Fraud Blocker

Glukozamin sulfat

Glukozamin sulfat je jedan od najčešćih sastojaka za očuvanje funkcije i zdravlja hrskavice kao i fleksibilnosti zglobova, pri čemu sprečava i ublažava mnoge simptome.

Glukozamin sulfat spada u vrstu šećera i sačinjava mnoga tkiva, a najvećim delom je u organizmu zastupljen u hrskavici. Upravo zbog toga se glukozamin sulfat najčešće koristi upravo za očuvanje zdravlja hrskavice, ali i zglobova, mišića, kostiju, tetiva i ligamenata. Hrskavica je klizava opna koja obmotava površinu dve kosti koje čine zglob. Elastičnost hrskavici daje proteoglikan koji je sačinjen i od glukozamina.

Gubljenje hrskavice i njena oštećenja mogu dovesti do bola i upala, kao i do mnogih oboljenja i dodatnog smanjenja njene elastičnosti. Glukozamin sulfat se često nalazi u sastavu preparata za očuvanje hrskavice, kako bi usporio njeno propadanje tokom vremena. Ovaj sastojak utiče na jačanje zglobova, pa se preporučuje sportistima, a ujedno može da pruži veću elastičnost zglobova kod starije populacije.

Postoje različiti tipovi glukozamina, a u preparatima se uglavnom nalaze kristalni glukozamin sulfat i glukozamin hidrohlorid. Kada se radi o kristalnom glukozamin sulfatu, upravo o njemu je većina ispitivanja ovog sastojka, a takođe nudi i unapređen stepen apsorbovanja.

Glukozamin sulfat učestvuje u izgradnji hrskavice i unosom u organizam može da podstakne proizvodnju hijaluronske kiseline tako da se stvara i novo tkivo hrskavice. Svojim delovanjem glukozamin sulfat može da utiče na smanjenje upala koje su štetne za hrskavicu i njene funkcije. Uz dugotrajnu upotrebu ovog sastojka dobija se efikasan i bezbedan način očuvanja zdravlja hrskavice. Glukozamin sulfat ima sposobnost da svede na minimalne količine proizvodnju štetnih enzima po hrskavicu koji je mogu razgraditi. Na taj način se smanjuje i rizik od nastanka različitih oboljenja.

Glukozamin može rešiti problem sa oštećenjem hrskavice ili zgloba, u zavisnosti od toga koliko je postojeće oštećenje. Preporuka je početi sa terapijom kod prvih simptoma propadanja hrskavice ili povrede kako bi efikasnost ovog sastojka bila najveća. Glukozamin se uglavnom konzumira u periodu od oko tri meseca, kako bi se najdelotvornije smanjile upale, bolovi, oštećenja, a takođe vratili fleksibilnost i prijatan osećaj u zglobovima.

Glukozamin je sastojak u okviru mnogih suplemenata koji se preporučuju posebno osobama koje već imaju neko od oboljenja hrskavice ili zglobova, koja mogu pogoditi i koleno, kuk ili druge delove tela. Osim toga, glukozamin sulfat može takođe ublažiti već postojeće simptome i bolesti, pa se koristi i preventivno. Sportistima i fizički aktivnim osobama se preporučuje upotreba glukozamin sulfata jer prilikom intenzivnog vežbanja i bavljenja sportom može doći do povreda i oštećenja zglobova. Upotreba glukozamina često se preporučuje i gojaznim osobama, osobama koje imaju genetsku predispoziciju za različita oboljenja hrskavice i zglobova, kao i u slučaju oštećenja zglobova i ligamenata.

Glukozamin sulfat se uzima u preporučenoj dnevnoj količini od 1.500 mg, koja je ujedno količina potvrđena u istraživanjima kada se radi o efikasnosti. Preporuka je da se ovaj preparat uzima posle jela, kako bi se bolje apsorbovao, dok neka istraživanja preporučuju uzimanje uveče posle večere. Glukozamin sulfat se često koristi u kombinaciji sa drugim sastojcima za očuvanje hrskavice i zglobova kao što je hondroitin.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.