Fraud Blocker

Zašto je protein bitan i kada ga u vidu suplemenata treba koristiti

Tamara Antić - Zašto je protein bitan i kada ga u vidu suplemenata treba koristiti
Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

Protein u vidu suplementa (whey ili izolat) nam je potreban onog trenutka kada kroz obroke na dnevnom nivou ne možemo da unesemo određenu količinu proteina ili nam neke od namirnica smetaju – tada je najbolja varijanta napraviti protein šejk ili jednostavno kombinovati sa drugim namirnicama kako bi upotpunili i obogatili obrok ukusom.

NIKAKVA MAGIČNA DEJSTVA PROTEINA NE POSTOJE – 100-120g belog mesa ili merica proteina daju približno istu količinu proteina – vi birate.

 

Zašto je unos proteina bitan?

 

Pored toga što je unos PROTEINA bitan za vitko i mišićavo telo podjednako je bitan i za druge funkcije i celokupno zdravlje, kvalitet kose, kože, noktiju, drži nas sitim, oporavlja i regeneriše naše telo posle težih aktivnosti – zato je bitno da se protein kao nutrijent nađe u svakom od glavih obroka na dnevnom nivou.

 

Tamara Antić - Zašto je bitan unos proteina

 

Kada i koliko grama proteina je potrebno uneti na dnevnom nivou?

 

Namirnice bogate proteinom je poželjno imati u svakom obroku (bar 3) u kombinaciji sa ugljenim hidratima i zdravim mastima. Da li želeli da očuvamo trenutnu mišićnu masu, dobijemo više mišića ili smršamo i smanjimo procenat masti – dovoljan unos proteina je jedan od bitnih faktora.

Ako želimo da održimo trenutnu formu ili smršamo i smanjimo procenat masti na našem telu 1.3g-1.5g proteina po kilogramu mišićne mase je poželjno unositi – što znači npr. 1.5g (proteina) x kilaža (idealna ili ciljna ne trenutna).

Ako smo profesionalni sportista ili želimo da dobijemo veću mišićnu masu 1.8g -2.5g proteina po kilogramu mišićne mase je potrebno unositi – što bi značilo 1.8g (proteina) x kilaža (idealna ili ciljna ne trenutna).

 

Šta je bitno kod kupovine proteina?

 

Izvor proteina -Da li je izvor surutke (whey), kravljeg mleka (kazein), jaja (albumin) ili biljni (soja,grašak,riža,konoplje) – izbor je na vama, ako ste alegični na neki od sastojka ili ste vegan opcija uvek postoji – ako vam je ipak svejedno WHEY ili IZOLAT su najbolji izvori proteina.

 

Koliko grama proteina treba da sadrži jedna merica kvalitetnog proteina?

 

Jedna merica kvalitetnog brenda proteina trebalo bi da sadrži od 23g pa na više.

 

Koliko ugljenih hidrata, masti i šećera treba da sadrži kvalitetan brend proteina?

 

Što više proteine i što manje UH i MASTI – ako nam je cilj mršavljenje. Protein sa većim procentom hidrata i šećera zna da izaziva nadimanje i poremećaj sa varenjem (individulano), obratite pažnju da protein koji kupujete ima mali udeo hidrata,masti u šećera ako je cilj mršavljenje.

 

Ukus proteina

 

Ukusa ima raznih – izbor je na vama. Voćni ili čokoladno kremasti stvar je ličnog ukusa.

 

Preporuka kvalitetnog proteina?

 

DY Nutrition Shadowhey Isolate ili Shadowhey Concentrate (ukus jagoda – banana).

 

Tamara Antić - DY Shadowhey

 

 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.