Fraud Blocker

Koja je razlika između Whey proteina i gejnera

Picture of Tamara Antić

Tamara Antić

Tamara Antić je ekspert za lični trening sa bogatim iskustvom. Kao sertifikovani personalni trener i brend ambasador za DY Nutrition, Tamara je posvećena pomaganju ljudima da ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Sa posebnim fokusom na treningu, nutricionizmu i zdravom načinu života, pruža sveobuhvatnu podršku svojim klijentima. Možete je pratiti na Instagramu (@_real_life_fitness) i Facebooku (Real Life Fitness).

Sadržaj Posta

U današnjem svetu fitnes i izgled su važniji nego ikada. Održavanje forme i dobar izgled mogu da učine čuda za podizanje samopouzdanja i opšte blagostanje. Međutim, važno je zapamtiti da telesna težina nije samo mast – uključuje mišićnu masu, težinu kostiju, vodu u telu i još mnogo toga.

Mršavljenje može biti teško, ali dobijanje na težini je još teže. Potrebni su posvećenost, naporan rad, pravilna ishrana i suplementi. Da biste dobili na težini, morate uneti više kalorija nego što trošite. Bez adekvatne ishrane, telo ne može da izgradi mišiće.

Dodaci ishrani, među kojima su whey protein i gejneri najpopularniji izbor, mogu pomoći. Ipak, razumevanje razlika između ovih suplemenata je važno za poboljšanje vašeg fitnes režima i postizanje ciljeva na najbolji način, o čemu ćemo se detaljno baviti u ovom tekstu.

Whey protein vs. gejneri

Iako na prvi pogled mogu delovati slično, jedinstvene formulacije Whey proteina i gejnera pomažu im da služe različitim svrhama.

Gejneri su posebno formulisani da obezbede visok unos kalorija, prvenstveno namenjeni osobama koje žele da dobiju na težini ili da se “nabilduju”. Ovi suplementi obično sadrže mešavinu proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala kako bi podržali rast mišića i ukupno povećanje mase.

Whey protein, poznat i kao protein surutke, je brzo svarljiv. Cenjen je zbog visokog sadržaja proteina i brze apsorpcije, zbog čega se koristi i za oporavak i obnovu mišića nakon vežbanja, a koristan je i za upravljanje težinom. Razlog za to je što Whey protein obezbeđuje visokokvalitetan protein koji podržava zdravlje mišića, a pritom ne dodaje suvišne kalorije vašem telu.

01 Whey protein vs Gejner

Nutritivni sastav

Hajde da uporedimo nutritivni sastav gejnera i Whey proteina kako bismo još bolje razumeli njihove razlike:

 • Sadržaj proteina: Whey protein praškovi obično sadrže veću koncentraciju proteina po porciji u poređenju sa gejnerima za izgradnju mišićne mase. U jednoj redovnoj porciji, Whey protein pruža 20-30 grama proteina sa minimalnim sadržajem ugljenih hidrata i masti. Nasuprot tome, gejner nudi između 20-40 grama proteina po porciji, ali sadrži značajnu količinu ugljenih hidrata i nešto masti, jer mu je glavna svrha da pomogne u dobijanju mase.
 • Sadržaj ugljenih hidrata: Gejneri se odlikuju visokim sadržajem ugljenih hidrata i obezbeđuju značajan izvor energije za intenzivne treninge i podršku povećanju telesne mase. Nasuprot tome, Whey protein suplementi sadrže minimalne količine ugljenih hidrata, što ih čini pogodnim za osobe na dijetama sa niskim unosom ugljenih hidrata ili za one koji žele da smanje unos kalorija.
 • Kalorijska gustina: Gejneri su suplementi bogati kalorijama, namenjeni onima koji žele da dobiju na težini. Oni obično obezbeđuju od 500 do 1,200 kalorija po porciji. S druge strane, Whey proteini, iako doprinose ukupnom unosu kalorija, generalno imaju manje kalorija po porciji zbog većeg sadržaja proteina i nižeg sadržaja ugljenih hidrata i masti.

Brzina apsorpcije

Whey protein je poznat po brzoj apsorpciji, brzo ulazeći u krvotok i omogućavajući efikasan transport aminokiselina do mišića. Ova brza svarljivost čini ga idealnim kao brz izvor proteina nakon vežbanja.

DY NUTRITION SHADOWHEY ISOLATE CHOCOLATE 01 2000P e1621577711215
DY Nutrition Shadowhey Isolate 2kg
Benefiti proizvoda:

S druge strane, gejneri imaju kompleksniji sastav koji uključuje proteine, ugljene hidrate i masti, što dovodi do sporije apsorpcije u poređenju sa Whey proteinom. Ova sporija apsorpcija pruža postepeno oslobađanje energije i hranljivih materija, što može biti korisno za kontinuiranu podršku tokom celog dana.

Međutim, zbog visokog kalorijskog sadržaja, važno je pažljivo pratiti ukupan dnevni unos kako bi se izbeglo prekomerno dobijanje na težini.

Šta je Whey protein?

