Fraud Blocker

Proteini

Proteini su izgrađeni od mnogo gradivnih blokova koji se nazivaju aminokiseline. Kada se radi o svakodnevnoj ljudskoj ishrani, proteini su izuzetno značajni kako bi pružili adekvatnu količinu aminokiselina za pravilno funkcionisanje, rast i razvoj, održanje i zaštitu tkiva i ćelija.

Filter
RATING
Ocenjeno sa 56
CENA
Cena: 130 RSD14705 RSD
PROIZVOĐAČI
ActivLab2
Basic Supplements2
Body attack1
DY Nutrition4
Extrifit3
Maximalium3
MultiPower1
Musclepharm1
Nutriversum1
Ostrovit5
PurePro4
Qnt10
Rabeko1
The Nutrition3
Ultimate Nutrition8
Workout Nutrition1
Yamamoto1
UKUSI
Banana2
Banana Split3
Bela čokolada5
Bela čokolada - Kokos1
Belgijska čokolada1
Blueberry1
Bounty / Čoko - kokos3
Chocolate2
Chocolate Coconut1
Chocolate Hazelnut1
Chocolate Marzipan1
Čoko-lešnik2
Čokolada22
Čokolada lešnik1
Cookies & Cream4
Creamy Double Chocolate1
Creamy Vanilla2
Dark Chocolate Creme1
Hazelnut1
Ice Cream Vanilla2
Jaffa2
Jagoda9
Jagoda-banana3
Jagoda-jogurt1
Kafa1
Keks I krem6
Kokos1
Kolač sa kremom1
Krem brule2
Lešnik1
Malina - Jogurt1
Malina-čokolada1
Mango1
Milk Fudge1
Neutral2
Oreo1
Peach1
Pistachio1
Pistaći1
Raffaello1
Schwarzwald Cake1
Slana karamela1
Sour Cherry Yogurt1
Strawberry1
Strawberry & Banana1
Strawberry Yoghurt1
Šumsko voće2
Šumsko Voće-jogurt1
Tiramisu1
Triple Chocolate1
Trostruka Čokolada1
Vanila18
Višnja - Jogurt1
White Chocolate1
White Chocolate and Cookie1

Proteini – ključni nutrijenti za očuvanje zdravlja i uspeh sportista 

 

Ukoliko se redovno bavite sportom i trenirate, proteinski dodaci ishrani mogu vam pomoći da dostignete ciljeve i da unapredite kvalitet vežbanja ali i zdravlja i svakodnevice. Uz unos proteina putem brojnih kvalitetnih preparata u ponudi možete organizmu obezbediti brže apsorbovanje aminokiselina uz vrhunske prirodne izvore proteina. Uz privlačne ukuse i lako varenje, ove proteinske preparata odlikuje i najviši kvalitet sastojaka uz odlične cene. 

Popularni dodaci ishrani na bazi proteina uključuju Whey Protein (protein surutke), protein mleka, veganski protein, izolat proteina, kazein, blend protein i različite kombinacije izvora proteina, proteinske čokoladice i barovi. 

 

Izvori kvalitetnog proteina biljnog i životinjskog porekla 

 

Mogu se razlikovati proteini poreklom iz biljaka i životinja, koji imaju drugačiji stepen kvaliteta i svarljivosti u organizmu, međutim važno je samo da je dnevni unos proteina u optimalnoj razmeri bez obzira na izvor ovih nutrijenata. Proteini se mogu naći u različitim izvorima, a kada se radi o životinjskom poreklu ovih nutrijenata, to su: jaja, meso, riba, mleko, mlečni proizvodi. Biljni izvori proteina su: žitarice, mahunarke, koštunjavo i bobičasto voće, povrće, voće, semenke i druge namirnice. Potrebno je da uravnotežite svoju svakodnevnu ishranu tako da ona sadrži različite izvore proteina, jer na taj način možete dobiti i balans drugih hranljivih supstanci kao što su minerali, vitamini, vlakna i sličnih nutrijenata. 

Proteini iz različitih izvora imaju svoje nivoe kvaliteta, apsorbovanja i druge važne odlike po kojima se razlikuju, ali svima je zajedničko da pružaju idealnu nutritivnu podršku uz brojne sportske benefite. Proteini surutke su među najpopularnijim izvorima proteina, i mnogi ih smatraju najvrednijim, a tri tipa proteina spada u ovu kategoriju: izolati, koncentrati i hidrolizati. Veganski protein se često dobija iz izolata proteina pirinča ili graška i odlična je alternativa životinjskim izvorima. 

 

Značaj aminokiselina za očuvanje zdravlja i sportsku ishranu 

 

Aminokiseline su veoma važna jedinjenja za odvijanje brojnih procesa metabolizma, a među njima se nalaze i: stimulisanje očuvanja, regeneracije i izgradnje mišićne mase, jačanje tela i imunog sistema, obezbeđivanje energije za svakodnevne aktivnosti (među koje spadaju i naporni treninzi i intenzivne vežbe), bolje raspoloženje, hormonska ravnoteža, pravilno odvijanje mnogobrojnih funkcija i procesa kao i normalno funkcionisanje sistema u organizmu. 

Aminokiseline ulaze u sastav važnih nutrijenata, proteina, koji dalje čine delove mišićnih tkiva između ostalog. Jedna od glavnih uloga proteina zajedno sa aminokiselinama je da pružaju mišićima adekvatnu obnovu i izgradnju, uz njihov bolji rast i razvoj. Zbog toga je važno uvrstiti proteine u ishranu kada se bavite sportom rekreativno ili profesionalno. Proteini odnosno belančevine čine glavne nutrijente u uravnoteženoj i kvalitetnoj ishrani, posebno kod sportista i ljubitelja teretane i vežbanja. Kada konzumirate namirnice koje u svom sastavu imaju proteine odnosno aminokiseline teliu obezbeđujete sve neophodne nutrijente za pravilno funkcionisanje. Kako biste očuvali normalan rad telesnih funkcija i podržali zdravlje, potrebno je da unesete u organizam devet esencijalnih aminokiselina putem hrane. Te aminokiseline su valin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, fenilalanin, triptofan i histidin. Posebno značajne su BCAA – aminokiseline razgranatog lanca (leucin, izoleucin, valin).

Proteini uz aminokiseline mogu podržati sportske rezultate i na taj način što omogućavaju izgradnju čiste mišićne mase i definiciju lepše figure uz manji procenat masnoća. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.