Fraud Blocker

Taurin

Taurin je supstanca koja se upotrebljava za veće fizičke i mentalne performanse, više energije i bolji fokus tokom vežbanja. 

Taurin koji se upotrebljava u proizvodnji suplemenata kao što su različita energetska pića proizvodi se sintetičkim putem, odnosno ne odlikuje ga životinjsko poreklo. Iz tog razloga su preparati na bazi taurin pogodni i za konzumiranje od strane vegetarijanaca i vegana. 

Taurin je se nalazi u žuči bika iz koje je izolozan prvi put u 19. veku po čemu je i dobio naziv od latinske reči taurus – bik. Ova supstanca se nalazi i u ljudskom organizmu u skeletnim mišićima, centralnom nervnom sistemu (CNS) i u očima. 

 

Taurin se takođe proizvodi i u pankreasu telu čoveka ali te količine često nisu dovoljne, pa je proizvodnja na sintetički način neophodna za prednosti koje taurin može pružiti. Osim toga, taurin se u određenim količinama nalazi i u hrani, u namirnicama kao što su: meso, morski plodovi, jaja i mleko. 

Prednosti koje upotreba taurina u sportskoj rutini može doneti su: smanjenje osećaja i posledica stresa, unapređen fokus tokom vežbanja, veća budnost, bolje mentalne performanse, manji osećaj zamora u mišićima, podrška pravilnom odvijanju telesnih funkcija. 

Taurin je zadužen za bolju pripremu tela pred trening kako bi se unapredila aktivacija mišića uz bolju mišićnu kontrakciju, kao i unapređen protok kiseonika i hranljivih supstanci. Osim dopremanja nutrijenata mišićnim ćelijama, taurin pruža poboljšanu hidrataciju ćelija čime se dodatno stimuliše izgradnja mišića i povećanje njihovog volumena

Zajedno sa kofeinom, taurin može da unapredi moždane signale aktivacijom GABA receptora. Uz taurin se mogu unaprediti mentalni kapaciteti, posebno kada je unos taurina u kobminaciji sa vitaminima B grupe i kofeinom, čime se pozpešuju koncentracija i stepen budnosti. 

Taurin se često upotrebljava u okviru preparata se pretrenažnim formulama kako bi unapredio energetski nivo, fokus i performanse u toku treninga. Uz taurin u dodacima ishrani mogu se maksimizirati fizičke i mentalne kapacitete za postizanje rezultata u teretani. 

 

Ostale komponente ovih suplemenata zajedno sa taurinom deluju na vaš sportski učinak tako da brže dođete do povećanja mišićnog volumena i definisanja mišićne mase. 

 

Taurin utiče na bolje kapacitete skeletnih mišića prilikom intenzivnog vežbanja, čime se poboljšavaju fizičke performanse. Mala količina taurina u kombinaciji sa BCAA – aminokiselinama razgranatog lanca, može imati odličan efekat na smanjenje bolova u mišićima. 

 

Taurin umanjuje osećaj pospanosti uz povećanje budnosti i pažnje, uz bolje vreme reagovanja, smanjenje umora i osećaja zamora.

Taurin se koristi u različitim dijetetskim preparatima koji su namenjeni sportistima i fizički aktivnim osobama za unapređenje sportskog učinka i efikasnosti treninga. Taurin ima pozitivno delovanje na umirenje centralnog nervnog sistema, tačnije simpatički nervni sistem koji ima ulogu da reaguje na pojavu stresa.

 

Prema istraživanjima, taurin ima značajno delovanje za očuvanje brojnih funkcija u organizmu pa se tako često koristi kao dodatak ishrani. Uz delovanje taurina poboljšava se celokupna aktivnost u organizmu kao i aktivnost mišića tokom vežbanja. Taurin ima i brojne značajne funkcije za očuvanje rada pojedinih organa i sistema organa. 

Proizvodi koji sadrže Taurin

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.