Fraud Blocker

Dekstroza

Dekstroza je prost ugljeni hidrat koji služi za povećanje nivoa metaboličke energije uz očuvanje mišićne mase posle intenzivnog vežbanja.

Dekstroza spada u proste ugljene hidrate koji služe da nadoknade energetske nivoe u organizmu. Dekstroza se naziva i grožđani šećer ili D-glukoza, a mnogi ovaj ugljeni hidrat smatraju važnim izvorom energije koji se brzo doprema u krvotok. Dekstroza je za sportiste značajna jer obnavlja rezerve glikogena u mišićima.

Kada se radi o ugljenim hidratima, svi ostali moraju se pretvoriti u oblik glukoze kako bi se iskoristili u telu kao izvor energije. Tokom tog procesa, neophodno je potrošiti dosta energije, a pritom i vremena, pa u organizmu ostaje manje energetskih zaliha za potrebe mišića. Zbog toga je dekstroza jedan od najboljih izvora energije kada se radi o prostim šećerima. Posebno se preporučuje za unos od strane sportista jer oni imaju velike energetske potrebe.

Prilikom unosa dekstroze u organizam može se brzo i efikasno popraviti energetsko stanje dopunom energetskih zaliha. Uz to, unosom dekstroze se stimuliše ugrađivanje proteina u mišiće, kao i sprečavanje i usporavanje razgradnje mišićne mase, posebno posle treninga. Dekstroza se može konzumirati i pre i posle treninga, sa vodom, a takođe se koristi i u toku treninga. Na taj način ovaj prost ugljeni hidrat može da pruži veliku količinu energije, tako da ne naruši rad sistema za varenje što je još jedna od prednosti dekstroze.

Dekstroza na prvom mestu služi kako bi nadoknadila energetske nivoe u organizmu. U isto vreme, ovaj ugljeni hidrat poznat je po svojoj sposobnosti ugrađivanja proteina u mišiće. Uz delovanje dekstroze može se značajno umanjiti razlaganje tkiva mišića nakon završetka treninga ili posle bavljenja napornim fizičkim aktivnostima. Na ovaj način se može očuvati mišićna masa, što je posebno značajno ukoliko ste u procesu izgradnje mišića ili vam je to jedan od sportskih ciljeva.

Dekstroza je posebno korisna kod bodibildera, rekreativaca, ljubitelja teretane i vežbanja i sportista koji žele da ostvare neki od ciljeva: izgradnja mišićne mase, povećanje telesne težine, više energije za vežbanje, očuvanje mišićnih tkiva posle vežbanja. Količina dekstroze koja se unosi zavisi od individualnih potreba i tipa treninga. Ovaj ugljeni hidrat ima ulogu i kod sportova izdržljivosti kao što su trčanje, biciklizam i slične aktivnosti koje zahtevaju veliku količinu energije.

Dekstroza se jako brzo apsorbuje, a značajna je jer ulaskom u krvotok utiče i na oslobađanje insulina. Insulin spada u anaboličke hormone i ima ulogu da dovede dekstrozu do ćelija u mišićima, uz aminokiseline, proteine, kreatin i ostale važne hranljive materije.

Dekstroza se može koristiti i pre i posle treninga, kao i tokom trajanja treninga. Preporuka je i da se suplement dekstroze koristi u kombinaciji sa kreatinom pred početak treninga, a nakon treninga se dekstroza može kombinovati sa proteinom i kreatinom u vidu šejka. Upotreba različitih preparata na bazi dekstroze može se različito upotrebljavati u odnosu na uputstvo proizvođača. Dekstroza spada u efektne i čiste izvore energije pa se tako koristi i u medicinske svrhe za vodeni rastvor infuzije jer direktno ulazi u krvotok.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.