Fraud Blocker

Fosfor

Fosfor je jedan od najvažnijih minerala za očuvanje i izgradnju jakih kostiju i zuba, uz formiranje zubne gleđi i snažnog celovitog skeleta.

Fosfor spada u najvažnije minerale za očuvanje zdravog organizma. Jedna od glavnih funkcija ovog minerala je formiranje kostiju, održanje njihove jačine i zdravlja. Uz to, fosfor je takođe od velikog značaja za očuvanje zdravih zuba, a posebno kod formiranja zubne gleđi i jačanje zuba.

Zastupljenost fosfora u telu je odmah nakon kalcijuma, kad je reč o mineralima. Oba minerala su izuzetno značajna za zdravlje zuba i kostiju, a u tim delovima tela se nalazi čak 85 % fosfora u organizmu. Ostatak fosfora se nalazi i u tkivima i ćelijama.

Fosfor se uglavnom u organizam unosi uz pomoć namirnica punih proteinima kao i namirnica kao što su mleko i žitarice. Nedostatak ovog minerala može se javiti kao posledica različitih faktora, među kojima su različiti poremećaji apsorpcije hrane, druga oboljenja, gladovanje, ili unos alkohola. Simptomi deficita fosfora u organizmu takođe mogu biti različiti, a to su često slabiji apetit, bolovi u kostima, ukočenost u zglobovima, pojačan umor ili iscrpljenost, razdražljivost, ukočenost tela, osećaj slabosti, izmena u telesnoj težini, lomljive kosti i drugi simptomi. Kod dece se javlja i slabiji rast i razvoj kostiju i zuba.

Fosfor je važan za niz stanja, a značajan je i za rast i obnavljanje tkiva i ćelija, dok u isto vreme ulazi u sastav DNK i RNK. Ovaj mineral je važan za održanje ravnoteže među ostalim elementima kao što su vitamini i minerali, odnosno jod, magnezijum, vitamin D i cink. Fosfor ima i bitnu funkciju kada se radi o filtriranju otpadnih produkata, kao i pravljenju energetskih rezervi i načina na koji telo tu energiju iskorišćava.

Fosfor je mineral koji ima ulogu u poboljšanju oporavka kod sportista tako što pruža smanjenje bolova u mišićima nakon završetka treninga. Fosfor se koristi kako bi unapredio stanje kostiju i zuba i delovao kao preventiva mnogim simptomima i poremećajima koje se tiču njih. Zajedno sa kalcijumom fosfor je značajan za čvrste i jake kosti. Fosfor služi i za kontrolisanje količine kalcijuma u telu, pa sprečava i taloženje većih količina nego što su telu potrebne. Na taj način takođe štiti organizam od raznih oboljenja. Fosfor može da ima i ulogu u smanjenju određenih infekcija i bakterija, dok ujedno regeneriše tkiva i ćelije. Fosfor je koristan element za regulisanje pH vrednosti u organizmu i takođe utiče na proizvodnju energije, dok čini deo metabolizma masti, ugljenih hidrata i proteina.

Fosfor se može unositi putem ishrane namirnicama kao što su riba, jaja, meso, mlečni proizvodi, mahunarke, orasi, krompir, suvo voće, beli luk, integralne žitarice, sir, zrno ječma, sok od maline i ribizle i druge namirnice. Fosfor se konzumira i u obliku suplemenata, pri čemu je potrebno da se prethodno posavetujete sa stručnim licem za najbolje rezultate njegovog unosa. Postoje različiti oblici fosfora, a dnevna doza koja je preporučena za odrasle je 700 mg.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.