Fraud Blocker

Selen

Selen je mineral koji spada u esencijalne mikronutrijente, a odlikuje ga jako antioksidativno delovanje i zaštita organizma od negativnog spoljnog uticaja.

Selen je jedan od osnovnih minerala koji su važni za pravilno funkcionisanje telesnih funkcija, uz minerale kao što su cink, jod, bakar, gvožđe i drugi elementi. Ovaj mineral je organizmu potreban u tragovima, zbog čega spada u grupu mikronutrijenata. Važno je održavati nivoe selena u optimalnim količinama u organizmu jer ovaj mineral utiče na značajne biohemijske procese. U isto vreme, selen je važan zbog svog antioksidativnog efekta i zaštite tela od spoljnog uticaja koji često može biti štetan i narušiti zdravlje.

Doziranje selena i preporučena upotreba kada se radi o odraslima za ovaj mineral iznosi uglavnom 100 mcg. Ovaj iznos je dnevna doza koja se preporučuje, dok je bezbedna količina unosa ovog minerala 0,4 mg odnosno 400 mcg. Opšta doza ovog minerala ne određuje se tako jednostavno, kada se uzmu u obzir pol, uzrast i druge osobine populacije, a ovo su opšte smernice.

Ovaj mineral se u organizam može uneti putem dodataka ishrani kao što su kompleksi minerala i vitamina, ili drugi slični preparati za očuvanje zdravlja. Selen se u organizam može uneti i putem ishrane, pomoću namirnica koje ga sadrže. Hrana koja je bogata ovim važnim elementom obuhvata sledeće namirnice: jaja, crveno meso, riba (tuna), džigerica (teleća), žitarice, hrana sa biljnim poreklom, gazirana odnosno mineralna voda.

Selen je na prvom mestu mineral koji ima antioksidativno delovanje na organizam, pa tako pruža zaštitu od oksidativnog stresa što je važno i ukoliko se bavite sportom. Ovaj mineral ulazi u sastav antioksidativnog sistema koji je zadužen da štiti organizam i ćelije u njemu od štetnog uticaja slobodnih radikala. Selen u tom slučaju ulazi u sastav enzima glutation peroksidazu, sa takođe antioksidativnim efektom. Oksidativni stres može biti uzrok različitih bolesti sistema organa i drugih stanja, a kako bi se potpuno izbegao njegov negativan uticaj važno je osim unosa minerala obratiti pažnju i na zdrav i aktivan način života. Selen takođe ima pozitivno delovanje na zaštitu tela od infekcija. Delovanje ovog minerala se i dalje ispituje, a brojna dosadašnja istraživanja dovode ga u vezu sa sprečavanjem različitih tipova bolesti i simptoma. Zbog toga je važno održavati njegove količine u normalnim vrednostima u organizmu kako bi se sprečio nastanak različitih oboljenja. Selen je značajan jer može doprineti jačanju imunološkog sistema, uz podsticaj proizvodnje antitela, a u isto vreme ima i veliki značaj za zdravlje i očuvanje ćelija, od slanja signala do rasta i razvoja ćelija. Selen može umanjiti rizik i delovanje toksičnih metala, kao što su olovo, živa, arsen, kadmijum i drugi elementi. Selen se bolje apsorbuje uz vitamine D, vitamine E i vitamine A. prema nekim istraživanjima, ovaj mineral ima ulogu i u očuvanju reproduktivnog zdravlja kod muškaraca. Ukoliko se bavite sportom, unos selena je značajan kako biste smanjili pojavu i intenzitet upala, dok će ujedno pojačati imunološki odgovor i očuvati celokupno zdravlje uz zaštitu tela od negativnog spoljnog uticaja.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.