Fraud Blocker

Koenzim-Q10

Koenzim-Q10 je supstanca koja se prirodno nalazi u telu i učestvuje u proizvodnji energije putem hrane, uz ublažavanje stresa, umora i iscrpljenosti.

Koenzim Q10 je supstanca koja se prirodno nalazi i stvara u organizmu, a može se u dovoljnim količinama uneti uz pomoć ishrane. U određenim situacijama postoji povećana potreba za ovom supstancom pa se može unositi putem suplemenata koji ga sadrže. Značaj koenzima Q10 za organizam je na prvom mestu u tome što služi da proizvede energiju iz hrane, dok ujedno učestvuje u mnogim biološkim procesima.

Koenzim Q10 se prirodno nalazi u organizmu, u kojem se i proizvodi. Nivo koenzima Q10 sa starenjem počinje da opada, odnosno nakon 35. godine. Zbog toga se takođe starijim osobama preporučuje veći unos ove supstance. Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na to da se količina koenzima Q10 smanji u organizmu, a to mogu biti loša ishrana i stres, uz slabiji imunitet i različita oboljenja.

Koenzim Q10 ima povoljan uticaj na unutrašnje organe i njihovo zdravlje, a može preventivno delovati na nastanak mnogih oboljenja. Ova supstanca se uglavnom preporučuje u dnevnoj dozi od 30 mg do 150 mg. Ova doza može biti i veća u zavisnosti od individualnih potreba. Najbolje vreme uzimanja koenzima Q10 je tokom obroka za maksimalnu stopu apsorbovanja. Zbog toga je uvek najbolja prethodna konsultacija pre konzumiranja dodatka ishrani na bazi ove supstance. Koenzim Q10 ima ulogu i u indirektnom snabdevanju ćelija kiseonikom.

Upotrebom koenzima Q10 mogu se dobiti mnogobrojni benefiti kada je u pitanju očuvanje zdravlja i funkcionisanja organizma. Ova supstanca ima veliki značaj za održanje dobre psihičke i fizičke forme i kondicije, kao i za očuvanje celokupne vitalnosti. Optimalne količine koenzima Q10 u organizmu doprinose da organi pravilno funkcionišu i budu zdravi, a posebno kada se radi o onim organima kod kojih je prisutan zahtev za većom količinom energije.

Benefiti koenzima Q10 su različiti, a među njima je i smanjenje znakova starenja po čemu je posebno poznata ova supstanca. Koenzim Q10 ima pozitivno delovanje na kožu i njeno zdravlje i lepotu, pa tako može da umanji pojavu bora kao i da ublaži postojeće bore. Uz to, ova supstanca stimuliše sintetisanje kolagena i elastina, pa koži daje još blistaviji izgled. Sa tom primenom koenzim Q10 se često upotrebljava u obliku različitih krema. Sportistima se koenzim Q10 preporučuje na prvom mestu jer ima sposobnost da umanji umor i iscrpljenost tela, uz više energije. Takođe, popravlja mentalne kapacitete tokom napornog vežbanja, a može biti koristan osim sportistima i rekreativcima i svim osobama koje žele da unaprede energetske zalihe i psihofizičke performanse.

Koenzim-Q10 se preporučuje u slučaju da ste izloženi stresu u velikoj meri, kao i kada postoji izraženi ili hronični umor ili iscrpljenost organizma. Takođe, ovaj sastojak se preporučuje sportistima jer oni imaju povećane potrebe za dodatnom energijom tokom dana. Koenzim-Q10 u vidu dodataka ishrani preporučuje se i starijim osobama i odraslima preko 35 godina starosti. Pre upotrebe preparata na bazi koenzima Q10 poželjno je da se prethodno posavetujete sa stručnim licem ili svojim lekarom.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.