Fraud Blocker

Sagorevači masti: Kako se rešiti tvrdoglavih masnih naslaga

Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

Već ste posvećeni vežbanju i pravilnoj ishrani, ali još uvek imate tvrdokornu masnoću na određenom delu tela koja ne želi da nestane bez obzira na vaše napore. Fiziološki gledano, postoji razlika između tvrdokorne masnoće i obične masnoće.

Suplementi sa termogeničkim sastojcima, poznati kao “Fat Burner”-i ili sagorevači masti, imaju imaju dugu i kontroverznu istoriju, ali su i dalje među najpopularnijim dodacima ishrani. U kombinaciji sa pravilnim treningom i ishranom, mogu biti odlični za mršavljenje, mada treba biti oprezan zbog potencijalnih neželjenih efekata.

Iako je ovo kompleksna tema, ne brinite – evo jednostavnog objašnjenja o tvrdokornoj masnoći i kako je se rešiti uz pomoć suplemenata za sagorevanje masti.

Nauka o upornom salu na stomaku

Masne ćelije tela sadrže različite vrste receptora koji obavljaju različite funkcije. Svaki receptor funkcioniše kao brava, a hormoni i neurotransmiteri su ključevi. Kada se ključ stavi u bravu, dolazi do određene reakcije, slično kao kada hormoni i neurotransmiteri deluju na ove receptore i izazivaju određene odgovore u ćeliji.

Dva tipa receptora o kojima treba da brinete su alfa-2 receptor i beta-2 receptor. Alfa-2 receptori su “loši momci” – oni ometaju sagorevanje masti, dok beta-2 receptori ubrzavaju sagorevanje masti. Masne ćelije vašeg tela imaju oba ova receptora, a njihov odnos će odrediti brzinu sagorevanja masti.

Ako vaše telo ima više alfa-2 nego beta-2 receptora, tada će biti teže za vaše telo da sagoreva masti. S druge strane, što više beta-2 receptora imate, to će vam biti lakše da sagorevate masti.

3
DY Paket za sagorevanje masti
Benefiti proizvoda:

Zašto su onda neka mesta sa upornim ili tvrdoglavim masnim naslagama? To je zbog toga što imaju više alfa-2 receptora nego beta-2 receptora. Štaviše, ne možete jednostavno pretvoriti alfa-2 u beta-2 receptore jer ste rođeni sa određenom raspodelom ovih receptora.

Kao što verovatno već znate, uporne ili tvrdoglave masne oblasti često su zadnjica, butine i kukovi kod žena i naslage koje se nakupljaju oko bočnih i leđnih delova struka kod muškaraca.

Kako se rešiti tvrdoglavih masnih naslaga?

Kada je u pitanju gubljenje tvrdoglavih masnih naslaga, najvažnije je inhibirati alfa-2 receptore dok istovremeno aktivirate beta-2 receptore. Oba koriste isti ključ – hormone poput epinefrina i norepinefrina, koje telo proizvodi tokom stresa. Za nas je važan stres koji možete sami da izazovete, a to je vežbanje.

Svaki oblik vežbanja teoretski proizvodi ove hormone, ali kratke i intenzivne vežbe su najefikasnije u njihovoj proizvodnji.

Značaj niskog insulina

Pitanje je kako inhibirati alfa-2 receptore dok istovremeno aktivirate beta-2 receptore. Odgovor je jednostavan – nizak insulin. Insulin ima važnu ulogu u procesu gubitka ili dobijanja težine. Čak i mala promena nivoa insulina može zaustaviti proces sagorevanja tvrdoglavih masnih naslaga.

Ishrana s malo ugljenih hidrata ili postom naizmeničnim danima održavate nizak insulin (za sagorevanje masnoća). Za ishranu s malo ugljenih hidrata, dnevni unos bi trebalo da bude manji od 20% kalorijskog unosa najmanje četiri dana pre efikasnog sagorevanja upornih masnih naslaga. Za post naizmeničnim danima, preporučuje se post od 12 do 18 sati za sagorevanje ovih masnih naslaga.

Povećanje protoka krvi

Protok krvi je još jedan važan element za sagorevanje tvrdoglavih masnih naslaga. Opšti protok krvi do regiona tvrdoglavih masnih naslaga je nizak, i bez odgovarajućeg protoka krvi nećete moći dopremiti potrebne hormone (kateholamine) za mobilizaciju masnoće. Kako povećati protok krvi u ove regione? Vežbanje može pomoći, ali najbolja opcija je post naizmeničnim danima ili suplementacija.

