Fraud Blocker

Kako da iskoristite vežbanje za brže dobijanje kilaže

Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

U svetu gde je mršavljenje često u centru pažnje, ponekad se zaboravlja da je dobijanje na težini stvarna briga za mnoge. Ekstremno niska telesna masa može uzrokovati probleme poput oslabljenog imuniteta, većeg rizika od infekcija, malaksalosti i pada energije. Ipak, doći do određene kilaže nije nimalo lak zadatak. Često izgleda da je lakše smršati nego dobiti na težini.

Zanimljivo je da trening, koji se obično povezuje s mršavljenjem, može biti izuzetno koristan i za povećanje težine. Naravno, u ovom slučaju, pristup vežbanju se menja i fokusira na različite vrste vežbi. Dakle, ako se pitate kako se ugojiti, ne brinite. Imamo odgovore koji vam mogu pomoći u ovom poduhvatu.

Gojenje i vežbanje – Da li to uopšte ide zajedno?

Možda mislite da treba da smanjite fizičku aktivnost ako želite da se ugojite, ali to nije nužno slučaj. Vežbanje donosi mnogo više od samo gubitka kilograma; može poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje, bez obzira na vašu težinu.

Dakle, kako možete kombinovati gojenje s vežbanjem? Način na koji ćete započeti zavisi od vaše trenutne težine, uzroka mršavosti i nivoa fizičke spremnosti.

Ako vaša mršavost potiče od nekih zdravstvenih problema, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom koji vam može pomoći da odaberete odgovarajuće vežbe. Ako je razlog nešto drugo, budite strpljivi i pažljivo planirajte svoj pristup.

Kako se ugojiti uz pomoć treninga

Kada želite da izgradite mišiće i izbegnete suvišne masti, važno je da vežbate na pravi način. Idealno je da trenirate tri do četiri puta nedeljno, najmanje 30 minuta po sesiji. Kada počnete da radite na povećanju težine, stručnjaci preporučuju da ciljate na dobijanje od pola do jednog kilograma nedeljno.

Da biste uspešno dobili na težini, važno je da izbegavate kardio treninge koji sagorevaju previše kalorija. Kardio ne treba potpuno da izbacite, već ga koristite za zagrevanje na početku treninga. Radije se fokusirajte na to da veći deo svog treninga posvetite na vežbe snage koristeći dodatne rekvizite. Počnite s manjim težinama i brojem ponavljanja, a zatim ih postepeno povećavajte.

I ne zaboravite na dane odmora. Da bi vaši treninzi imali pravi efekat, važno je da idete postepeno i da se odmarate. Dani odmora, obično 24 do 48 sati, omogućavaju mišićima da se oporave i da budete spremni za sledeći trening.

gojenje vezbanje
Izvor: Pixabay.com

Kako brzo dobiti na težini uz pomoć proteina

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – proteini su vaši najbolji prijatelji. Hrana bogata proteinima može vam pomoći da brzo i zdravo povećate telesnu masu.

Ako vam je cilj da se brzo ugojite, stručnjaci preporučuju da dnevno povećate unos kalorija za 700-1000 u odnosu na svoj bazalni metabolizam. Takođe, važno je da unosite barem 1,5-1,75 grama proteina po kilogramu telesne mase. Stalni unos proteina pomaže da se te dodatne kalorije pretvore u mišiće, a ne u telesnu mast.

Ako tražite suplement koji stvarno može da pomogne u dobijanju mišićne mase, Whey protein izolat je odličan izbor. Bez laktoze, masti i holesterola, pomaže bržem oporavku nakon treninga i podržava rast mišića. Sa više od 90% proteina, niskim kalorijama i ugljenim hidratima, lako se vari i dolazi u raznim ukusima.

DY NUTRITION SHADOWHEY STRAWBERRY BANANNA 01 2000P e1621578595431
DY Nutrition Shadowhey protein 2kg
Benefiti proizvoda:

Međutim, samo unošenje velikih količina proteina nije čarobni štapić. Proteini mogu smanjiti osećaj gladi, što može otežati dovoljan unos kalorija. Za najbolje rezultate, kombinujte dobar unos proteina sa kvalitetnim vežbama s tegovima. To je osnova za izgradnju mišićne mase i postizanje vaših ciljeva.

