Fraud Blocker

Vitamin B

Vitamin B odnosno vitamini B grupe predstavljaju neke od najvažnijih nutrijenata za očuvanje zdravog organizma i njegovih pravilnih funkcija. Ove hranljive materije imaju veliki značaj za optimalno funkcionisanje tela, a ujedno mogu regulisati i energetske nivoe, kao i imuni sistem. Ova grupa vitamina ima pozitivan utičaj na vitalnost i celokupno zdravlje, kao i na vežbanje posebno kod aktivnih sportista i ljubitelja fizičke aktivnosti.

Vitamini B kompleksa – ključni nutrijenti za očuvanje telesnih funkcija i zdravlja 

 

Vitamini B grupe pripadaju vitaminima, koji su među najvažnijim nutrijentima za odvijanje procesa i funkcija u organizmu, uz minerale i druge hranljive supstance. Vitamin B ima veliki značaj za očuvanje zdravog organizma, a može i da ojača imuni sistem i popravi mentalne i fizičke kapacitete. Kompleks vitamina B povećava energetske zalihe, smanjuje umor i slabost, i potpomaže pravilan rad ćelijskog metabolizma kao i zdravlje sistema organa. 

Vitamini B kompleksa su važni i za zdravlje bebe, dece, trudnica i dojilja. Ovi vitamini su zaduženi za pravilan razvoj deteta, posebno kada se radi o ćelijama i zaštitit organizma. Vitamini B pomažu i kod zdravlja muškaraca jer vraćaju hormonalnu ravnotežu pa tako mogu povećati i kvalitet treninga, definisanje mišićne mase uz veću količinu snage i energije. Hrana koja uglavnom sadrži vitamine B kompleksa su meso, riba, avokado, citrusi, žitarice, mahunarke, pirinač, jaja. 

 

Vitamini B grupe pružaju različite benefite za zdraviji i snažniji organizam 

 

Vitamini B imaju veoma važnu ulogu u okviru dodataka ishrani za održanje celokupnog zdravlja i vitalnosti tela. Suplementi vitamina B mogu sadžati samo jedan od ukupno osam vitamina B, ili nekoliko vitamina B kada se nazivaju kompleksima. Uz ove preparate možete biti sigurni da su količine vitamina B u optimalnim dozama. Vitamini B grupe pružaju više energije, ublažavaju posledice stresa, jačaju imuni sistem, štite tkiva i ćelije, pružaju bolje raspoloženje, utiču na detoksikaciju i dobro varenje. 

Vitamin B1 se naziva tiamin, a glavna uloga ovog vitamina je da pruža dovoljne količine energije koja se proizvodi u ćelijama. 

Vitamin B2 naziva se drugačije i riboflavin. Ovaj vitamin važan je takođe za stvaranje veće količine energije, a može da ima uticaj i na zdravlje kože i bolji vid. 

Vitamin B3 naziva se i niacin, odnosno nikotinamid. Ovaj nutrijent ima pozitivan uticaj na jačanje zglobova što je posebno korisno kada se bavite sportom. 

Vitamin B5 važna je u procesu proizvodnje koenzima A i kortizola, pa na taj način pruža više energije, a ima uticaj i na sprečavanje posledica stresa. Ovaj nutrijent ima ulogu i u iskorišćenju masti i ugljenih hidrata. 

Vitamin B6 naziva se i piridoksin, a poznat je po tome što jača imuni sistem, ima pozitivan uticaj na bolje raspoloženje i deo je procesa nastanka proteina. Može takođe očuvati zdravlje kose i kože kao i hormonalnu ravnotežu. 

Vitamin B7 (biotin) ima ulogu u zdravlju noktiju, kose i kože, kao i kod stvaranja masti i aminokiselina. 

Vitamin B9 naziva se folna kiselina i folat, a ima značaj za sintezu DNK, ćelijsku deobu, a odlično se kombinuje sa vitaminom B12. 

Vitamin 12 učestvuje u procesu sinteze DNK, očuvanju telesnih funkcija i mentalnog stanja, a često se nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zbog toga se posebno preporučuje veganima i vegetarijancima kako bi nadoknadili količine ovog važnog nutrijenta.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.