Fraud Blocker

Inozitol

Inozitol je ciklični alkaloid koji deluje na stimulisanje mišićnog rasta, uz regulisanje metabolizma masti, očuvanja kvaliteta kose i smanjenje posledica stresa.

Inozitol pripada grupi cikličnih alkaloida i ima ulogu u metabolizmu masti, zajedno uz fosfornu kiselinu i holin. Inozitol se takođe svrstava među sagorevače masti odnosno lipotrope, a može se rastvoriti u vodi. Ovo jedinjenje nalazi se u različitim delovima u organizmu kao što su membrane ćelija, različita tkiva i organi, mišići, kosti, mozak, centralni nervni sistem, a sastavni je deo i lecitina i enzima. Kada se radi o hemijskom sastavu inozitola, on pripada grupi šećera.

Inozitol može da stimuliše izgradnju mišića pa tako je posebno koristan u sportskoj rutini mnogih rekreativaca i profesionalnih atleta. U isto vreme, može da smanji zamašćivanje organa, kao i mišića, a ima funkciju i kod razmene fosfolipida. Inozitol je potrebno unositi u organizam kako bi se očuvale njegove normalne vrednosti jer u suprotnom može doći do deficita. Kada se javi nedostatak inozitola može doći do negativnih simptoma kao što su lomljenje i opadanje kose i problemi sa rastom i razvojem.

Inozitol ima karakterističnu odliku da uspešno smanjuje zamašćenje organa i mišića, uz delovanje na sagorevanje masnih naslaga. Takođe, može popraviti kvalitet kose uz njen bolji rast i jači koren, pa tako smanjuje pojavu opadanja vlasi. Kada se radi o sportistima, inozitol se upotrebljava najpre za smanjenje procenta masnih naslaga uz stimulisanje rasta mišića, dok ujedno može da utiče na regulisanje telesne težine.

Inozitol se najčešće upotrebljava u obliku kapsula u vidu dodataka ishrani. U hrani se inozitol može pronaći u različitim namirnicama kao što su: mleko, hleb, meso, jetra, povrće. Međutim, te količine inozitola nisu dovoljne kako bi se održala njegova optimalna vrednost u organizmu pa je preporuka unositi ovu supstancu putem dodataka ishrani. U suplementima se inozitol nalazi u čistom i koncentrisanom obliku.

Inozitol se koristi kako bi organizmu pružio različite benefite, a posebno se preporučuje sportistima koji intenzivno treniraju kojima može pomoći i kod mišićnog rasta i održanja mišićne mase. Inozitol ima sposobnost da eliminiše pojavu ekcema, koristan je za sprečavanje opadanja i lomljenja kose, i ujedno je jača pružajući joj veći kvalitet.

U isto vreme, benefiti inozitola su i popravljanje raspoloženja i ublažavanje efekata i posledica stresa, uz smirujuće delovanje. Inozitol učestvuje u normalnoj funkciji i izgradnji membrana ćelije, ima ulogu u prenosu nervnih signala i može da obezbedi ishranu ćelijama centralnog nervnog sistema. Uz to, inozitol ima i sposobnost da umanji procenat masnih naslaga u telu zbog sposobnosti sagorevanja masnoća.

Inozitol ima ulogu u održanju različitih bioloških procesa, a među njima su: regulacija aktivnosti neuritransmitera serotonina, prenos signala između ćelija, očuvanje potencijala ćelijskih membrana. Važne funkcije inozitol obavlja zajedno sa polifosfatima i monofosfatima. Inozitol ima i antioksidativno delovanje, pa tako može da održi zaštitu ćelija i organizma, uz zaštitu sistema organa i sprečavanje bolesti. Inozitol ima ulogu i u jačanju imunog sistema uz smanjenje brojnih simptoma i oboljenja, posebno kada se radi o uticaju slobodnih radikala. Inozitol čuva rad žlezda i reproduktivnih organa, a može delovati i preventivno na različita oboljenja.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.