Fraud Blocker

Maltodekstrin

Maltodekstrin pruža postepeno oslobađanje u telu koje povećava nivo energije posebno ukoliko se bavite sportovima koji zahtevaju veliku izdržljivost.

Maltodekstrin spada u kompleksne ugljene hidrate koji se koristi na prvom mestu za povećanje energetskih zaliha u telu, pa je izuzetno značajan kao dodatak ishrani kod sportista. Maltodekstrin je takođe deo grupe oligosaharida koji su zapravo kratki lanci monosaharida. Njihova glavna odlika je što se većom brzinom apsorbuju nego polisaharidi, a sporije nego disaharidi. Iz tog razloga je maltodekstrin dobar kao energetski izvor u slučaju da se intenzivno bavite sportom, drugim vrstama naporne fizičke aktivnosti ili želite da telu pružite brži oporavak.

Maltodekstrin se može dobiti iz pirinča, krompirovog skroba ili kukuruza. U njegovom sastavu nalaze se slabo vezani glukozni molekuli, a apsorbovanje je direktno putem stomaka. Često se nalazi kao sastojak u mnogim prehrambenim proizvodima kao aditiv odnosno punilo u mnogim namirnicama. Njegova velika prednost je upravo lako varenje pa je zato sasvim pogodan za varenje i konzumiranje bez smetnji digestivnom sistemu.

Maltodekstrin ima glikemijski indeks koji označava oslobađanje ugljenih hidrata postepeno, a tako se upravo pune zalihe glikogena u mišićima i u organima kao što je jetra. Maltodekstrin smanjuje lučenje kortizola, hormona koji ima katabolički efekat, a može da doprinese boljem snabdevanju hranljivih materija u mišiće.

Ovaj dodatak ishrani je idealan kada se radi o bavljenju sportom i fizičkom aktivnošću. U slučaju da se aktivno bavite vežbama koje traže visok stepen fizičke izdržljivosti, maltodekstrin može da umanji osećaj umora i iscrpljenosti. Na taj način se povećava kapacitet vežbanja i treniranja uz više energije. U isto vreme, ovaj proces podstiče i eliminisanje nakupljanja mlečne kiseline, što narušava rad mišića i može da dovede od njihovog razlaganja. Upravo zato se preporučuje upotreba maltodekstrina kako biste povećali efekte svog vežbanja i očuvali mišiće.

Ukoliko želite da stimulišete mišićni rast i povećate njihov volumen, ali i da povećate telesnu masu, maltodekstrin takođe može pružiti mnoge prednosti. Zbog toga je ovaj dodatak ishrani značajan i kod vežbi i sportova opterećenja kao što je dizanje tegova.

Mišićni glikogen se efikasno dopunjuje upravo upotrebom maltodekstrina koji može da pomogne u slučaju da osećate umor ili iscrpljenost tokom treninga. Ovaj oligosaharid služi i da ojača organizam, a podstiče i bolje i efikasnije iskorišćenje masti. Odličan je za pripremu šejkova nakon vežbanja. U svom sastavu maltodekstrin nema gluten, a njegova konzumacija može i da umanji osećaj gladi.

Maltodekstrin se koristi za stimulisanje povećanja telesne mase, pa se u tom slučaju konzumira pred vežbanje, u kombinaciji sa drugim suplementima. Ovaj dodatak ishrani može se konzumirati na različite načine po preporuci i uputstvu, što zavisi od vaših ciljeva i potreba. Po istom principu se određuje i doza u toku dana. Može se uzimati pre, tokom i posle treninga u zavisnosti od uputstva.

Maltodekstrin se preporučuje aktivnim ljudima, sportistima, starijim ljudima, svima onima koji žele da dopune energetske zalihe i da podstaknu regeneraciju organizma. U slučaju regeneracije tela, ovaj dodatak ishrani konzumira se nakon vežbanja odnosno treninga.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.