Fraud Blocker

Kakva je razlika između kreatina, proteina, aminokiselina i gejnera?

Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

Razlika između kreatina, proteina, aminokiselina i gejnera leži u njihovoj funkciji, načinu delovanja i svrsi korišćenja u sportu i fitnesu. Svaki od ovih suplemenata ima jedinstvenu ulogu u unapređenju sportskih performansi, izgradnji mišića, oporavku i povećanju telesne mase.

Hajde da detaljno razmotrimo njihove karakteristike kako bismo pružili jasan uvid u njihove prednosti i načine korišćenja.

06 Kreatin proteini aminokiseline i gejneri Razlike i upotreba

Kreatin: Snaga i energija

Kreatin je prirodna supstanca koja se nalazi u mišićnim ćelijama. Njegova osnovna uloga je proizvodnja energije tokom kratkotrajnih, intenzivnih aktivnosti kao što su sprintovi, dizanje tegova i eksplozivni pokreti. Kreatin pomaže u regeneraciji adenozin trifosfata (ATP), molekula koji snabdeva mišiće energijom.

dy creatine monohydrate
DY Creatine monohydrate 300g
Benefiti proizvoda:

Može se unositi putem hrane, ali je suplemetacija efikasniji način za povećanje njegovih nivoa u mišićima. Studije su pokazale da kreatin može povećati mišićnu masu, snagu i performanse tokom vežbanja. Takođe, kreatin pomaže u hidrataciji mišićnih ćelija, što može poboljšati sintezu proteina i smanjiti rizik od povreda.

Kako kreatin funkcioniše

Kreatin se skladišti u mišićima kao fosfokreatin. Tokom vežbanja, fosfokreatin donira fosfatnu grupu ADP-u (adenozin difosfatu) kako bi se formirao ATP, koji se koristi kao energija. Ovo poboljšava sposobnost mišića da obavljaju intenzivne vežbe i ubrzava oporavak između serija.

Prednost kreatina

 • Povećanje snage i mišićne mase: Studije pokazuju da kreatin može povećati snagu za 5-15% i mišićnu masu za 1-2 kg tokom nekoliko nedelja.
 • Poboljšanje sportskih performansi: Kreatin pomaže u sportovima koji zahtevaju eksplozivnu snagu, kao što su sprint, fudbal, košarka i dizanje tegova.
 • Brži oporavak: Pomaže u smanjenju upale mišića i ubrzava oporavak nakon intenzivnog treninga.

Proteini: Graditelji mišića

Proteini su neophodni nutrijenti za izgradnju, obnovu i održavanje mišićnog tkiva. Proteinski dodaci ishrani, poput Whey proteina (proteina surutke) i kazeina, vrlo su popularni među sportistima i rekreativcima zbog brzog i efikasnog unosa ovog makronutrijenta.

Whey protein se brzo apsorbuje i idealan je za konzumaciju nakon treninga jer brzo snabdeva mišiće aminokiselinama potrebnim za oporavak i rast. S druge strane, kazein se sporije apsorbuje i obezbeđuje dugotrajan izvor aminokiselina, što je korisno za regeneraciju mišića tokom noći.

DY NUTRITION SHADOWHEY STRAWBERRY BANANNA 01 2000P e1621578595431
DY Nutrition Shadowhey protein 2kg
Benefiti proizvoda:

Najbolji suplementi proteina sadrže i zdrave masti koje pomažu u očuvanju mišićne mase i podržavaju imuni sistem tokom treninga. Ovo omogućava telu da koristi skladištene masti kao energiju, dok proteini hrane telo, pomažući mišićima da se grade i sagorevaju telesne masti.

Kako proteini funkcionišu

Proteini se sastoje od aminokiselina koje se koriste za sintezu novih proteina u telu. Nakon treninga, konzumacija proteina pomaže u regeneraciji oštećenih mišićnih vlakana i izgradnji novih, što dovodi do rasta mišićne mase.

Prednosti proteina

 • Izgradnja mišićne mase: Proteini obezbeđuju esencijalne aminokiseline potrebne za rast i oporavak mišića.
 • Oporavak: Proteini pomažu u smanjenju upale mišića i ubrzavaju oporavak nakon treninga.
 • Smanjenje gubitka mišićne mase: Proteini su važni za održavanje mišićne mase tokom perioda smanjenog unosa kalorija ili intenzivnog treninga.

Aminokiseline: Podrška sintezi proteina

Aminokiseline su osnovni gradivni blokovi proteina i imaju najvažniju ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Postoji 20 aminokiselina koje telo koristi za sintezu proteina, od kojih su devet esencijalne, što znači da ih telo ne može proizvesti i moraju se uneti hranom ili suplementima.Ove aminokiseline pomažu u smanjenju mišićnog umora, povećavaju sintezu proteina i smanjuju razgradnju mišića tokom intenzivnog vežbanja.

Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) su posebno popularne među sportistima i uključuju leucin, izoleucin i valin. Brzo se apsorbuju u krvotok i mogu se koristiti kao izvor energije tokom treninga.

Kako aminokiseline funkcionišu

Aminokiseline se koriste za sintezu novih proteina i igraju važnu ulogu u mnogim biološkim procesima, uključujući rast i oporavak mišića. BCAA su posebno važni jer se metabolizuju direktno u mišićima i mogu pomoći u smanjenju umora i poboljšanju performansi tokom treninga, te smanjiti bol u mišićima nakon vežbanja.

DY NUTRITION HIT BCAA STRAWBERRY 05 2000P 2 e1621579145672
DY Nutrition HIT BCAA 10:1:1, 400g
Benefiti proizvoda:

Prednosti aminokiselina

 • Poboljšanje oporavka: Aminokiseline pomažu u oporavku mišića nakon intenzivnog treninga.
 • Smanjenje umora: BCAA mogu smanjiti mentalni i fizički umor tokom vežbanja.
 • Podrška sintezi proteina: Aminokiseline obezbeđuju gradivne blokove potrebne za sintezu novih proteina, što je neophodno za rast mišića.

Gejneri: Dodatne kalorije za rast mišića

Gejneri su suplementi koji kombinuju visoke količine kalorija, proteina, ugljenih hidrata i masti, a često su obogaćeni vitaminima i mineralima. Namenjeni su osobama koje žele da povećaju telesnu i mišićnu masu.

1
DY Paket za mišićnu masu
Benefiti proizvoda:

Takođe su korisni za ljude sa brzim metabolizmom koji teško dobijaju na težini čak i uz povećan unos hrane. Oni pružaju jednostavan način da se unese veliki broj kalorija i nutrijenata bez potrebe za konzumiranjem velikih količina hrane.

Kako gejneri funkcionišu

Gejneri obezbeđuju visokokaloričan obrok koji kombinuje proteine za rast mišića i ugljene hidrate za obnavljanje zaliha glikogena i pružanje energije. Ova kombinacija pomaže u povećanju telesne mase i poboljšanju sportskih performansi.

Prednosti gejnera

 • Povećanje telesne mase: Gejneri pomažu u unosu većeg broja kalorija, što je osniva za povećanje telesne mase.
 • Obnova zaliha glikogena: Ugljeni hidrati u gejnerima pomažu u brzom obnavljanju zaliha glikogena nakon treninga.
 • Podrška rastu mišića: Proteini u gejnerima obezbeđuju esencijalne aminokiseline potrebne za rast mišića.

Optimalna suplementacija za najbolje rezultate

Da bi ljudsko telo optimalno funkcionisalo tokom treninga, potrebni su odgovarajući nutrijenti. Pravi proteinski dodaci ishrani treba da budu bogati vitaminima i antioksidansima, koji su značajni za održavanje dobrog zdravlja i podršku kardiovaskularnom i imunološkom sistemu.

Za postizanje maksimalnih rezultata, korisno je kombinacija suplemenata kao sveobuhvatna podrška vašem treningu. Svaki od ovih suplemenata se može koristiti zajedno u okviru sveobuhvatnog plana ishrane i suplementacije kako bi se postigli najbolji rezultati.

Na primer, kreatin se koristi pre treninga za povećanje snage, proteini nakon treninga za oporavak, aminokiseline tokom dana za podršku sintezi proteina i gejneri za dodatni unos kalorija.

Kombinacija ovih suplemenata može značajno poboljšati performanse tokom treninga, omogućiti brži oporavak i podržati izgradnju mišićne mase. Bitno je da se svi suplementi koriste u skladu sa preporukama kako bi se postigli željeni rezultati na najbezbedniji način.

Razlika između kreatina, proteina, aminokiselina i gejnera: Zaključak

Razlike između kreatina, proteina, aminokiselina i gejnera leže u njihovim specifičnim ulogama u sportu i fitnesu. Razumevanje ovih razlika pomoći će vam da prilagodite svoju suplementaciju prema svojim ciljevima i ostvarite najbolje moguće rezultate u svojim treninzima.

Kreatin pruža dodatnu snagu i energiju tokom intenzivnih vežbi, dok proteini pružaju esencijalne gradivne blokove potrebne za rast i oporavak mišića. Aminokiseline podržavaju sintezu proteina i pomažu u smanjenju umora mišića, dok gejneri obezbeđuju dodatne kalorije koje su neophodne za povećanje telesne mase i mišićnog rasta.

U kombinaciji, ovi suplementi mogu značajno poboljšati vaše performanse. Izaberite pravu kombinaciju suplemenata i prilagodite ih zacrtanim ciljevima kako biste maksimalno iskoristili svoje treninge i postigli željene rezultate.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.