Na kraju, jedna stvar koju mnogi zanemaruju nakon mobilizacije tvrdoglavih masnih naslaga je ono što treba uraditi nakon toga. Potrebno je vežbanje koje će održavati protok krvi i trajno ukloniti masnoću iz krvotoka. Nije potrebno intenzivno vežbanje – dovoljno je malo znojenja da bi se protok održao.

Kako sagorevači masti funkcionišu?

Sagorevači masti obično deluju tako što stimulišu termogeni odgovor u vašem telu. Termogeni odgovor je fiziološki proces tokom kojeg telo povećava proizvodnju toplote kao rezultat ubrzanog metabolizma. Ovo se obično događa nakon unošenja hrane ili stimulansa.

Termogeni odgovor može doprineti povećanju bazalnog metabolizma i sagorevanju više kalorija. Neki sagorevači masti sadrže stimulanse poput kofeina koji vam mogu pružiti dodatnu energiju tokom treninga, što može pomoći u sagorevanju više kalorija.

Osim toga, sagorevači masti mogu smanjiti apetit, iako rezultati studija nisu uvek konzistentni. Uzimanje ovih suplemenata može pomoći u kontroli težine, ali je važno kombinovati ih sa uravnoteženom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću za najbolje rezultate.

Sada kada smo objasnili kako sagorevači masti funkcionišu, važno je da znate kako ih pravilno koristiti za maksimalne rezultate i minimalne rizike.

Kako bezbedno koristiti Fat Burner kao suplement za mršavljenje

Kada koristite termogeni suplement, uvek je preporučljivo da pratite uputstva na etiketi proizvoda. Postoji jedno mišljenje da “ako jedna doza deluje dobro, dve bi trebalo da deluju još bolje”, ali ovo nije uvek praktično razmišljanje.

Prvo, sastojci koje proizvodi kao što je DY Extreme Fat Burner paket obezbeđuju obično su bazirani na dozama koje su istražene za bezbednost i delotvornost. Dakle, za većinu sastojaka nema podataka o bezbednosti pri dvostrukim ili trostrukim dnevnim dozama.

Drugo, pojedinci mogu razviti toleranciju na nekoliko sastojaka koji se nalaze u sagorevačima masti, što znači da postaju manje učinkoviti. Neka istraživanja ukazuju da ovo može biti istinito u vezi sa stimulativnim efektima kofeina i johimbina, kao i termogenim efektima aktivnih sastojaka u ekstraktu zelenog čaja. Razumno je pretpostaviti da “eksplozivno” uzimanje termogenih sastojaka može ubrzati razvoj tolerancije.

Za one koji su novi u korišćenju sagorevača masti, konzervativniji pristup je početi sa malom dozom (npr. četvrtina ili polovina preporučene doze) i postepeno povećavati dozu kako biste testirali vašu toleranciju, ali nikada ne prelazite preporučenu dozu. Naravno, ako doživite neželjene efekte, prekinite upotrebu proizvoda u potpunosti.

Pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i dobrog sna, pijenje dovoljno vode može značajno pomoći u gubitku težine. Zato se pobrinite da dok koristite suplemente za sagorevanje masti svakodnevno unosite preporučenu količinu tečnosti prilagođenu vašoj telesnoj masi.

Kako izabrati najbolji sagorevač masti za vas

Kada birate najbolji suplement za sagorevanje masti, važno je da budete pažljivi i strpljivi. Pronalazak idealnog balansa između sigurnosti i efikasnosti može potrajati, s obzirom na širok izbor opcija. Da biste olakšali odluku, obratite pažnju na sledeće:

Aktivni sastojci

Spisak aktivnih sastojaka je najvažniji. S obzirom da ovi dodaci često sadrže više sastojaka, proverite njihove moguće interakcije sa lekovima koje možda uzimate. Važno je da istražite sastojke u formuli svakog proizvoda kako biste izbegli moguće interakcije sa lekovima, pogoršanje zdravstvenog stanja ili alergijske reakcije.  Takođe, uverite se da niste netolerantni na bilo koju od supstanci u formuli.

