Fraud Blocker

Kreatin

Kreatin je dodatak koji se u sportskoj suplementaciji koristi za unapređenje sportkog učinka i definisanje mišića. Ovaj prirodni dodatak je jedan od najtraženijih i najpopularnijih među sportistima iz više razloga, a jedan od njih je i to što je među najistraženijim i najefikasnijim preparatima kada je reč o dobijanju veće snage i povećanju mišićne mase.

IZABERI PODKATEGORIJU

Filter
RATING
Ocenjeno sa 52
CENA
Cena: 2140 RSD5840 RSD
PROIZVOĐAČI
ActivLab2
Basic Supplements1
DY Nutrition2
Extrifit1
Maximalium1
Maxler1
Nutriversum1
Ostrovit1
Qnt1
The Nutrition1
Ultimate Nutrition2
Yamamoto4

Kreatin – najtraženiji suplement za povećanje mišićne snage i mase 

 

Kreatin ili kreatin fosfat grade jedinjenja nalik na aminokiseline, a sam kreatin nastaje prirodno u organizmu u jetri i brbrezima. Kreatin je zadužen za stvaranje odnosno recikliranje ATP-a (adenozin trifosfat) koji je poznat po svojoj ulozi energetskog goriva za vežbanje i mišićnu snagu. Ovaj proces obezbeđuje osim toga i pravilnu mišićnu kontrakciju, pa može povećati rad mišića tokom kratkotrajnih i intenzivnih vežbi. Kreatin se u organizam unosi i putem namirnica poput crvenog mesa, ribe i piletine. Sportistima se preporučuje veći unos ovog jedinjenja kako bi podstakli veći rast mišića i telu pružili više snage. 

U skeletnim mišićima može se naći veći deo kreatina u organizmu, čak do 95 % ukupnih zaliha kreatina. Njima je posebno značajan kreatin za više energije tokom intenzivnog vežbanja i aktiviranja, kao prirodan i bezbedan način. Kreatin monohidrat je jedan od najistraženijih dodataka ishrani i ujedno najbezbedniji. Kao prirodna supstanca, kreatin je izuzetno popularan, a može se naći u različitim oblicima na tržištu, najčešće u vidu kreatinskog praha. Tokom upotrebe kreatina potrebno je piti više tečnosti zbog sprečavanja dehidratacije. 

Kreatin je takođe jedan od najispitanijih i najtraženijih preparata na tržištu, kada je reč o benefitu povećanja mišićne mase, koji je pritom potpuno efikasan i bezbedan za upotrebu. Rezultati upotrebe kreatina mogu se primetiti već nakon samo 1 – 4 nedelje upotrebe kreatinskih preparata, što zavisi i od toga kolika je količina kreatina već prisutna u vašem organizmu. Postoje različiti oblici kreatina: kreatin monohidrat, kreatin etil estar, alkalni kreatin (Kre-Alkalyn), i drugi kompleksi kreatina sa drugim dodacima za veći mišićni volumen i bolje performanse. 

 

Koje su najčešće prednosti upotrebe kreatina? 

 

Kreatin pomaže kod jačanja mišića i veće izdržljivosti tokom napornog treniranja i vežbanja, a pruža i eksplozivne nalete energije u isto vreme uz veću brzinu. Često kreatin koriste vrhunski sportisti koji se bave dizanjem tegova kako bi prestigli svoju konkurenciju jer im pruža bolje performanse. Kreatin je zaslužan za brojne benefite kao što su: izgradnja čiste mišićne mase tokom vežbanja mišića, smanjenje pojave grčenja u mišićima, redukcija rizika od povreda i oštećenja tetiva, ligamenata i zglobova (što je posledica grčenja mišića), bolji oporavak posle vežbanja, više snage i bolje performanse treninga. U isto vreme može poboljšati zdravstveno stanje, pri čemu pozitivno utiče na kožu, kosti i kogniciju. 

Kreatin se posebno preporučuje u slučaju da se bavite treningom snage, a može imati značajne rezultate i kod sportista koji se bave dizanjem tegova ili kod biciklista. Mnogi sportisti koji se bave sprinterskim aktivnostima, rvanjem, fudbalom i drugim sportovima u sportskoj rutini imaju i kreatin jer im pomaže kod boljeg i bržeg oporavka tela i mišića posle vežbanja uz veću izdržljivost. Kreatin takođe umanjuje umor i može da redukuje razgradnju mišića posle vežbanja, čime čuva mišićnu masu. 

Kreatin je najbolje koristiti posle treninga ili na prazan stomak onih dana kada se ne trenira. može se kombinovati sa proteinima, dekstrozom i drugim suplementima za bolje iskorišćenje u organizmu. Ukoliko za cilj imate povećanje telesne težine u vidu čiste mišićne mase, kreatin takođe može biti idealna opcija. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.