Fraud Blocker

Vitamin B12

Vitamin B12 je važan za održanje zdravlja kostiju i mišića, uz očuvanje brojnih funkcija i procesa u organizmu, i prevenciju mnogih oboljenja.

Vitamin B12 spada u vitamine B grupe i jedan je od najvažnijih vitamina kada se radi o očuvanju zdravlja i normalnog funkcionisanja organizma. Ovaj vitamin naziva se i kobalamin, a nalazi se prvenstveno u namirnicama sa životinjskim poreklom. Biljke ne sadrže ovaj vitamin pa se suplementacija ovim vitaminom posebno preporučuje svim osobama koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla. U organizmu se vitamin B12 može skladištiti, ali ga telo ne stvara samostalno.

Glavne karakteristike vitamina B12 su da se rastvara u vodi i da ga je zbog toga potrebno redovno unositi u organizam putem ishrane ili suplemenata. Najbolji izvori vitamina B12 kada se radi o namirnicama su školjke, riba, jaja, teletina, mlečni proizvodi, jetra, bubrezi i druge namirnice životinjskog porekla.

Vitamin B12 je među najčešćim kada se radi o deficitu nutrijenata u organizmu, a njegov nedostatak može da doprinese mnogim simptomima i oboljenjima. Zbog toga je važno održavati količine ovog vitamina u telu u normalnim vrednostima. Nedostatak vitamina B12 može se primetiti kod osoba koje prate drugačiji režim ishrane kao što su vegani koji ne upotrebljavaju namirnice životinjskog porekla ili vegetarijanci koji ne konzumiraju meso.

Deficit ovog vitamina primećuje se i kod različitih oboljenja koja su vezana za poremećaj apsorpcije hrane koja se događa u crevima, odnosno kod manjka digestivnih enzima. U slučaju konzumiranja alkohola, kao i kod određenih bakterija može doći do loše apsorpcije vitamina B12 odnosno do njegovog deficita. U slučaju smanjenja mogućnosti stvaranja digestivnih enzima usled starenja može doći do deficita ovog nutrijenta pa se suplementacija preporučuje posebno starijoj populaciji.

Kada se radi o deficitu vitamina B12, njega prate različiti simptomi kao što su umor, problemi sa varenjem kao što je dijareja, neprijatan osećaj u rukama i nogama, kao što je trnjenje. Postoje i ozbiljniji nedostaci ovog nutrijenta pa tako treba voditi računa o njegovom redovnom unosu jer on može dovesti do težih simptoma. Nedostatak ovog vitamina u blažem obliku je čest, a može poremetiti mentalno i fizičko zdravlje. Unosom vitamina B12 u obliku dodataka ishrani mogu se eliminisati svi simptomi njegovog nedostatka i tako sačuvati psihofizičko zdravlje.

Vitamin B12 u kombinaciji sa folnom kiselinom može da unapredi stepen proizvodnje stvaranja crvenih krvnih zrnaca što je važno za održanje zdravstvenog stanja. Vitamin B12 učestvuje u sintezi RNK i DNK, očuvanje zdravih nervnih ćelija, uz jačanje kostiju i povećanje njihove gustine čime se sprečavaju mnoga oboljenja.

Vitamin B12 je značajan za stvaranje kolagena kao i ostali vitamini B kompleksa. Optimalne doze vitamina B12 mogu doprineti očuvanju zdravlja kostiju i poboljšanju gustine koštane mase. Na ovaj način se sprečavaju bolesti kostiju. Ovaj vitamin ima veliki značaj i za transport kiseonika do mišićnih ćelija, kao i za bolji prenos poruka između mišića i mozga. Uz to, ovaj vitamin ima značaj za poboljšanje mišićne koordinacije i može imati značaj za podsticaj većeg mišićnog rasta.

Vitamin B12 se preporučuje posebno deci, dojiljama i trudnicama, kao i osobama sa izmenjenim režimom ishrane i sportistima.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.