Fraud Blocker

Hrom

Hrom je važan mineral za očuvanje pravilnog energetskog metabolizma, kontrolu apetita i održanje metabolizma proteina, masti i ugljenih hidrata.

Hrom je jedan od minerala koji je telu neophodan u tragovima, a prema prirodnim svojstvima spada u metale. Njegov glavni značaj u organizmu vezan je za metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina. Hrom se u telu može naći u minimalnoj količini, pa zato spada u grupu elemenata u tragovima. Dva oblika hroma mogu se naći u telu, a to su heksavalentni i trovalentni, koji telu pružaju mnoge koristi.

Preporučene dnevne vrednosti za unos ovog minerala nisu tačno utvrđene. Kada se radi o sprečavanju nedostatka hroma, preporučuje se međutim doza koja se kreće od 50 do 200 mcg. Prema istraživanjima, potreba za ovim mineralom je veća sa godinama odnosno starenjem. Deficit hroma može se različito manifestovati, a tiče se problema sa metabolizmom insulina i holesterola prema istraživanjima. Još neke od posledica deficita hroma mogu biti umor, glavobolja i nervoza pa je potrebno održavati njegov nivo u telu kako ne bi došlo do ovih simptoma.

Hrom se može uneti u organizam putem dodataka ishrani koji ga sadrže, a može se naći u različitim oblicima i kompleksima vitamina i minerala, kao i drugim preparatima. Takođe, hrom se nalazi i u ishrani u namirnicama kao što su: grožđe, brokoli, pivski kvasac, iznutrice i druga hrana. Hrom je mineral koji ima veliki značaj kao element za bogaćenje svakodnevne ishrane savremenog načina života koji donosi režim ishrane sa čestim skokovima insulina. Ovo se dešava zbog velike količine prostih ugljenih hidrata, zbog čega je potrebno uvrstiti i suplemente na bazi hroma u ishranu. Osim toga, veće izlučivanje ovog minerala je jedna od posledica savremene ishrane pa je potrebno dodatno unositi hrom suplementacijom.

Hrom koji se unosi preko hrane može imati izmenjeno delovanje sa ostalim mineralima u telu, pa je unos putem suplemenata odlična opcija kako bi se smanjio potencijalan deficit. Jedan od oblika koji se najbolje apsorbuje je hrom pikolinat, koji se najčešće nalazi u sportskoj suplementaciji. Preporuka za unos hroma pikolinata je doza od 200 do 600 mcg. Pre upotrebe ovog suplementa poželjno je posavetovati se sa stručnim licem kako bi se hrom na najbolji način iskoristio u adekvatnoj dozi.

Hrom se koristi kako bi pomogao prilikom regulacije apetita, a ima i mnoge druge benefite. Još jedan od benefita hroma je održanje pravilnog rada metabolizma masti, proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, hrom može da obezbedi bolji metabolizam energije. Dodaci ishrane koji se baziraju na ovom mineralu često se nalaze u preparatima za sportiste, a namenjeni su i osobama koje žele da smanje procenat masnoća u organizmu i smršaju, kao i dijabetičarima.

Hrom može uticati i na stimulisanje mišićne mase, tako što podstiče bolje iskorišćenje makronutrijenata u telu. Zbog toga se ovaj dodatak ishrani takođe preporučuje sportistima. Hrom može smanjiti apetit i želju za hranom, a posebno za nezdravim poslasticama. Da bi se najbolje regulisala glad poželjno je voditi računa i o pravilnoj ishrani osim unosa hroma.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.