Fraud Blocker

Surutka

Surutka je jedan od najvažnijih nusprodukata mleka, koja svojim nutritivnim sastavom pruža očuvanje i izgradnju mišića uz bolji oporavak posle vežbanja.

Surutka je nusproizvod mleka prilikom proizvodnje sira, odnosno to je tečnost koja nastaje nakon što se mleko zgruša. Kada je reč o ovom mlečnom proizvodu, u njegovom sastavu nalaze se brojne značajne komponente koje su korisne za organizam i očuvanje zdravlja.

Surutka može brzo doći do tkiva i organa u organizmu pa tako može pružiti sve neophodne nutrijente brzo i efikasno, čime sprečava rizike od nastajanja mnogih deficita. U važne komponente u sastavu surutke spadaju različiti minerali kao što su mangan, kalijum, fosfor, natrijum, bakar, cink, magnezijum, gvožđe, kobalt, molibden. Među nutritivnim sastavom surutke su i mnogi važni vitamini kao i proteini i aminokiseline, pri čemu uglavnom ima minimalno kalorija.

Protein surutke spada u kompletne proteine, odnosno u svom sastavu ima sve esencijalne aminokiseline koje su značajne za bogaćenje svakodnevnog režima ishrane. Uz protein surutke, koji se može naći u različitim oblicima i dodacima ishrani, može se unaprediti oporavak tela i mišića posle vežbanja, dok se u isto vreme podstiču izgradnja mišićne mase i njeno očuvanje. Ovaj protein je jedan od najpopularnijih na tržištu sportske suplementacije, jer ima niz benefita za učinak sportista i ljubitelja fitnesa.

Proteini surutke u svom sastavu imaju aminokiseline razgranatog lanca – BCAA u koje spadaju izoleucin, leucin i valin, a koji se u ovom proizvodu mogu naći u većoj količini nego u mnogih drugim namirnicama. BCAA imaju izuzetnu korist i značaj za vežbanje, posebno kada se radi o regeneraciji mišićnih vlakana, pružanju nutrijenata tkivima, izgradnji i oblikovanju mišića, i smanjenju umora i slabosti u mišićima. Uz ove nutrijente organizam i mišići mogu se kvalitetnije i brže oporaviti nakon napornog i zahtevnog vežbanja.
Surutka u svom sastavu ima proteine kao što su imunoglobulini, laktoferin, a-laktalbumin, b-laktoglobulin, i druge važne proteine. Surutka takođe sadrži leucin u velikim količinama, koji je važan za veće sintetisanje proteina mišića tako da utiče i na bržu izgradnju mišićne mase. Protein surutke je jedan od najkvalitetnijih proteina koji je posebno popularan kod sportista koji žele da definišu čistu mišićnu masu, sa minimalnom količinom masnoća.

Proteini surutke mogu biti u obliku koncentrata, hidrolizata i izolata surutke, u zavisnosti od tipa proizvodnje odnosno procesa nastanka. Izolat proteina surutke je jedan od najčešćih koji se koristi u dodacima ishrane, a sadrži malu količinu masti i holesterola, sa odličnim stepenom apsorpcije i visokim procentom esencijalnih aminokiselina u sastavu. Ovi nutrijenti važni su za očuvanje zdravlja tkiva, mišića, noktiju, kože i mnogih telesnih funkcija i procesa. Protein surutke može imati i ulogu u ubrzanju procesa mršavljenja jer utiče na sagorevanje masnih naslaga i bolje definisanje mišića.

Uz konzumiranje proteinskog šejka na bazi proteina surutke mogu se dobiti razni benefiti za zdravlje, a apetit će se takođe uspešno kontrolisati. Proteini surutke mogu da smanje apetit, a često dolaze u izuzetnim ukusima pa su pogodni za proteinsku užinu ili zamenu obroka pre ili posle treninga. Osim konzumiranja proteina surutke, uz redovno vežbanje i zdravu ishranu dobićete odlične rezultate.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.