Fraud Blocker

Šta je bazalni metabolizam i kako ga izračunati?

Bazalni metabolizam je značajan za ostvarivanje mnogih sportskih ciljeva - Protein Box
Picture of Nikola Šimšić

Nikola Šimšić

Nikola Šimšić je bodibilder, fitnes entuzijasta i zagovornik zdravog načina života sa desetogodišnjim iskustvom u ovim oblastima. Već sedam godina se aktivno bavi trenerskim poslom, koristeći svoje znanje i stručnost kako bi pomogao drugima da postignu svoje ciljeve u vezi sa fizičkom spremom.  Postizanje fitnes i zdravstvenih ciljeva svojih klijenata vrši kroz inspirativan pristup što mu je omogućilo popularnost na dru&scaaron;tvenim mrežama, gde redovno deli praktične savete i lična iskustva.  Možete ga pratiti na Instagramu (@just_shime), Facebooku (Body by Shime) i posetiti njegovu veb stranicu (www.justshime.com) radi više informacija.

Sadržaj Posta

Bazalni metabolizam je način da izračunate koliko energije je potrebno vašem telu za obavljanje različitih osnovnih funkcija, u stanju mirovanja. Uz pomoć posebnog kalkulatora može se izračunati bazalni metabolizam brzo i jednostavno, a jedna od njegovih glavnih svrha je uspešno mršavljenje. 

Bazalni metabolizam može da vam pomogne da najpreciznije odredite koja je količina kalorija koju je potrebno da unesete u toku dana. Na taj način vrlo jednostavno možete dobiti osnovu za izmenu režima ishrane tako da održavate telesnu težinu ili izgubite željeni broj kilograma. 

Iz tog razloga vam predstavljamo osnovne stavke koje treba znati kada je u pitanju bazalni metabolizam, kako ga izračunati i zbog čega je on važan za vaše sportske rezultate. 

 

Šta je bazalni metabolizam?

Bazalni metabolizam može se precizno izračunati uz pomoć kalkulatora, koji će vam prikazati BMR, nakon čega možete odrediti i broj kalorija koje je potrebno uneti. Za određivanje broja kalorija neophodno je da prethodno odredite vaš fitnes cilj kao i da znate koji je vaš stepen aktivnosti. 

Uz određivanje bazalnog metabolizma možete u nekoliko koraka odrediti određene neophodne parametre za ostvarivanje sportskih ciljeva, bolje rezultate i kreiranje adekvatnog plana ishrane. Uz kreiran plan ishrane prema individualnim potrebama možete saznati koliko je kalorija potrebno da unesete u toku dana kako biste ostvarili svoje ciljeve na najbolji način. 

Postoje različiti faktori koji mogu da utiču na rezultat izračunavanja bazalnog metabolizma, kao što su uzrast, težina i visina. U odnosu na te parametre može se povećati ili smanjiti bazalni metabolizam

Bazalni metabolizam predstavlja minimalnu potrošnju energije kada je telo u stanju odmora. Ta energija koristi se za osnovne funkcije u organizmu koje su ujedno i vitalne, a kao definicija odmora uzima se odsustvo obavljanja bilo koje fizičke aktivnosti. Primer za to je ležanje u krevetu ili drugo stanje mirovanja. Ova energija je osnova kada se radi o održanju optimalnog rada organizma, od mišića, creva, kože, do nervnog sistema, pluća, bubrega, reproduktivnih organa i drugih organa. 

Bazalni metabolizam je u isto vreme najveći procenat od ukupnog metabolizma, tačnije od ukupne energetske potrošnje. BMR vrednost ne može dati potpuni podatak o najmanjoj energetskoj potrebi u svakom trenutku na isti način, jer se usled raznih faktora smanjuje. Jedan od tih faktora za smanjenje BMR vrednosti je i starenje, a on se može smanjiti i usled smanjenja procenta mišićne mase. 

BMR se može povećati uz pomoć veće mišićne mase, a takođe ga povećava i anaerobni trening visokog intenziteta. Sa druge strane, kada se radi o aerobnim aktivnostima i fizičkoj aktivnosti, povećanje kondicije na ovaj način neće povećati i BMR. 