Kako se brzo ugojiti uz pomoć gejnera

Trening u teretani zahteva puno truda, posvećenosti i, naravno, novca. Da biste osigurali da se vaš trud isplati, važno je da se fokusirate na pravilnu ishranu bogatu zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima. Ova ishrana pomaže da dobijete na težini izgradnjom mišića.

Gejneri su sjajan dodatak za ovu svrhu. Oni povećavaju unos kalorija i pomažu vam da postignete hiperkalorijski efekat. Sadrže dobar miks proteina, ugljenih hidrata, kvalitetnih masti, vitamina i minerala, što pomaže u zdravom povećanju mišićne mase. Ugljeni hidrati u gainerima vam daju brzu energiju za intenzivne treninge i pomažu u oporavku mišića.

1
DY Paket za mišićnu masu
Benefiti proizvoda:

Takođe, ovi suplementi za gojenje su korisni ako želite da dobijete na težini i izgradite mišiće, ali ih je najbolje koristiti uz uravnoteženu ishranu i plan vežbanja, a ne kao jedini izvor kalorija.

Dolaze u obliku praha koji se lako rastvara u vodi ili mleku zbog čega su praktično rešenje za sve koji su često van kuće ili odmah nakon posla odlaze na trening. Samo ponesete šejker i spremni ste za trening.

Zašto ste mršavi

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete izgledati mršavo i zašto bi možda trebalˇo da se ugojite. Neki ljudi su jednostavno genetski mršavi i potpuno su zdravi, što je u redu. Međutim, mršavost može biti i znak drugih problema.

Mršavost nije samo estetski problem; često dolazi s pothranjenošću i lošim zdravstvenim stanjem. To može uključivati slabost, umor, nedostatak energije, pa čak i anemiju zbog nedostatka vitamina B12 i gvožđa.

Ponekad, nagli gubitak težine može biti uzrokovan i različitim bolestima ili stanjima:

  • Problemi sa štitnom žlezdom,
  • Netolerancija na gluten ili celijakija,
  • Poremećaji ishrane,
  • Rak,
  • Dijabetes,
  • Infekcije,
  • Stres i mentalno zdravlje.

Zato, pre nego što započnete bilo koji program, promenite način ishrane ili napravite plan za povećanje mase, uverite se da uzrok manjka kilograma nije nešto drugo.

Kako dobiti zdravu kilažu: Saveti za muškarce i žene

Saveti za dobijanje na težini se mogu razlikovati između muškaraca i žena zbog različitih fizioloških potreba. Dakle, preporuke za ishranu i vežbanje mogu biti različite.

  • Za muškarce bi fokus trebalo da bude na namirnicama bogatim gvožđem mesa, uz voće, krompir (u svim varijantama), integralnu testeninu i zdravije ugljene hidrate. Izbegavajte slatkiše, kafu i nikotin. Vežbajte sa velikim težinama, radite čučnjeve, mrtvo dizanje i “bench press”, kao i biceps pregibe i triceps ekstenzije. Visoko intenzivni intervalni treninzi (HIIT) vam mogu pomoći u povećanju apetita i sagorevanju viška masnoće.
  • Za žene se savetuju namirnice poput avokada, jaja, crne čokolade, kao i mleko i mlečni proizvodi zbog njihovog sadržaja kalcijuma. Uključite vežbe sa sopstvenom težinom poput sklekova, čučnjeva, iskoraka i trbušnjaka koje su odlične za jačanje mišića i mogu se izvoditi kod kuće ili u teretani. Takođe, vodni sportovi kao što su ronjenje i plivanje mogu pomoći u definisanju mišića.

Za oba pola se preporučuje uključivanje namirnica bogatih proteinima, skrobnog voća i povrća, i namirnica bogatih vitaminom B. Umesto šećera i grickalica, birajte orahe, bademe i sirovi kikiriki. I naravno, redovno vežbanje, naročito vežbe snage i vežbe sa sopstvenom težinom.

Nadamo se da vam ovi saveti pomažu da postignete svoje ciljeve u zdravom dobijanju na težini. Kao i u mršavljenju, doslednost i strpljenje su najvažniji.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.