Fraud Blocker

Maka

Maka (peruanska maka) je moćna biljka koja povećava vitalnost organizma, čuva njegovo pravilno funkcionisanje i unapređuje energetske nivoe u telu.

Peruanska maka ili samo skraćeno maka, naziva se i Zlatna maka, a poznata je po mnogim blagotvornim dejstvima po ceo organizam. Ova biljka je poreklom iz Perua, a raste na izuzetno visokim nadmorskim visinama pa je jedna od najotpornijih biljaka koje se koriste u ishrani. Otporna je na uslove kao što su UV zraci i niske temperature, a koristi se zbog svojih svojstava kao prirodan lek za mnoga stanja i simptome. Maka može da unapredi funkcionisanje čitavog organizma, kao i da pruži veću količinu energije i da poboljša vitalnost organizma.

Sastav make je upravo ono što joj daje mnoge odlične osobine, a sastoji se od ugljenih hidrata najvećim delom, zatim proteina, vlakana i masnoća. Peruanska maka sadrži esencijalne aminokiseline, vitamine C, E, B1, B2, B12, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, fosfor, jod, gvožđe, i preko 50 fitonutrijenata. Ono što odlikuje maku su posebna jedinjenja koja se nalaze samo u ovoj biljci, a koji se nazivaju makaidi i makaeni. Osim ovih alkaloida, maka u svom sastavu ima i sterole i glukozinolate, pa tako ima visok nutritivni značaj za bogaćenje ishrane i brojne zdravstvene benefite.

Maka je biljka koja ima visok procenat ključnih nutrijenata kao što su minerali i vitamini, uz proteine, ugljene hidrate, i ostale jedinstvene nutrijente pa se zbog toga koristila i u drevnim civilizacijama kao lek. Osim toga, smatralo se da maka daje povećanje snage, energije, kao i libida. Maka se može naći u žutoj (zlatnoj), crnoj i crvenoj boji, a posebno se preporučuje sportistima za povećanje nivoa energije i snage.

Maka pozitivno utiče na metabolizam i na hormonsku ravnotežu, i kod muškaraca i kod žena. Ova biljka jača organizam i njegovu otpornost, sprečava mnoga oboljenja, čuva psihofizičko zdravlje, povećava snagu i energiju i stimuliše pravilan rad žlezdi i hormona. Maka može da umanji umor, popravi raspoloženje, očuva zdravlje i lepotu kože, kao i da unapredi menstrualni ciklus. Upotrebom make se može i pospešiti izgradnja mišićne mase na potpuno prirodan način uz brojna druga pozitivna delovanja na sportski učinak.

Maka se koristi sa mnogim namenama te pruža mnogobrojne zdravstvene prednosti organizmu. Njena glavna uloga je to što povećava količinu energije u telu, a može da unapredi i celokupno zdravlje i vitalnost organizma. Prema istraživanjima maka može da unapredi libido i reproduktivno zdravlje muškaraca i žena.

Maka se zbog svojih nutritivnih vrednosti koristi već preko 10.000 godina, kao dodatak ishrani i kao prirodan lek, sa medicinskim namenama. Maka se koristi kao dijetetski proizvod, a nema štetne efekte i posledice. Minimalna dnevna doza zlatne make uglavnom je 2 – 5 g, a doza se može prilagoditi ličnim potrebama i ciljevima. Ukoliko tek počinjete sa upotrebom peruanske make, pogodna je početna doza od 2 – 3 g. Koren make se upotrebljava u prahu, a preporuka za vreme konzumiranja je u toku jela uz mleko, sok, jogurt. Pre upotrebe make možete se konsultovati sa lekarom, a potpuno je bezbedna za korišćenje.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.