Fraud Blocker

Minerali

Minerali su nutrijenti koji uz vitamine pružaju idealnu podršku pravilnom funkcionisanju organizma, kao i obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga su ovo ujedno ključni nutrijenti kako bi unapredili sportski učinak, u okviru različitih preparata i kompleksa vitamina i minerala. Minerali mogu upotpuniti svakodnevnu ishranu, uz različite važne benefite, a takođe su podrška zdravim navikama za očuvanje vitalnosti organizma.

IZABERI PODKATEGORIJU

Filter
RATING
Ocenjeno sa 54
CENA
Cena: 190 RSD6630 RSD
PROIZVOĐAČI
Basic Supplements7
DY Nutrition5
Extrifit1
Haya7
Maximalium4
Maxler1
Ostrovit8
Qnt7
The Nutrition8
Twinlab2
Ultimate Nutrition1
Yamamoto4
UKUSI
Banana1
Čokolada2
Jagoda2
Vanila2

Minerali – ključne hranljive suptance za zdrav i jak organizam 

 

Minerali su ključne hranljive supstance za pravilan rast i razvoj, kao i za očuvanje celokupnog stanja organizma, zdravlja i vitalnosti. Kada se radi o njihovim glavnim ulogama, to su pre svega stvaranje energije, ćelijski rast, očuvanje skeleta i sistema u telu. Većina minerala nalazi se u kostima, pa su posebno značajni za bogaćenje ishrane sportista. Minerali su ključni i kada je reč o aktivnosti i radu enzima u organizmu. Unos minerala je izuzetno važan jer telo ne može da proizvodi ove važne supstance, pa treba obratiti pažnju na ishranu i dodatke ishrani koji se baziraju na mineralima. 

Minerali imaju mnogobrojne uloge u organizmu, kao što su: transmiterna funkcija, uloga u metaboličkim procesima, aktivatorska uloga, izgradnja tkiva. Osim toga, sportistima minerali obezbeđuju unapređenje procesa metabolizma i fizioloških procesa, koji su prilikom vežbanja i treniranja pojačani i zahtevaju više nutrijenata. Minerali su zaduženi za izgradnju enzima, vitamina, hemoglobina, proteina i hormona. Minerali se posebno preporučuje sportistima, osobama sa neuravnoteženom ishranom, različitim simptomima i oboljenjima, kao i u slučaju dojenja, trudnoće, i starije doba. 

Telu je potrebno 18 minerala za pravilno odvijanje procesa i funkcija u njemu. Minerali kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe ulaze u sastav tkiva i kostiju. Neki od minerala su zaduženi za pravilno funkcionisanje ćelija, dok drugi održavaju ravnotežu jona. U makroelemente spadaju sledeći minerali: Na, Cl, S, Ca, P, K, Mg, dok u mikroelemente spadaju: Si, Mo, B, Cu, I, Fe, Zn, V, Se, Cr, Mn. Važne minerale možete pronaći u različitim namirnicama kao što su voće i povrće, žitarice celog zrna, mlečni proizvodi i mleko, riba, meso, jaja, i određena hladnoceđena ulja. 

 

Najznačajniji minerali za očuvanje telesnih funkcija 

 

Selen je mineral koji ima antioksidativnu ishranu, jačanje imuniteta, ćelijski rast, oporavak tela i mišića posle povrede, čime se podstiče bolji sportski učinak. Bolje apsorbovanje selena može se podstaći vitaminima A, E i D. Selen svojim delovanjem uspešno umanjuje znakove starenja i oštećenja koja mogu doneti slobodni radikali. 

Kalcijum je važan mineral za razne procese u organizmu, među kojima su pravilna kontrakcija mišića, izgradnja zuba i kostiju, neurotransmiterna ulogai drugi funkcionalni procesi. Kalcijum je značajan i za opuštanje mišića. 

Magnezijum je značajan mineral kako bi se očuvala kondicija, mentalno i psihičko stanje. Kada se radi o preporučenoj dnevnoj količini ovog minerala to je 375 mg. Najveći deo magnezijuma nalazi se u zelenom lisnatom povrću, a važan je za veću mišićnu snagu, smanjenje umora i očuvanje sistema u telu. 

Gvožđe ima ulogu u boljem transportu kiseonika, pa tako pomaže i kod učinka sportista. Uz to, ovaj mineral ima važnu ulogu za sintezu DNK, nekih hormona, i transport kiseonika. 

Kalijum je mineral koji ima niz važnih uloga u organizmu, a ujedno je elektrolit (kao i natrijum i magnezijum). Kalijum ima ulogu u transportu nervnih impulsa, deobi ćelija, eliminaciji uticaja i posledica stresa, a može pružiti i pravilne mišićne kontrakcije i bolje metaboličke funkcije. 

Fosfor je važan jer ulazi u sastav mnogih enzima, ima uticaj na zdravlje kostiju i zuba, rast i razvoj kostiju, jačanje imuniteta i brži oporavak tela. 

Natrijum je mineral koji je važan za održanje normalne ravnoteže vode i soli i takođe reguliše tečnost u telu. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.