Fraud Blocker

Folna kiselina

Folna kiselina (vitamin B9) spada u najznačajnije nutrijente za smanjenje umora, pravilan rast i očuvanje ćelija, popravljanje raspoloženja i mentalnih kapaciteta.

Folna kiselina odnosno vitamin B9 je vitamin koji pripada grupi B vitamina, a koji je značajan zbog svoje funkcije u stvaranju novih ćelija u telu i očuvanju njihovog zdravlja. Vitamin B9 ima ulogu u proizvodnji eritrocita, a ima veliki značaj i za pravilno odvijanje mnogih funkcija u organizmu među kojima su moždane funkcije. Folna kiselina ima sposobnost da umanji umor i iscrpljenost, pa je posebno značajan i za sportiste i rekreativce. Ovaj vitamin spada u značajne hranljive materije u slučaju planiranja trudnoće kao i tokom dojenja.

Folna kiselina se može uneti u organizam putem svakodnevne ishrane pomoću namirnica kao što su: soja, pasulj, pivski kvasac, hleb, mleko, integralne žitarice, lisnato zeleno povrće, spanać, džigerica, limun, testenina, klice pšenice i druge namirnice. Osim toga, folna kiselina konzumira se i u vidu dodataka ishrani uz druge nutrijente ili kao samostalan preparat.

Folna kiselina se posebno preporučuje trudnicama kako bi obezbedila normalan rast i razvoj bebe u toku perioda trudnoće. Unos folne kiseline važan je u periodu planiranja trudnoće kao i u samoj trudnoći iz razloga što ima ulogu u metabolizmu, rastu i deljenju ćelija. Takođe je preporuka da ga uzimaju dojilje. Nedostatak ovog vitamina izražen je upravo u tim slučajevima, a telo tada ima i veću potrebu za ovim nutrijentom. Suplementacijom u vidu folne kiseline čuva se zdravlje bebe i majke tokom trudnoće.

Prema preporuci ne sme se prekoračiti preporučena doza ovog vitamina, a pre upotrebe je poželjno da se posavetujete sa stručnim licem odnosno lekarom. Preporučena dnevna količina folne kiseline u slučaju njenog nedostatka je od 250 mcg do 1.000 mcg za odrasle, dok se trudnicama preporučuje 200 – 300 mcg ovog nutrijenta dnevno. Deci se preporučuje količina od 65 mcg do 400 mcg folne kiseline dnevno. Uobičajena dnevna doza za odrasle je 400 mcg.

Kada se radi o intenzivnom vežbanju, ono može umanjiti količinu folne kiseline u organizmu pa se preporučuje njen dodatni unos sportistima. Folna kiselina učestvuje u izgradnji proteina, pa indirektno ima ulogu i u zaštiti organizma kao i u regeneraciji i oporavku tela i mišića.

Folna kiselina se preporučuje za očuvanje celokupnog zdravlja jer može da popravi raspoloženje, smanji osećaj umora, dok u isto vreme unapređuje mentalne kapacitete i performanse. Ovaj nutrijent spada među najvažnije kada se radi o zdravlju bebe tokom trudnoće jer joj obezbeđuje pravilan razvoj pa se folna kiselina preporučuje i trudnicama. Prethodno se posavetujte sa lekarom kada se radi o upotrebi bilo kog nutrijenta u periodu trudnoće.

Folna kiselina se koristi i za ublažavanje simptoma nesanice i za povećanje kvaliteta sna, a ima i blagotvorno delovanje na očuvanje funkcija mozga. Ovaj vitamin ima značaj za sprečavanje različitih bolesti i simptoma, dok u isto vreme štiti mnoge organe i procese u telu. Preporuka je unositi vitamin C, vitamin B12 i folnu kiselinu za očuvanje zdravlja, smanjenje rizika od povreda i brži oporavak.

Proizvodi koji sadrže folnu kiselinu

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.