Fraud Blocker

Tiamin

Tiamin odnosno vitamin B1 važan je za rast ćelija, pravilno pretvaranje hrane u energiju i bolje pamćenje uz druge benefite.

Tiamin je drugi naziv za vitamin B1 koji spada u vitamine B kompleksa i ima značaj za pravilno funkcionisanje organizma, kao i ostali nutrijenti koji pripadaju toj grupi. Glavna funkcija ovog vitamina je da u organizmu pretvori hranu u energiju, što je posebno važno ukoliko ste sportista ili se bavite fizičkom aktivnošću. Vitamin B1 nosi upravo ovaj naziv jer je to bio prvi vitamin iz B kompleksa koji je otkriven.

Tiamin se može naći u namirnicama kao što su meso, žitarice od celog zrna i riba. Ovaj vitamin može se i dodati u hranu, a takođe se nalazi i u vidu suplemenata. Namirnice kojima se često dodaje tiamin su žitarice i hleb. Ovaj vitamin je ključan za normalno funkcionisanje tkiva u organizmu.

Vitamin B1 odnosno tiamin ima ključnu ulogu da pruži veću količinu energije telu. Ovo se dešava u procesu mešanja šećera sa ovim vitaminom, a upravo on ubrzava taj proces uz održanje rada i drugih enzima.

Tiamin se u minimalnim količinama skladišti u jetri pa je potrebno unositi ga redovno putem hrane ili dodataka ishrani. Tiamin se prirodno može naći u određenoj hrani. Ukoliko želite da u svoju ishranu uključite veću količinu tiamina, konzumirajte sledeće namirnice: žitarice, ribu, sočivo, pasulj, pirinač, meso (svinjetinu), jogurt, živinsko meso, soju, orahe, sveži kvasac, grašak.

Preporučena doza tiamina koja se preporučuje je 1.2 mg – 1.4 mg za muškarce, dok je za žene ta količina 1.0 mg – 1.1 mg. Dojilje i trudnice treba da konzumiraju tiamin u količini od 1.4 mg – 1.5 mg u toku dana.

Tiamin je za organizam značajan jer može da doprinese pravilnom radu ćelija, kao i njihovom normalnom rastu. Tiamin u telu služi da obezbedi ATP – adenozin trifosfat, odnosno jedan od ključnih molekula energije koja se prenosi kroz ćelije. Ovaj nutrijent je sastavni deo mnogih procesa u telu kao i različitih funkcija ćelije. Uz to tiamin je zadužen za pravilnu razgradnju nutrijenata pa tako obezbeđuje energiju organima i tkivima te čuva njihovo zdravlje kao i vitalnost organizma.

Prema istraživanjima, vitamin B1 ima značajne efekte na popravljanje raspoloženja, te povećava i mentalne kapacitete. Važno je održavati optimalne doze ovog vitamina u telu kako ne bi došlo do deficita što može dovesti do različitih simptoma, među kojima je i loše raspoloženje. Tiamin može poboljšati fizičku kondiciju uz sprečavanje različitih stanja, simptoma i oboljenja.

Tiamin ima ulogu i u prenosu nervnih signala odnosno komunikacije između mišića i nerava. Ovo je moguće zahvaljujući stvaranju acetilholina od strane upravo ovog vitamina. Uz mnogobrojne prednosti, tiamin takođe popravlja mentalne kapacitete i pamćenje, kao i fokus. Ovo je još jedna od prednosti upotrebe tiamina ukoliko se bavite zahtevnim poslovima ili naporno trenirate. Tiamin ima ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, a njegovom upotrebom se ublažavaju efekti stresa na organizam. Tiamin može pomoći i kod problema sa spavanjem, nesanice, smanjuje umor, pojačava budnost i koncentraciju.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.