Fraud Blocker

Vitamin A

Vitamin A je među najznačajnijim nutrijentima za očuvanje zdravog vida, zaštitu tkiva i ćelija od infekcija i održanje mnogih funkcija u organizmu.

Vitamin A spada u najznačajnije vitamine koji ima brojne uloge u mnogim procesima organizma. Ovaj važan nutrijent drugačije se naziva i retinol, a jedna od najpoznatijih uloga koju ima je da ojača i očuva sluzokožu i kožu, kao i membrane ćelija. Na taj način vitamin A ima značaj prilikom prevencije potencijalnih infekcija pa tako štiti i čitav organizam od raznih bolesti, zbog čega ga je važno održavati u normalnim količinama.

Retinol je poznat i po svom delovanju na zdravlje očiju i dobar vid, zbog svog efekta na proizvodnju rodopsina, vidnog pigmenta. Ovaj pigment može se u oku naći u štapićastim ćelijama u mrežnjači. Vitamin A u isto vreme ima ulogu da ojača imunološki sistem, pa tako uspešno eliminiše niz oboljenja i simptoma koji nastaju padom imuniteta.

Vitamin A spada u vitamine koji se rastvaraju u mastima i nazivaju se liposolubilni. Ovaj vitamin se može rastvoriti u biljnim uljima i u alkoholu, ali ne u glicerolu. Procesom rastvaranja može se umanjiti efekat ovog vitamina, a pod uticajem dnevnog svetla i UV zraka se razgrađuje. Kada se radi o apsorpciji vitamina A, korisni nutrijenti su kompleks vitamina B, kao i vitamini D, C, E, uz kalcijum, cink, neomicin, holin. Apsorpciju vitamina A mogu smanjiti kodein, mineralna ulja, deficit vitamina D, velika količina gvožđa, alkohol i slične supstance.

Vitamin A se u biljkama nalazi kao beta karoten, provitamin koji se u telu transformiše u ovaj vitamin. Beta karoten se često nalazi u preparatima i potpuno je bezbedan za upotrebu, a prema potrebi se u telu pretvara u retinol. Vitamin A se može naći u jetri, žumancetu, mleku, puteru, proizvodima od mleka kao i ribljem ulju, peršunu, šargarepi, žutom povrću, dinji, spanaću, kajsijama, kupusu, prokelju, breskvama, i drugom voću i povrću. Karoten se nalazi u voću i povrću žute i narandžaste boje, kao i u crvenoj paprici, bundevi, paradajzu, brusnici i drugim biljnim kulturama.

Doza koja se smatra dnevnom potrebom za odrasle kada se radi o vitaminu A je 0,8 – 1 mg. Važno je održavati normalne količine vitamina A, a njegov efekat u organizmu može se dodatno podstaći dovoljnim unosom masnoća. Kako ne bi došlo do različitih deficita i oboljenja, retinol se može unositi putem različitih dodataka ishrani za sprečavanje njegovog nedostatka.

Vitamin A može imati različite benefite unosom u optimalnim količinama. Ovaj važan vitamin učestvuje u formiranju zuba kao i u okoštavanju, ima veliki značaj za proizvodnju kolagena pa tako potpomaže pravilan rast i razvoj. Osim toga, jedna od uloga vitamina A je i da održi zdravlje vida, posebno kada se radi o prilagođavanju oka na mrak. Retinol je zadužen i za prevenciju različitih vrsta infekcija, održavanje rada i funkcije žlezda, dok ujedno čuva i zdravlje digestivnog sistema pa tako i digestivnih organa. Prema istraživanjima retinol može pomoći kod pravilnog odvijanja menstrualnog ciklusa.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.