Fraud Blocker

Ginseng

Ginseng (žen šen) je jedan od najpoznatijih biljnih ekstrakata za povećanje energije, ublažavanje posledica stresa i različite zdravstvene benefite. 

Ginseng (žen šen) je sporo rastuća biljka koja je među najpoznatijim biljnim ekstraktima i može se pronaći u mnogim preparatima za održanje vitalnosti organizma. Ova biljka je popularna po svom adaptogenom delovanju, a predeo u kojem raste uglavnom je šumski i planinski. Najvećim delom ginseng se može pronaći u predelima kao što su Koreja, Kina, Sibir i Butan, a ima i naziv moćni koren zbog svih svojih benefita. Ginseng pripada Araliaceae porodici, Panax rodu, a pripada višegodišnjim biljnim vrstama.

Ginseng je biljka koja se još u 16. veku uzgajala na području Koreje i Kine, a već hiljadama godina se prema istraživanjima koristi u medicinske i lekovite svrhe. Ova izuzetna biljka karakteristična je po tome što je veoma tražena kada su u pitanju lekovita i prirodna delovanja, pa se tako njen uzgoj proširio na druge zemlje širom sveta kao što su Amerika, Kanada, Južna Koreja i druge. Kao jedan od ključnih delova prirodne i biljne medicine, ginseng se često i danas koristi u slične lekovite svrhe u okviru različitih preparata.

Ginseng se najčešće upotrebljava tako što se najpre suši te usitnjava, nakon čega se može koristiti u različitim oblicima. Ova biljka se može koristiti u obliku praha, poslastica, ekstrakata u tečnom obliku, kapsula i u okviru različitih dodataka ishrani. