Fraud Blocker

Vitamin B6

Vitamin B6 (piridoksin) ima značajnu ulogu za pretvaranje unete hrane u organizam u energiju, očuvanje zdravlja i vitalnosti uz mnogobrojne benefite.

Vitamin B6 je jedan od ključnih nutrijenata koji učestvuje u mnogobrojnim procesima u telu među kojima su i razvoj moždanih funkcija i održanje rada nervnog sistema. Ovaj vitamin pripada hidrosolubilnim vitaminima odnosno rastvara se u vodi, te je neophodno unositi ga redovno putem hrane ili suplemenata kako bi se očuvala njegova optimalna količina. Kao jedan od vitamina B kompleksa, vitamin B6 je izuzetno značajan, a poznat je i pod nazivom piridoksin.

Vitamin B6 ima ulogu u održanju pravilnog odvijanja brojnih telesnih funkcija i procesa, čak preko 200. Važan je za očuvanje normalnog metabolizma masti, ugljenih hidrata i proteina. Osim toga, ovaj nutrijent je važan za jačanje imunog sistema, a preventivno deluje na mnoge simptome i bolesti. U telu se ne može samostalno proizvesti ovaj vitamin pa je potrebno unositi ga putem hrane i dodataka ishrani. Značajan je i za transport kiseonika kroz organizam.

Deficit ovog vitamina se može desiti kod određenog dela populacije, a optimalne količine značajne su kako bi se očuvalo opšte zdravlje organizma. Kada je reč o metabolizmu, ovo je jedan od najvažnijih vitamina, jer prvenstveno služi da proizvede energiju iz unete hrane. Preporučena dnevna količina vitamina B6 u toku dana za odrasle je 1.3 mg iz izvora kao što su spanać i zob. Ovaj vitamin može se uneti i putem suplemenata.

Još neki od izvora vitamina B6 kada se radi o hrani su sledeći: govedina, tunjevina, pasulj, avokado, obogaćene žitarice, susam, semenke suncokreta, losos, zelje, lisnato zeleno povrće, papaja, narandža, pistaći, banana, dinja, džigerica, pileća prsa, ćuretina i druge namirnice. Ukoliko redovno konzumirate namirnice kao što su meso, riba, povrće, voće i orašasti plodovi, možete uspešno očuvati zalihe vitamina B6 u organizmu. Ukoliko je došlo do manjka ovog vitamina u organizmu mogu se javiti simptomi kao što su pad imuniteta, osetljiva koža, loše raspoloženje, zbunjenost, i slično. Često se deficit javlja sa deficitom i ostalih vitamina B grupe kao što su folna kiselina ili vitamin B12.

Vitamin B6 koristan je za sprečavanje infekcija, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, stvaranje energije iz hrane koja se konzumira, a takođe može i da ojača imuni sistem i popravi raspoloženje. Vitamin B6 čuva zdravlje očiju i kože, raznih organa u telu, a može da spreči mnoga oboljenja. Ovaj nutrijent je važan i kod poboljšanja mnogih stanja i oboljenja, i može umanjiti osećaj mučnine. Vitamin B6 podstiče bolji rad mentalnih kapaciteta odnosno bolje pamćenje, posebno kod starije populacije, uz kombinaciju sa folnom kiselinom, vitaminom B12 i ostalim važnim vitaminima B kompleksa.

Vitamin B6 ima veliki značaj za bolje raspoloženje, zahvaljujući njegovom učestvovanju u stvaranju neurotransmitera kao što su dopamin, serotonin i gama-aminobuterna kiselina. Ove supstance imaju ulogu u regulaciji emocionalnih reakcija i stanja. Vitamin B6 koristan je i kod prevencije oboljenja očiju, a posebno je značajan kod starije populacije. Na taj način ovaj nutrijent čuva normalan vid i zdravlje očiju.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.