Fraud Blocker

Kombinacija suplemenata kod treninga: Kako pravilno kombinovati suplemente za maksimalne rezultate

Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

Dok se snaga postiže upornim i redovnim vežbanjem uz progresivno povećanje opterećenja, jednako je važno obezbediti telu odgovarajuće nutrijente. Da biste napredovali, podizali težine i ostvarivali svoje fitnes ciljeve, neophodna vam je “unutrašnja podrška” koja vas motiviše i omogućava da sa zadovoljstvom odlazite na treninge.

Više snage omogućava pravilnije izvođenje vežbi, veći utrošak kalorija, bolju stimulaciju metabolizma i brže sagorevanje masti. Takođe, smanjuje rizik od povreda koje mogu prekinuti vaš napredak.

Znamo koliko volite onaj moćan osećaj kada u potpunosti kontrolišete svoj trening. Zato smo vam pripremili najbolje kombinacije suplemenata koje će vam omogućiti da svaki put dostignete taj osećaj.

Pa, krenimo!

Sinergijska moć suplemenata

Kada pravilno kombinujete suplemente prema svojim ciljevima vezanim za fitnes, izgradnju mišićne mase ili gubitak kilograma, koristite sinergijsku moć koju imaju zajedno. Sinergijska moć podrazumeva izbor nutrijenata koji se međusobno dopunjuju, povećavajući njihovu učinkovitost. Razmislite o tome kao o situaciji gde je celina veća od zbira delova.

Iako se suplementi mogu kupiti bez recepta, važno je da razumete jednu stvar: suplementi zaista utiču na telo. Ako se nepravilno kombinuju, mogu naneti više štete nego koristi.

Ako ste novi u svetu suplementacije, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. Ovo će pomoći da izbegnete moguće interakcije sa lekovima koje možda uzimate.

Budite pažljivi čitaoci etiketa! U Srbiji, suplemente reguliše Ministarstvo zdravlja. To znači da će svaka deklaracija na suplementima sadržati informacije o sastojcima, preporučenom dnevnom unosu, upozorenjima o prekoračenju doze, kao i napomenu da suplementi ne mogu zameniti raznovrsnu ishranu.

Novi ste u svetu suplemenata? Počnite sa osnovama

Ako nikada ranije niste koristili suplemente, najbolje je da počnete od osnovnih. Svaka suplementacija treba da uključuje proteinski prah i aminokiseline razgranatog lanca (BCAA).

Pored osnovnih suplemenata, korisno je dodati i kvalitetan multivitamin i prah zelenih namirnica, ukoliko budžet to dozvoljava. Ovi dodaci mogu popuniti nutritivne praznine i doprineti boljem nivou energije, metabolizmu i oporavku.

Kombinovanje sumplemenata za trening

Pređite na sledeći nivo kombinacija suplemenata

Kada postavite osnove, možete razmišljati o dodavanju drugih suplemenata u skladu sa vašim ciljevima u fitnesu i zdravlju.

Kombinacija suplemenata za izgradnju mišićne mase

Jedna od prvih stvari koju treba razmotriti je kombinacija suplemenata za izgradnju mišićne mase. Najbolja kombinacija koju čine suplementi za definiciju uključuje one za koje je dokazano da rade zajedno i pojačavaju efekte jedni drugih.

Korišćenje ova četiri suplementa garantuje dobitak mišićne mase:

 1. Kreatin monohidrat: Naravno, kreatin je na listi. Stotine studija potvrđuju njegovu efikasnost u povećanju mišićne mase i snage. Suština: uz kreatin, većina muškaraca može očekivati dobitak od solidnih 10 kilograma mišića ili više, i barem 10% povećanje snage. Dokazano je da kreatin i glutamin zajedno povećavaju količinu vode u mišićnim ćelijama, što poboljšava njihov rast i sprečava katabolizam, odnosno razgradnju mišića.
 1. Beta-alanin: Ova aminokiselina može značajno pojačati efekte kreatina u izgradnji mišića. Kada uđe u mišićne ćelije, beta-alanin se kombinuje sa aminokiselinom histidinom i formira karnozin. Količina karnozina u mišićima je povezana sa snagom i, očigledno, veličinom mišića.
 1. Whey protein (protein surutke): Ovo je jednostavno najbolji protein za uzimanje pre i posle treninga. Brzo se vari, bogat je aminokiselinama razgranatog lanca, a njegovi peptidi poboljšavaju protok krvi. Kreatin i protein kombinacija može poboljšati performanse tokom treninga i omogućiti kvalitetan oporavak.
 1. Kazein protein: Kazein je drugi glavni mlečni protein (čini oko 80% mlečnog proteina; Whey čini oko 20%). Budući da imaju isto poreklo, logično je da dobro funkcionišu kada se uzimaju zajedno. Novija istraživanja su pokazala da kada se uzima sa proteinom surutke odmah nakon treninga, dovodi do većih dobitaka u mišićnoj masi nego Whey uzet bez kazeina.
1
DY Paket za mišićnu masu
Benefiti proizvoda:

Kombinacija suplemenata za sagorevanje masti

Borba sa težinom ne mora biti potpuni rat. Bitno je održavati nizak nivo telesnih masti kako biste istakli mišićnu masu koju ste naporno gradili. Dodavanje nekoliko ovih dodataka ishrani za sagorevanje masti može pomoći da se pokrene usporen metabolizam:

