije. 

Optimalne doze magnezijuma u organizmu mogu da unaprede energetske nivoe, kao i da umanje osećaj slabosti i zamora. Preparati na bazi minerala mogu da unaprede kvalitet sna i odmora, i da poprave raspoloženje, kao i da ubrzaju metabolizam. Kada se radi o ovom mineralu, potrebno je da vodite računa o optimalnim vrednostima kako ne bi došlo do nedostatka jer se na taj način mogu očuvati brojni procesi u telu. Magnezijum se preporučuje sportistima kao i ljubiteljima fizičkih aktivnosti i vežbanja, ali i ženama koje imaju neprijatne simptome PMS-a. Ovaj mineral može da unapredi zdravlje kostiju, mišića, zglobova, i digestivnog sistema. 

 

Magnezijum pomaže kod unapređenja mišićnog tonusa 

 

Magnezijum ulazi u sastav kostiju, mišića kao i nerava, a ima i veliki značaj za metabolizam. Ovaj mineral pozitivno utiče na umirenje mišićnog tonusa, i zbog toga se posebno preporučuje za konzumiranje pred spavanje. Na ovaj način se blagotvorno utiče na mišićne grčeve koji su bezvoljni kao i na druge neprijatne simptome. Ova sposobnost magnezijuma izuzetno je važna za sportiste i ljubitelje redovnog bavljenja sportom i vežbanja. Kada se radi o benefitima koje još magnezijum može dati telu i mišićima, to je više energije koja se može iskoristiti za početak treninga. Uz upotrebu ovog važnog minerala u svakodnevnoj ishrani može se povećati kvalitet vežbanja, uz mogućnost da se umanje bolovi i grčevi u mišićima čime možete povećati efikasnost mišićne aktivnosti. 

Magnezijum se posebno preporučuje osobama koje se rekreativno ili profesionalno bave fizičkom aktivnošću i napornim vežbanjem. Ukoliko želite da očuvate zdravlje i pravilne funkcije mišića, magnezijum je pravi mineral za vašu svakodnevnu rutinu. Ovaj mineral mišićima vraća pokretljivost, obezbeđujući normalne kontrakcije i opuštanje. 

 

Upotreba magnezijuma i preporučena doza 

 

Magnezijum se preporučuje u dnevnoj količini koja dostiže najviše 400 mg ovog minerala, pa se to smatra i optimalnom dozom. U zavisnosti od individualnog preparata i njegovog uputstva za upotrebu, magnezijum se može konzumirati na različite načine i u različitim količinama. Na tržištu suplementacije mogu se nači različiti preparati na bazi magnezijuma, sa sledećim oblicima ovog minerala: magnezijum helat, magnezijum laktat, magnezijum hlorid, magnezijum citrat, magnezijum aspartat. 

Dodaci ishrani koji sadrže magnezijum u svom sastavu mogu se naći u obliku tableta, kapsula, granula, različitih suplementnih praškova, šumećih tableta i sličnih preparata. Koji ćete preparat odabrati zavisi od ličnih potreba i ciljeva, kao i od saveta koji vam pruži stručno lice ili nutricionista. Kada se radi o magnezijumu i njegovoj upotrebi, za bolju apsorpciju zaduženi su vitamini B1 i B6. Magnezijum se obično uzima nakon obroka, u toku obroka ili u kombinaciji sa vitaminima B kompleksa. Često se preparati na bazi ovog minerala uzimaju pred spavanje kako bi povećali kvalitet sna, odmora, kao i oporavka i opuptanja mišića. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.