Fraud Blocker

L-tirozin

L-tirozin je neesencijalna aminokiselina koja se koristi za poboljšanje mentalne budnosti, psihofizičkih performansi, pamćenja i raspoloženja.

L-tirozin spada u neesencijalne aminokiseline, a u organizmu se stvara iz fenilalanina. Ova aminokiselina je značajna za stvaranje raznih jedinjenja među kojima su i dopamin, norepinefrin i epinefrin. Ovi neurotransmiteri su veoma značajna hemijska jedinjenja u mozgu koja služe da omoguće komunikaciju nervnih ćelija, a takođe regulišu i raspoloženje. Tirozin može imati pozitivno delovanje i na smanjenje broja kilograma odnosno procenta masnih naslaga.

Tirozin je značajan jer utiče i na stvaranje pigmenta melanina, koji pruža boju kože i kose. U isto vreme, ovo jedinjenje je značajno i kod održanja hormonske ravnoteže i proizvodnje hormona, pa tako učestvuje i u regulaciji funkcije hipofize, štitne žlezde i nadbubrežne žlezde. Ova aminokiselina ima funkciju u strukturisanju proteina. Kada se radi o količini tirozina u telu, retko se javlja deficit, a kada dođe do niskih količina ove aminokiseline često se vezuje za različite simptome.

L-tirozin se u vidu suplementacije koristi uglavnom pre obroka, u nekoliko doza u toku dana. Uz tirozin se mogu uzimati i dodaci kao što su vitamini B9, B6 i bakar koji će podstaći bolje iskorišćenje ovog nutrijenta u ljudskom telu. Kada se radi o količini tirozina koja se upotrebljava, preporučena doza nije određena, pa se konzumira prema uputstvu određenog preparata.

Tirozin se može naći u obliku suplemenata, pri čemu je često dostupan u tabletama i kapsulama. Osim putem dodataka ishrani, tirozin se može uneti putem namirnica kao što su: avokado, mleko, jogurt, pasulj, sir, semenke bundeve, susam, proizvodi od soje, ćuretina, piletina, kikiriki, riba, bademi i druga hrana.

Tirozin se može koristiti za različite namene u preparatima, za poboljšanje mentalne budnosti, za bolje pamćenje i za bolje psihofizičke kapacitete u različitim dozama.

Tirozin se koristi u slučaju stresnih situacija za organizam, posebno kada se radi o emotivnom stresu. Prema istraživanjima telo u stresnoj situaciji nije u stanju da dovoljno proizvodi tirozin iz aminokiseline fenilalanin. U tom slučaju suplementi na bazi tirozina mogu da unaprede memoriju i performanse, što je značajno za sportiste i aktivne osobe. Tirozin može da unapredi i raspoloženje, tako što učestvuje u proizvodnji neurotransmitera kao što je dopamin.

L-tirozin se često u dodacima ishrani koristi za rešavanje problema sa snom, pa tako može da ublaži probleme kao što su skraćen san, loš kvalitet sna, uz povećanje stanja budnosti i odmornosti nakon buđenja. L-tirozin se upotrebljava i za unapređenje mentalnih kapaciteta i bolje pamćenje, posebno kada je organizam izložen stresnim situacijama i njihovim posledicama. Ova aminokiselina ima sposobnost i da unapredi performanse vežbanja pa se često upotrebljava od strane profesionalnih i rekreativnih sportista.

Tirozin ima ulogu u izgradnji proteina, kao i za očuvanje pravilnih moždanih funkcija. Prema istraživanjima, tirozin ima značaj i za očuvanje integriteta epiderma i zdravlja kože. Ovaj suplement se posebno preporučuje sportistima, starijoj populaciji i gojaznim osobama. Kada se radi o sportistima, tirozin može da utiče na smanjenje umora i stresa, dok ima i učinak na topljenje masnih naslaga tako što deluje na metabolizam materija.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.