Whey protein je visokokvalitetni protein koji se dobija iz surutke. Kada se mleko zagreva i dodaju se enzimi tokom proizvodnje sira, mleko se razdvaja na čvrsti deo (kazein) i tečni deo (surutku). Surutka se zatim prerađuje i filtrira kako bi se dobio visokokoncentrisani protein u obliku praha.

Surutka sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za izgradnju i oporavak mišića i zbog toga je jedan od najpopularnijih suplemenata među sportistima i rekreativcima.

Istraživanja su pokazala da dodavanje ovog proteina i vežbanje sa tegovima u vašu rutinu može dovesti do gubitka težine do 3,6 kilograma, dok istovremeno gradite mišićnu masu.

Pored toga, postoje različite vrste Whey proteina poput izolata, koncentrata i hidrolizata, a svaka od njih je prilagođena različitim fazama vašeg fitnes programa:

Hajde da vidimo kako se međusobno razlikuju:

 1. Whey protein koncentrat (WPC): Sadrži između 70-80% proteina, dok ostatak čine ugljeni hidrati i masti. To je najprirodniji oblik ovog proteina i obično je ukusniji zbog prisustva laktoze i masti.
 2. Whey protein izolat (WPI): Sadrži preko 90% proteina i minimalne količine ugljenih hidrata i masti. Zbog visokog stepena filtracije, izolat je gotovo bez laktoze, zbog čega je pogodan za osobe koje su netolerantne na laktozu.
 3. Whey protein hidrolizat (WPH): Proteini u hidrolizatu su delimično razloženi na peptide, što olakšava i ubrzava njihovu apsorpciju. Hidrolizat je obično najskuplji oblik Whey proteina, ali i najbrže apsorbovan i zato je najbolji za oporavak posle treninga.

Kako Whey protein pomaže u izgradnji čiste mišićne mase i oporavku mišića

Whey protein obezbeđuje neophodne aminokiseline koje pomažu u sintezi novih mišićnih vlakana, što dovodi do povećanja mišićne mase. Redovan unos Whey proteina, posebno posle treninga, može značajno poboljšati vašu sposobnost da gradite mišiće.

Posle intenzivnog treninga, mišići se oštećuju i potrebno im je vreme za oporavak. Whey protein pomaže u bržem oporavku tako što obezbeđuje brzo dostupne aminokiseline koje ubrzavaju popravku i rast mišićnog tkiva. Brza apsorpcija Whey proteina znači da mišići dobijaju potrebne nutrijente odmah nakon treninga, smanjujući bolove i umor.

Kako koristiti Whey protein?

Prvo, birajte proizvode s minimalnim brojem sastojaka, izbjegavajući nepotrebne aditive i zaslađivače za čistiji proizvod. Potražite esencijalne aminokiseline, posebno leucin, kako biste podržali sintezu proteina, popravak mišića i regulaciju apetita.

Drugo, odaberite vrstu proteina koja odgovara vašim prehrambenim potrebama i ciljevima, bilo da su to veganske opcije poput graška ili sojinog proteina ili ne-veganske opcije.

Kada je reč o konzumiranju i idealnoj količini, Whey protein je koristan za sve koji se bave fizičkom aktivnošću, osobe s brzim metabolizmom koje žele dobiti mišićnu masu, ali i one koji žele da izgube kilograme i osobe s nedostatkom proteina.

Preporučena dnevna doza Whey proteina je 1-2 merice (25-50 grama), najbolje nakon treninga. Međutim, količina se može prilagoditi individualnim potrebama za unosom proteina i ciljevima fitnesa.

Šta su gejneri i kako pomažu u dobijanju težine

Dok je Whey protein usmeren na izgradnju mišićne mase, gejneri mase su odlični za osobe koje teže povećanju unosa kalorija, posebno one koje su prirodno mršave ili imaju brz metabolizam.

Gejneri su kalorično gusti, što znači da obezbeđuju veliki broj kalorija u malom volumenu. Ovo je posebno korisno za ljude koji imaju problema da unesu dovoljno kalorija kroz redovnu ishranu.

Pored toga, gejneri pružaju dobro izbalansiranu mešavinu proteina, ugljenih hidrata poput maltodekstrina i masti, što podstiče rast mišića i pomaže u postizanju fitnes ciljeva. Ova kombinacija hranljivih materija obezbeđuje energiju, oporavak mišića i skraćuju vreme odmora između treninga, smanjujući potrebu za višestrukim suplementima.

Gejneri su, dakle, korisni za svakoga ko želi da poveća mišićnu masu ili telesnu težinu na efikasan i uravnotežen način.

Ultimate Nutrition ISO Mass Xtreme Gainer, 4,54kg
Ultimate Nutrition ISO Mass Xtreme Gainer, 4,54kg
Benefiti proizvoda:

Kako koristiti gejnere?

Prvo, trebalo bi da izračunate svoju potrebu za kalorijama i da razmotrite veličinu porcije. Ako želite, možete odabrati opcije bez šećera s prirodnim zaslađivačima i izbegavati kazein ili proteine sirutke ako ste vegani ili intolerantni na laktozu.