 1. Konjugovana linolna kiselina (poznata kao CLA): Vrsta omega-6 masne kiseline koja se nalazi uglavnom u mesu i mlečnim proizvodima dobijenim od stoke koja se hrani travom. Pokazalo se da povećava metaboličku brzinu, poboljšava rast mišića i smanjuje nivoe holesterola i triglicerida.
 1. L-karnitin: Aminokiselina koja ima važnu ulogu u metabolizmu masti. Ona pomaže transport lipida u mitohondrije, gde se mast pretvara u energiju. Ovo može biti od posebne koristi za poboljšanje izdržljivosti tokom vežbanja i podrške procesu sagorevanja masti.
 1. Sagorevači masti: Kombinacija sastojaka u ovim formulama povećava telesnu temperaturu i metabolizam, pomažući tako u sagorevanju masti. Međutim, ako patite od anksioznosti, lako se znojite ili već konzumirate dosta kofeina, izbegavajte proizvode koji sadrže bilo koje sastojke sa stimulativnim efektom (npr. kofein, efedrin).
DY Fat burner paket
DY Fat burner paket
Benefiti proizvoda:

Kombinacija suplemenata za bolji oporavak

Ako se često osećate bolno zbog upale mišića ili umorno, razmislite o dodavanju ove kombinacije suplemenata u svoju rutinu:

 1. Glutamin: Naše telo obično proizvodi sve glutamine koje su nam potrebni, ali tokom stresnih perioda ili bolesti, potrebno je obezbediti dodatni izvor. Glutamin može pomoći u hidrataciji mišića i smanjenju nivoa kiselina koje se nakupljaju tokom vežbanja, i doprineti bržem oporavku.
 1. BCAA: Konzumiranje dodatnih BCAA nakon treninga i tokom dana može pomoći u poboljšanju oporavka mišića i smanjenju umora, posebno ako se nalazite na ishrani sa smanjenim unosom kalorija.

Kombinacija suplemenata za poboljšanje performansi

Da li želite da se malo više istaknete u teretani ili vam treba podsticaj da rano ujutru izađete na trening? Pokušajte da dodate Pre-Workout proizvod ili kombinaciju suplemenata koje ćete konzumirati tokom treninga.

 1. Pre treninga (Pre Workout): Formule dizajnirane da povećaju energiju, izdržljivost i fokus tokom vašeg treninga. Možete pronaći formule sa ili bez stimulansa. Ako ste osetljivi na kofein ili već konzumirate puno kafe tokom dana, izaberite verzije bez stimulansa.
 1. Tokom treninga: Formule dizajnirane da se uzimaju tokom treninga kako biste mogli da se više naprežete i duže izdržite. Tipično, ove formule sadrže elektrolite za pravilnu hidrataciju, izvor ugljenih hidrata za nadoknadu izgubljenog glikogena i BCAA za pomoć u proizvodnji energije i štednju glukoze.
4
DY Nutrition Paket za povećanje performansi I
Benefiti proizvoda:

Da li je u redu uzimati različite suplemente istovremeno?

Obično nije problem kombinovati suplemente. Čak, može biti korisno. Na primer, kombinacija BCAA i glutamina može poboljšati oporavak mišića i smanjiti umor nakon intenzivnog treninga.

Ipak, neki dodaci ishrani mogu međusobno delovati na neželjen način. U crevima postoji takmičenje za apsorpciju različitih minerala, pa, recimo, velika doza kalcijuma može umanjiti apsorpciju magnezijuma.

Zato je najbolje koristiti pažljivo odabrane kombinacije suplemenata koje su napravljene da pruže sve potrebne hranljive materije u pravilnom balansu.

Ukoliko niste sigurni, uvek je dobro koristiti već gotove pakete suplemenata namenjene određenim ciljevima, kao što su paketi za povećanje snage ili jačanje imuniteta.

Kombinacije suplemenata kod treninga: Zaključak

Pravilno kombinovanje suplemenata može značajno poboljšati vaše performanse u teretani i pomoći vam da brže postignete svoje fitnes ciljeve. Redovno vežbanje i progresivno povećanje opterećenja su osnova za izgradnju snage, ali bez odgovarajuće suplementacije, rezultati mogu izostati.

Osnovni suplementi, kao što su proteinski prah i BCAA, pružaju solidnu osnovu. Dodavanje suplemenata kao što su beta-alanin za povećanje izdržljivosti ili glutamin za poboljšanje oporavka u kombinaciju može dodatno unaprediti vaše rezultate.

Možete da koristite gotove pakete suplemenata namenjene specifičnim ciljevima kao što su povećanje snage, sagorevanje masti ili oporavak nakon treninga. Tako ćete osigurati da dobijate sve potrebne nutrijente u pravilnom balansu i ostvarite svoje fitnes ciljeve na najefikasniji način.

Ako i pored svega navedenog još uvek niste sigurni da li je kombinacija suplementa prava za vas, ne ustručavajte se da se posavetujete sa nekim od naših stručnjaka. Naš tim poseduje veliko znanje o suplementima i može vam pomoći da kreirate plan suplementacije koji odgovara vašim ciljevima, zdravstvenim potrebama i budžetu.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.