Fraud Blocker

Greške zbog kojih žene ne postižu rezultate u teretani

Greške zbog kojih žene ne postižu rezultate u teretani - Cover
Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

Da li vam je poznata ona rečenica “Od sutra krećem ozbiljno da treniram?” Uglavnom se kreće od ponedeljka i ona ista poznata “Od sutra ne jedem ništa.” Već dosta puta se pokazalo da se taj nalet motivacije nije mnogima isplatio na duže staze. U daljem tekstu možete pročitati koje su to greške koje žene prave u želji i trci za lepšim telom.

 

Treniranje bez ikakvog plana

 

Dolazimo na trening i nemamo pojma šta bi mogli da radimo, sprave gledamo sa čuđenjem, gledamo šta drugi rade pa čekamo priliku da se sprava oslobodi i ponovimo isto što je osoba pre nas uradila i tako od sprave do sprave prođe nam 2 sata u teretani – već sledeći trening ponavljamo isto.

Kada smo već doneli odluku da krenemo put promena – bez dobrog plana treninga sa neznanjem i lošom organizacijom put do cilja biće duži i teži. Prvo što treba da uradimo je da utvrdimo je koji je naš CILJ – da li je to mršavljenje, popravljanje određenih mišićnih partija ili dodavanje kojeg kilograma. Ako smo već svesni da bez ikakvog znanja dolazimo na trening opcija da se posavetujemo sa stručnim licem ili čak angažujemo personalnog trenera koji će nam olakšati posao je uvek bolja opcija.

 

Trening snage - Proteinbox

 

Izbegavanje treninga sa tegovima (Trening snage)

 

“Ne želim da se nabildujem.” i “Ne želim da izgledam kao muškarac.” verovatno ste dosta puta čuli ovakve rečenice ali ste verovatno dosta puta i čuli komentare poput “Kako dobro izgleda ova devojka.” ili “Želim da imam trbušnjake i gluteus kao devojka sa slike (fitness model).”

Ono što prvo treba da znamo je da su muškarci jedno a žene drugo u svakom smislu pa čak i smislu postizanja fizičke forme. Žene jednostavno nemaju potencijal za takav i toliki rast mišića kao muškarci zbog različitosti i rada hormona. Trening sa tegovima ima mnogo benefita pored toga što postajemo snažnije za mnoge aktivnosti van teretane isto tako bez treninga snage nema lepog i oblikovanog tela.

 

Kardio trening - Protein Box

 

Samo kardio sprave i kardio trening

 

Platiti mesečnu članarinu u teretani kako bi samo koristitila traku za hodanje ili trčanje, a zaboravljamo da smo do te teretane došli nogama da bi platili tlo koje će se pomerati i meriti vreme hodanja ili trčanja i to u zatvorenom prostoru – umesto da produžimo istim koracima u prirodu, atletsku stazu ili park i uključimo sat/štopericu – ne košta nas ništa, a pritom je zdraviji izbor ako već ne koristimo sve benefite teretane.

Fokusiranje samo na kardio trening neće nam doneti rezultate lepo oblikovanog tela ako je to cilj. Trening snage treba da bude glavni deo našeg treninga, ako ipak želja za kardio treningom postoji ili je potrebno kako bi došli do određenog izgleda – kardio trening se preporučuje da dodate na kraju svog trening ili u slobdnima danima kada ne radite trening snage.

 

Restriktivne dijete - Protein Box

 

Gladovanje i restriktivne dijete

 

Kako smo već rešili da se aktiviramo uglavnom u to ide i naglo ukidanje svih mogućih namirnica i obroka jer ipak smo rešili da okrenemo novi list. Najveću grešku koju većina pravi je upravo to, da pored aktivnosti koja se uvodi i sama po sebi je već promena za naše telo, krenemo da gladujemo i uvodimo samo namirnice koje smatramo da su niskokalorične. Ako se već nismo posavetovali sa stručnim licem (nutricionista,trener) kako da postepeno uvedemo promene i koje namirnice trebamo uvesti u svakodnevnim obrocima ne bi bilo poželjno da na svoju ruku rešimo da gladujemo i iscrpljujemo svoje telo jer u suprotnom sa manjkom energije, gladni i iscrpljeni možemo samo više štete napraviti svom telu i organizmu i jako brzo odustati od želje za promenom i vratiti se starim navikama.

 

Realna očekivanja

 

Prvo sa čim se moramo pomiriti je to da rezultati neće doći preko noći, za nedelju dana pa ni mesec dana. Ono što moramo prihvatiti je da ne treba da postanemo opsednuti svakodnevno merenjem kilograma na vagi pre i posle treninga i čekati trenutak da vaga pokaže određenu brojku ne bi li se vratili starim navikama i prestali trenirati. Naprotiv kao što smo rešili da uvedemo promene u svakodnevim navikam to znači da te navike i treba da ostanu u budućnosti naše svakodnevnice. Sve što smo rešili da promenimo treba da radimo sa željom i voljom, da damo vremena sebi i svom telu da krene da se menja – jer kao što znamo rezultati ne dolaze preko noći već sa pozitivnim stavom i dugoročnim zalaganjem.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.