Fraud Blocker

Biotin

Biotin je jedan od esencijalnih vitamina koji služi za očuvanje zdravlja kose, kože i noktiju, kao i pretvaranje hrane u energiju u organizmu.

Biotin je drugi naziv za vitamin B7 odnosno vitamin H, jedan od najvažnijih vitamina koji su potrebni organizmu, a koji spadaju u vitamine B grupe. Biotin pripada esencijalnim koenzimima koji ima ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina, pa tako unetu hranu u organizam pretvara u energiju. Biotin ima značaj za konverziju ugljenih hidrata u energiju, a važnu funkciju obavlja i kod sintetisanja nukleinskih kiselina. Takođe, biotin učestvuje u procesu aktivacije folne kiseline.

Biotin pretvara hranu u energetsko gorivo kao i ostali vitamini B kompleksa, zahvaljujući pretvaranju ugljenih hidrata u glukozu. Ovaj vitamin pomaže kod normalnog funkcionisanja nervnog sistema, a upotrebljava se kako bi poboljšao zdravstveno stanje. Nedostatak ovog vitamina je retka pojava, ali se može javiti uz simptome kao što su suva koža koja se ljušti, suvoća očiju, slabiji apetit, slabost i iscrpljenost, problemi sa snom, loše raspoloženje, lomljiva kosa sklona opadanju. Kako bi se ovi simptomi poboljšali preporuka je da se koristi suplementacija na bazi biotina.

Kako se biotin kao i drugi vitamini B kompleksa rastvaraju u vodi, potrebno ga je redovno unositi jer se ne stvaraju njegove rezerve u telu. Biotin međutim mogu da proizvedu bakterije koje se nalaze u crevima, a takođe se nalazi u određenim namirnicama.

Biotin ima ulogu u regulisanju glukoze, pa se tako suplementi na bazi ovog vitamina preporučuju i osobama koje imaju problema sa nivoom glukoze koji je povećan. Biotin se može naći u mnogim dodacima ishrani, a takođe je sastavni deo različitih kozmetičkih preparata koji se upotrebljavaju sa ciljem očuvanja zdravlja kose, kože i noktiju. Biotin se često preporučuje i kod trudnica jer je neophodan za optimalan rast i razvoj embriona.

Biotin se u hrani nalazi u orašastim plodovima, integralnim žitaricama, bananama, pečurkama, pivskom kvascu, žumancetu, sardinama, karfiolu. U suplementima je dostupan uglavnom u tabletama, u kompleksima ili kao pojedinačan vitamin. Preporučena doza varira od uzrasta, a preporuka za odrasle je 30 mcg u toku dana.

Biotin se koristi kako bi unapredio zdravlje kože, kose i noktiju, a ima i značaj za metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata. Kao i drugi vitamini B kompleksa, biotin je značajan jer unapređuje energetske nivoe u organizmu. Biotin se uglavnom preporučuje za poboljšanje iskorišćenja manjih kiselina i ugljenih hidrata.

Biotin se upotrebljava u slučaju slabe i lomljive kose kao i noktiju, a mnoga istraživanja dokazuju njegov značaj u tim situacijama i stanjima. Uz hrom, biotin može da unapredi nivo glukoze, posebno kod gojaznih osoba koje imaju problema sa nivoom glukoze. Biotin ima i ulogu za poboljšanje osećaja u mišićima, posebno kod situacija i simptoma kao što su bol, neprijatan osećaj, slabost i iscrpljenost u mišićima, kao i peckanje i drugi simptomi. Uz to, biotin se koristi za poboljšanje osećaja u nogama, rukama, stopalima i šakama. Zbog toga, kao i zbog svih prednosti, biotin odnosno vitamin B7 ima veliki značaj kod sportske rutine aktivnih ljudi i rekreativaca, ili u slučaju različitih oboljenja sa ovim simptomima.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.