Rezultat bazalnog metabolizma može da se menja i usled određenih stanja i oboljenja, kao i kod menstrualnog ciklusa kod žena. Temperatura prostorije je još jedan od faktora za izmenjen BMR, a takođe i nivo stresa odnosno spoljnih uticaja koji utiču na organizam. 

 

Bazalni metabolizam predstavlja najveći deo ukupne energetske potrošnje - Protein Box

Izvor: Freepik.com 

 

Bazalni metabolizam i ukupna potrošnja energije 

Bazalni metabolizam čini u proseku oko 70 % ukupne energetske potrošnje. Ostatak tog dela troši se na aktivni metabolizam. Sa povećanjem fizičke aktivnosti može se promeniti procenat ovih parametara, odnosno bazalnog i radnog metabolizma. 

Najveći deo vrednosti bazalnog metabolizma služi za održanje količine tečnosti u organizmu, u procesu osmoregulacije, a svega jedna desetina ovog broja učestvuje u radu organa i za druge procese. Među tim procesima su i rad sistema organa za varenje, proces disanja, održanje telesne temperature, kao i rad ostalih organa u telu. 

Na osnovu bazalnog metabolizma može se na najbolji način odrediti adekvatna ishrana kako biste podržali svoje individualne ciljeve vezane za fizički izgled i zdravlje. BMR se može izmeriti na najprecizniji način posebnom analizom. U tom procesu analizira se gas koji se izdiše u indirektnoj ili direktnoj kalorimetriji. Ova vrednost može se odrediti i uz pomoć jednačine koja kombinuje različite parametre među kojima su: pol, visina, težina, kao i starost. 

Kada se radi o metabolizmu, ključan organ za njegovo pravilno regulisanje je mozak, tačnije hipotalamus. Ovaj organ zadužen je i za optimalno funkcionisanje nervnog sistema, kontrolu stabilne temperature tela, regulaciju gladi i žeđi, kao i unosa hrane. Uz sve ove funkcije, sistem metabolizma čuva pravilan rad organizma. 

 

Bazalni metabolizam i vežbanje 

Kada se bavite sportom rekreativno ili profesionalno, vrednost vašeg bazalnog metabolizma može se izmeniti, pa tako sportisti mogu popraviti količinu svog radnog metabolizma. 

Metabolizam se može menjati u odnosu na stepen fizičke aktivnosti kojima se bavi osoba, ali i na osnovu njenih fizičkih osobina. Kada se radi o glavnom uticaju na metabolizam, anaerobno vežbanje ima prednost u odnosu na aerobne vežbe. Takav tip vežbanja uspešno pomaže da se promeni metabolizam, tako što čini da se on ubrza. Ovo je značajno ukoliko želite da smanjite broj kilograma i oblikujete savršenu figuru.

Ubrzanje metabolizma putem vežbanja može da doprinese i drugim pozitivnim izmenama u organizmu, koje se na prvom mestu tiču poboljšanja zdravstvenog stanja. Kada se radi o mršavljenju, postoji povezanost između dijeta i izmene metabolizma koje su i pozitivne i negativne u određenim situacijama. Zbog toga je od velikog značaja odrediti pravu dijetu za vaše potrebe kako biste uspešno ostvarili sve svoje ciljeve. 

Uz manji unos hrane u organizam, može se uticati na metabolizam, koji će se tako usporiti. Razlog je to što telo na taj način pokušava da sačuva zalihe energije. Mnoge dijete koje su popularne u svetu fitnesa, a koje se fokusiraju na vrednosti ispod BMR-a, mogu da uspore bazalni metabolizam pa tako troše veću količinu energije. Ovo pokazuje da veliki broj dijeta koje su popularne zbog svoje brzine, kao i manjeg unosa kalorija, mogu da otežaju vaš proces mršavljenja.

