Fraud Blocker

Niacin

Niacin (vitamin B3) važan je za zdravlje kože, održanje pravilne mišićne kontrakcije i održanje mentalnog i fizičkog blagostanja.

Niacin je jedan od najznačajnijih vitamina za organizam, a spada u grupu koji se rastvaraju u vodi odnosno u hidrosolubilne vitamine. Zbog toga se treba redovno unositi kako bi se očuvale njegove optimalne količine u telu. Niacin pripada vitaminima B grupe i poznat je i pod nazivom vitamin B3. Ovaj nutrijent predstavlja spoj dve supstance – nikotinamida i niacina.

Niacin je sastavni deo enzima koji su važni zbog svoje uloge u metabolizmu proteina, masti i šećera. U slučaju pojave nedostatka niacina mogu se javiti različiti simptomi i problemi sa zdravljem, a kako bi se oni sprečili neophodno je da se održe njegove optimalne količine u telu. Niacin se bolje apsorbuje uz ostale vitamine iz B grupe, kao i uz vitamin C i mineral fosfor. U slučaju da se konzumira velika količina šećera, alkohola, kukuruza, kofeina, može se smanjiti apsorbovanje ovog vitamina, dok alkohol ujedno stimuliše veće trošenje ovog vitamina. Zato je potrebno da u ovim situacijama unosite više niacina u organizam.

Vitamin B3 odnosno niacin se rastvara u vodi pa se velike količine gube tokom pripreme hrane koja ga sadrži. Nikotinamid se može pronaći u namirnicama poput žitarica, mesa, kvasca, ribe, graška, zelenog povrća, mlečnih proizvoda i mleka, orašastih plodova, tunjevine, kikirikija, oraha, mekinja od pirinča, mesa živine, posnog mesa i druge namirnice. Osim unosom niacina preko hrane, ovaj nutrijent se može uneti i uz različite suplemente koji će pomoći da ne dođe do njegovog deficita.

Kada se radi o upotrebi niacina, ona može doneti brojne benefite po pitanju zdravlja i vitalnosti organizma. Niacin ima ulogu u transformaciji unete hrane u energiju, pa tako podiže energetske nivoe u telu. U isto vreme, deo je procesa nastanka crvenih krvnih zrnaca, a ima ulogu i u proizvodnji određenih hormona. Niacin čuva rad različitih sistema organa kao što je digestivni sistem, a može da unapredi i mentalno zdravlje i popravi raspoloženje.

Niacin ima korist za održanje ravnoteže hormona kao i o njihovom sintetisanju, ima značaj za pravilne mišićne kontrakcije, a takođe njegove optimalne količine održavaju normalno ćelijsko disanje. Zbog toga se upotreba niacina u vidu suplemenata preporučuje i fizički aktivnim ljudima. Ovaj vitamin značajan je i za čisćenje organizma od upotrebe različitih štetnih supstanci, prema najnovijim istraživanjima. U isto vreme niacin može da neutrališe mnoga štetna delovanja i tako predstavlja prevenciju od potencijalnih oštećenja u organizmu.

Niacin je nutrijent koji je značajan za očuvanje zdrave kože, tako što joj daje lepši izgled, a prema istraživanjima ovaj vitamin pozitivno deluje i na ublažavanje migrene. Niacin pospešuje zdrav sistem organa za varenje i rešava digestivne probleme. Preporučena dnevna doza niacina za muškarce je 16 – 19 mg/d, dok je za žene ta doza 13 – 15 mg /d. Trudnicama i dojiljama se preporučuje doza od 15 do 18 mg/d niacina. Nije poželjno da se preporučene doze niacina prekorače u toku dana, kao ni da se koristi u velikim količinama.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.