Fraud Blocker

Gvožđe

Gvožđe je jedan od ključnih minerala koji ima ulogu da ćelijama i tkivima obezbedi kiseonik i tako očuva zdravstveno stanje celog organizma.

Gvožđe je mineral koji se u telu ne proizvodi samostalno pa ga treba unositi putem ishrane i suplemenata kako bi se sprečio njegov deficit i očuvale normalne vrednosti. Gvožđe se nalazi u telu u crvenim krvnim zrncima gde ima ulogu u tome da obezbedi kiseonik ćelijama i tkivima. Ukoliko dođe do manjka gvožđa, javljaju se umor, glavobolja, vrtoglavica i anemija. U tom slučaju došlo je do nedostatka hemoglobina, pa se to može loše odraziti na čitav organizam. 

Ukoliko ne unosite dovoljno gvožđa u organizam može se javiti niz neprijatnih simptoma koji narušavaju kvalitet svakodnevnog života. Neki od tih simptoma su kratak dah, bledilo kože, konstantan umor i drugi simptomi koji mogu ukazivati i na anemiju.

Unos gvožđa se posebno preporučuje ženama, jer prema istraživanjima one često imaju deficit gvožđa odnosno nivo gvožđa u telu je manji od preporučene količine. Manjak gvožđa je čest poremećaj ishrane, pa se zato suplementi na bazi ovog minerala često preporučuju kako bi ga nadoknadili. Ukoliko želite da proverite nivo gvožđa u organizmu, možete to uraditi putem analize krvi.

Gvožđe se u telu ne sintetiše samostalno, pa je potrebno uneti preporučene dnevne količine pomoću ishrane i dodataka ishrani. Različita stanja mogu biti uzrok gubitka gvožđa, kao što su infekcije, trudnoća i određena oboljenja. Ukoliko se bavite sportom i naporno vežbate, često znojenje može dovesti do pada količine gvožđa, a uzrok može biti i pad imuniteta. Zbog toga se sportistima takođe preporučuje unos veće količine gvožđa. U isto vreme vežbanjem se može popraviti stanje anemije tako što će se smanjiti umor. Bitno je da se bavite aerobnim vežbama kako bi se podstakla proizvodnja hemoglobina.

Gvožđe se može naći u različitim izvorima, kao što su crveno meso, riba, piletina, ovas, jaja, semenke, zeleno lisnato povrće, orašasto voće i druge namirnice. Lisnato zeleno povrće može se jesti bareno ili sirovo kako biste nadoknadili nivoe gvožđa, dok je preporuka da se spanać prilikom upotrebe kuva. U nekim namirnicama se gvožđe nalazi prirodno, a postoje i obogaćene namirnice ovim mineralom. Gvožđe iz crvenog mesa se brzo i lako apsorbuje, a u slučaju manjeg konzumiranja ove namirnice ili ukoliko je ne konzumirate, dobar izvor ovog važnog minerala je zeleno povrće kao što su spanać i kelj, ali i drugo povrće: grašak, mahunarke, sočivo i slično. Gvožđe se može naći i u fermentisanom hlebu, crnoj čokoladi, žitaricama. Određeno povrće je potrebno skuvati kako bi se dobila bolja apsorpcija gvožđa dok se drugo povrće jede sirovo.

Apsorpcija gvožđa može se izmeniti u odnosu na pripremu hrane i kombinovanje namirnica. Zbog toga je preporuka da se uz namirnice bogate gvožđem uzima i hrana ili piće sa vitaminom C kako bi se ovaj mineral bolje apsorbovao. Kafa može umanjiti apsorpciju gvožđa, pa je bolje konzumirati je nakon unosa namirnica bogatih ovim mineralom. Gvožđe se nalazi i u mnogim suplementima u različitim oblicima i služi da dodatno obogati vaš režim ishrane i pomogne kod simptoma nedostatka ovog minerala.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.