Preporučena dnevna doza za gejnere kreće se od 50 do 150 grama, a možete ih konzumirati kao mlečne šejkove ili ih pomešati s vodom.

Međutim, važno je biti svestan da gejneri, iako mogu pomoći u dobijanju na težini, mogu imati neke nuspojave. Na primer, kombinacija kreatina i kofeina može izazvati dehidraciju i gubitak mišića.

Takođe, unos previše kalorija može opteretiti unutrašnje organe, a visok sadržaj kofeina može poremetiti vaš san i uticati na vaše mentalno zdravlje. I naravno, dodati šećeri mogu doprineti nezdravom povećanju težine, što povećava rizik od gojaznosti i srčanih problema. Zato je važno koristiti gejnere pažljivo i posavetovati se sa stručnjakom pre nego što počnete s njihovom upotrebom.

Praktični saveti za uključivanje Whey proteina ili gejnera u dnevni režim ishrane

Ako razmišljate o uključivanju Whey proteina ili gejnera u svoju ishranu, evo nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve:

Whey protein

 • Nakon treninga: Konzumirajte Whey protein odmah posle vežbanja za brzu apsorpciju aminokiselina, što pomaže u oporavku i rastu mišića.
 • Kao užina: Možete ga koristiti kao užinu između obroka, naročito ako imate duge periode bez jela, kako biste održali konstantan unos proteina.
 • Uz doručak: Dodajte Whey protein u ovsene pahuljice ili smuti kako biste pojačali proteinski sadržaj jela i započeli dan s dovoljno energije.

Gejneri

 • Između obroka: Konzumirajte ih između obroka da biste izbegli prejedanje.
 • Pre spavanja: Uzimanje gejnera pre spavanja može doprineti kontinuiranom opskrbljivanju mišića kalorijama i hranljivim materijama tokom noći.
 • Nakon treninga: Korisni su posle vežbanja jer pružaju i proteine i ugljene hidrate i masti potrebne za oporavak.

Ova strategija vam omogućava da prilagodite unos suplemenata vašim treninzima, dnevnoj rutini i nutritivnim ciljevima.

Kako birati između Whey proteina i gejnera u skladu sa ličnim ciljevima

Ako je vaš cilj definisanje mišića bez dodavanja težine, birajte Whey protein. Ali, ako teško dobijate na težinigejneri su bolji izbor zbog veće kalorične vrednosti i balansa makronutrijenata. Ipak, mnogi imaju ovu dilemu: “Mogu li uzimati gejner za masu i proteine surutke zajedno”, na koju je odgovor vrlo jednostavan. Nema svrhe konzumirati gejnere za masu i Whey protein zajedno.

Dobar dodatak za masu pruža oko 700-800 kalorija na 200 grama praha, kroz skoro 140-160 grama ugljenih hidrata i 28-36 grama proteina (plus određena količina masti). Dok jedna doza (oko 25-35 grama) dobrog dodatka proteina sirutke ili kazeina pruža otprilike 22-30 grama proteina sa vrlo ograničenim količinama ugljenih hidrata i masti.

1
DY Paket za mišićnu masu
Benefiti proizvoda:

Osoba koja teži bucmastom i mišićavom telu i uzima gejner za masu dobija dovoljno ugljenih hidrata i proteina iz njega. On ne zahteva dodatak proteina. Međutim, osoba koja samo želi da dobije mišiće treba da ima dodatak proteina sirutke. On može dodatno uzeti kazein za spor i postepen oporavak i rast mišića.

Dakle, najbolje bi bilo da ne konzumirate gejnere i dodatke proteina sirutke zajedno jer to nije previše korisno. Gejneri već sadrže proteine zajedno s mešavinom jednostavnih i složenih ugljenih hidrata, masti i drugih hranljivih materija. Svakako, za najbolje rezultate, savetujte se sa nutricionistom ili fitnes trenerom koji će vam pomoći da prilagodite plan suplementacije vašim individualnim potrebama.

Zaključak

Razumeti razlike između Whey proteina i gejnera ključno je za usmeravanje vaših fitnes napora ka postizanju ciljeva. Dok Whey protein pruža brzu apsorpciju koja je idealna za oporavak mišića i povećanje mišićne mase bez nepotrebnih kalorija, gejneri su neprocenjivi za one koji ciljaju na povećanje telesne težine i potreban im je veći unos kalorija.

Protein surutke se preporučuje nakon treninga i kao proteinski dodatak između obroka ili sa doručkom kako bi se obezbedila brza apsorpcija proteina. S druge strane, gejneri su odlični između obroka ili pre spavanja da bi se podržao rast mišića i opskrbilo telo kalorijama i hranljivim materijama tokom noći.

Važno je da pažljivo razmotrite svoje ciljeve, dnevne potrebe i ishranu kako biste odabrali suplement koji najbolje odgovara vašem stilu života i fitnes ambicijama. Integracijom adekvatnih suplemenata u kombinaciji sa redovnim vežbanjem i uravnoteženom ishranom, stvarate solidnu osnovu za ostvarenje željenih rezultata, bilo da je cilj povećanje mišićne mase, dobijanje na težini, ili održavanje optimalne forme.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.