Doza

Potražite dodatke sa dozama osnovnih sastojaka koje su potvrđene istraživanjima. Obratite pažnju na ukupan sadržaj kofeina, posebno ako ste osetljivi na stimulanse. Počnite sa malom dozom da proverite toleranciju i postepeno povećavajte dok ne dostignete preporučenu dnevnu dozu. Nikada ne prelazite preporučenu dnevnu dozu.

Cena

Cena suplementa za sagorevanje masti u Srbiji može da varira po dozi od oko 20 RSD do 32 RSD. Ovi proizvodi često imaju visoku cenu u odnosu na vrednost, pa ne brinite ako su neki van vašeg budžeta. Držite se svog budžeta i ne zaboravite da optimizujete ishranu, fizičku aktivnost i san – suplementi su samo dodatak vašim naporima u upravljanju težinom.

Mogući neželjeni efekti sagorevača masti i kako ih prepoznati

Iako sagorevači masti mogu pomoći u mršavljenju, važno je koristiti ih odgovorno i biti svestan mogućih neželjenih efekata.

Evo nekih od signala koje vaše telo može da vam šalje:

  1. Povećan puls i krvni pritisak: Kako smo već naveli, sagorevači masti mogu da sadrže stimulanse poput kofeina i efedrina koji mogu značajno povećati puls i krvni pritisak. Ovo može dovesti do osećaja ubrzanog ili nepravilnog rada srca. Prepoznajte ovo kao palpitacije, vrtoglavicu ili kratak dah.
  1. Problemi sa snom: Zbog visokog sadržaja stimulansa, sagorevači masti mogu uzrokovati nesanicu ili poremećaje spavanja. Ako primetite da vam je teško da zaspite ili se često budite tokom noći, to može biti znak prekomerne stimulacije organizma.
  1. Gastrointestinalni problemi: Neki sastojci u sagorevačima masti mogu izazvati nelagodnost u stomaku, mučninu, povraćanje ili dijareju. Ako osetite ove simptome, smanjite dozu ili prestanite sa upotrebom proizvoda.
  1. Anksioznost i nervoza: Visok unos kofeina i drugih stimulansa može povećati nivo anksioznosti i nervoze. Simptomi uključuju osećaj napetosti, tremor ili prekomernu razdražljivost.
  1. Glavobolja: Neki korisnici mogu doživeti glavobolje kao reakciju na sastojke sagorevača masti. Ako primetite učestale glavobolje nakon početka korišćenja suplemenata, to može biti znak nepovoljnog dejstva.

Ako ne primetite negativne reakcije, postepeno povećavajte dozu do preporučenog nivoa. Pre nego što počnete da ih konzumirate, konsultujte se sa lekarom, posebno ako imate bilo kakve postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lekove.

Sagorevači masti nisu za svakoga

Trudnice, dojilje, osobe mlađe od 18 godina, kao i oni sa određenim zdravstvenim problemima (npr. kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre, bubrega ili štitaste žlezde) ili oni koji uzimaju određene lekove, trebalo bi da izbegavaju ove suplemente.

Ako planirate hirurški zahvat, imajte na umu da određeni sastojci mogu povećati rizik od krvarenja ili uticati na reakciju na anesteziju. Razgovarajte sa hirurgom unapred i obavestite ga o svim dijetetskim suplementima koje uzimate.

Zaključak: Da li sagorevači masti zaista rade?

Istraživanja su pokazala da određeni sastojci u sagorevačima masti mogu podsticati termogenezu i ubrzati metabolizam, što može pomoći u većem sagorevanju masti. Međutim, bez promene ishrane i redovnog vežbanja, efekat ovih suplemenata ostaje ograničen. Sagorevači masti treba da budu podrška, a ne glavno sredstvo za uspešno i održivo mršavljenje.

Većina stručnjaka se slaže da čak ni najbolji sagorevač masti ne može samostalno da postigne željene rezultate. Korišćenje ovih suplemenata može biti bezbedno pod uslovom da se koristi odgovorno i u kombinaciji sa zdravim životnim navikama.

Uvek je važno konsultovati se sa svojim lekarom pre nego što počnete sa uzimanjem suplemenata za sagorevanje masti. Ova preporuka važi za sve suplemente, jer je bitno da osigurate da su bezbedni za vas i da se pravilno uklapaju u vaš plan ishrane i vežbanja.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.