Fraud Blocker

Folna kiselina

Folna kiselina (vitamin B9) spada u najznačajnije nutrijente za smanjenje umora, pravilan rast i očuvanje ćelija, popravljanje raspoloženja i mentalnih kapaciteta.

Folna kiselina odnosno vitamin B9 je vitamin koji pripada grupi B vitamina, a koji je značajan zbog svoje funkcije u stvaranju novih ćelija u telu i očuvanju njihovog zdravlja. Vitamin B9 ima ulogu u proizvodnji eritrocita, a ima veliki značaj i za pravilno odvijanje mnogih funkcija u organizmu među kojima su moždane funkcije. Folna kiselina ima sposobnost da umanji umor i iscrpljenost, pa je posebno značajan i za sportiste i rekreativce. Ovaj vitamin spada u značajne hranljive materije u slučaju planiranja trudnoće kao i tokom dojenja.

Folna kiselina se može uneti u organizam putem svakodnevne ishrane pomoću namirnica kao što su: soja, pasulj, pivski kvasac, hleb, mleko, integralne žitarice, lisnato zeleno povrće, spanać, džigerica, limun, testenina, klice pšenice i druge namirnice. Osim toga, folna kiselina konzumira se i u vidu dodataka ishrani uz druge nutrijente ili kao samostalan preparat.

Folna kiselina se posebno preporučuje trudnicama kako bi obezbedila normalan rast i razvoj bebe u toku perioda trudnoće. Unos folne kiseline važan je u periodu planiranja trudnoće kao i u samoj trudnoći iz razloga što ima ulogu u metabolizmu, rastu i deljenju ćelija. Takođe je preporuka da ga uzimaju dojilje. Nedostatak ovog vitamina izražen je upravo u tim slučajevima, a telo tada ima i veću potrebu za ovim nutrijentom. Suplementacijom u vidu folne kiseline čuva se zdravlje bebe i majke tokom trudnoće.

Prema preporuci ne sme se prekoračiti preporučena doza ovog vitamina, a pre upotrebe je poželjno da se posavetujete sa stručnim licem odnosno lekarom. Preporučena dnevna količina folne kiseline u slučaju njenog nedostatka je od 250 mcg do 1.000 mcg za odrasle, dok se trudnicama preporučuje 200 – 300 mcg ovog nutrijenta dnevno. Deci se preporučuje količina od 65 mcg do 400 mcg folne kiseline dnevno. Uobičajena dnevna doza za odrasle je 400 mcg.

Kada se radi o intenzivnom vežbanju, ono može umanjiti količinu folne kiseline u organizmu pa se preporučuje njen dodatni unos sportistima. Folna kiselina učestvuje u izgradnji proteina, pa indirektno ima ulogu i u zaštiti organizma kao i u regeneraciji i oporavku tela i mišića.

Folna kiselina se preporučuje za očuvanje celokupnog zdravlja jer može da popravi raspoloženje, smanji osećaj umora, dok u isto vreme unapređuje mentalne kapacitete i performanse. Ovaj nutrijent spada među najvažnije kada se radi o zdravlju bebe tokom trudnoće jer joj obezbeđuje pravilan razvoj pa se folna kiselina preporučuje i trudnicama. Prethodno se posavetujte sa lekarom kada se radi o upotrebi bilo kog nutrijenta u periodu trudnoće.

Folna kiselina se koristi i za ublažavanje simptoma nesanice i za povećanje kvaliteta sna, a ima i blagotvorno delovanje na očuvanje funkcija mozga. Ovaj vitamin ima značaj za sprečavanje različitih bolesti i simptoma, dok u isto vreme štiti mnoge organe i procese u telu. Preporuka je unositi vitamin C, vitamin B12 i folnu kiselinu za očuvanje zdravlja, smanjenje rizika od povreda i brži oporavak.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.