Dijete koje zahtevaju unos od oko 800 kalorija mogu značajno da uspore bazalni metabolizam, što nije poželjno u slučaju da želite da smanjite broj kilograma. Prema istraživanjima potrebno je da metabolizam bude brži kako biste podstakli organizam da sagoreva veći broj kalorija i na taj način smanjili telesnu težinu.

 

Kako se računa bazalni metabolizam? 

Kada se radi o računanju bazalnog metabolizma, BMR kalkulator vam pomaže da na veoma jednostavan način dođete do količine energije koja vam je potrebna. U ovaj precizan kalkulator potrebno je uneti određene početne parametre kao što su:

  • Visina 
  • Pol
  • Uzrast
  • Težina 

Bazalni metabolizam može da zavisi i od drugih faktora među kojima su i telesni sastav, zdravstveno stanje, kao i termoregulacija odnosno održanje stabilne temperature u organizmu. 

 

Koja je formula za računanje bazalnog metabolizma? 

Formula koja se upotrebljava kako bi se izračunao bazalni metabolizam potiče iz 1918/19. godine, a njen naziv je Haris-Benediktova formula. Ovaj način izračunavanja je osnovna i služi kao standard za određivanje BMR vrednosti, a postoje i druge izmenjene formule i jednačine koje se mogu koristiti sa istom svrhom. 

Uz pomoć ove osnovne formule određuje se minimalna količina kalorija koja je telu neophodna za obavljanje ključnih funkcija poput obrade nutrijenata koji se unose hranom, optimalne ćelijske aktivnosti i disanja. 

Osnovna formula za izračunavanje bazalnog metabolizma kod žena je: 

  • 655 + (težina u kg x 9,6) + (visina u cm x 1,8) – (broj godina x 4,7)

Kod muškaraca se bazalni metabolizam računa na sledeći način pomoću formule: 

  • 66 + (težina u kg x 13,7) + (visina u cm x 5) – (broj godina x 6.8)

 

Koje su prosečne BMR vrednosti za žene i muškarce? 

Prosečna vrednost za bazalni metabolizam za muškarce je od 1.600 kalorija do 2.000 kalorija. Kada se radi o prosečnoj BMR vrednosti kod žena, taj broj je 1.200 – 1.600 kalorija koje treba uneti u toku dana. 

BRM vrednost može da se razlikuje u odnosu na niz varijabli, a postoje neke opšte sličnosti kod određivanja ovog broja od strane različitih osoba. Kod žena je vrednost bazalnog metabolizma uglavnom niža nego kod muškaraca. U slučaju veće telesne težine, vrednost za bazalni metabolizam je viša nego kod osoba koje imaju manju telesnu težinu. 

Kod mlađih osoba, BMR je u višoj vrednosti nego kod starijih osoba, a takođe niske osobe imaju nižu vrednost od viših osoba. Vrednost bazalnog metabolizma može se povećati ili smanjiti i u odnosu na postojeću mišićnu masu. U slučaju smanjenja mišićne mase, može se direktno smanjiti i ova vrednost, a sa druge strane, uz više čiste mišićne mase povećava se i vrednost bazalnog metabolizma. 

Kod nekih osoba vrednost balaznog metabolizma može biti 1.200 kalorija dok kod drugih to može biti i do 2.500 kalorija. Na osnovu toga, režim dijete može biti drugačiji kod različitih osoba, pa se tako i ishrana treba prilagoditi kako bi se uskladila sa potrebnom dnevnom količinom energije. 

Vrednost koju ima vaš bazalni metabolizam može se menjati i zbog drugih faktora, među kojima su i određeni tipovi lekova. Oni mogu smanjiti ili ubrzati metabolizam, pa se uvek konsultujte sa stručnim licem oko pravog načina za zdravo mršavljenje u vašem slučaju, kao i o adekvatnoj dijeti za mršavljenje. Ovo je važno jer ćete na taj način odrediti kakva vrsta fizičke aktivnosti će povećati potrošnju kalorija, a bez mnogo izmena bazalnog metabolizma koje nisu poželjne. 

Kada se radi o suplementaciji koja pomaže kod procesa sagorevanja kalorija, postoje mnogi dodaci ishrani koji pozitivno deluju na ubrzanje metabolizma, sagorevanje kalorija i time smanjenje broja kilograma. U konsultaciji sa nutricionistom ili lekarom možete doći do idealnog preparata za vas, u odnosu na vaše potrebe i ciljeve. Važno je odabrati pravi preparat za mršavljenje koji će u isto vreme očuvati i vaše zdravlje, smanjiti glad, ubrzati metabolizam ali vam i pružiti dovoljnu količinu energije, posebno tokom dijete. 

 

Bazalni metabolizam je važan za određivanje adekvatne ishrane za mršavljenje - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Zašto je važno izračunati bazalni metabolizam?

Bazalni metabolizam je potrebno izračunati kako biste na najbolji način odredili količinu kalorija koje treba uneti. BMR odnosno bazalni metabolizam (basal metabolic rate, engl.) značajan je za određivanje ukupne energetske potrošnje tokom dana, odnosno TDEE. Ovaj broj koristi se najpre za izmenu svakodnevnog režima ishrane kako bi se konzumiranje hrane tokom dana poklopilo sa ciljevima vašeg treninga. 

Kada se radi o ukupnoj potrošnji energije tokom dana, ovako dobijeni broj najpre je koristan za određivanje broja kalorija koji se uklapa uz vaš cilj, među kojima je i mršavljenje. Režim ishrane treba prilagoditi u odnosu na različite parametre među kojima je i bazalni metabolizam, koji predstavlja osnovu za pravilne i adekvatne izmene u ishrani.

Kada se radi o bazalnom metabolizmu i njegovom određivanju, rezultat je najmanja količina energije koja je potrebna vašem telu za pravilno odvijanje funkcija u njemu, u uslovima mirovanja i sa zatvorenim očima. Ova vrednost predstavlja i do čak 75 % ukupne potrošnje energije i zbog toga je takođe korisno izračunati ga. 

Bazalni metabolizam je različit kod različitih osoba, pa je na osnovu njega potrebno prilagoditi i režim ishrane. Na taj način se najuspešnije može postići bilo koji sportski ili zdravstveni cilj, a pre svega mršavljenje odnosno smanjenje broja kilograma. 

Bazalni metabolizam je upravo koristan ukoliko se bavite sportom i vežbate, pa želite da postignete određene ciljeve. Ova vrednost može poslužiti za određivanje broja kalorija koji je idealan za smanjenje telesne težine, održanje telesne težine ili čak povećanja broja kilograma odnosno telesne mase. Princip je jednostavan: u slučaju da želite da smanjite broj kilograma, potrebno je da unosite manje kalorija, a ukoliko želite da imate više kilograma, unosite više kalorija. 

Određivanje broja kalorija koji vam treba može se dobiti na različite načine, uz pomoć posebnog kalkulatora za računanje vrednosti kalorija u toku dana. Taj broj može se dobiti i ukoliko bazalni metabolizam pomnožite sa 1,2, u slučaju da se jako malo bavite fizičkom aktivnošću ili ste fizički neaktivni. Ukoliko ste umereno fizički aktivni, vrednost bazalnog metabolizma pomnožite sa 1,375 ili sa 1,55 ukoliko vežbate 3-5 puta nedeljno. Za veoma aktivne osobe bazalni metabolizam se množi sa 1,725, a ukoliko intenzivno trenirate svakoga dana ili se bavite napornim fizičkim poslovima, pomnožite BMR sa 1,9. Ovako ćete najlakše dobiti broj kalorija koji vam je potreban u toku dana. 

 

Zaključak 

Bazalni metabolizam predstavlja najmanju neophodnu energiju u toku dana koja je potrebna kako bi vaše telo obavljalo sve vitalne funkcije, pritom u stanju mirovanja. Uz pomoć parametara kao što su pol, uzrast, težina i visina, možete precizno i brzo odrediti taj broj, koji služi kao osnova za pravilnu izmenu režima ishrane.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.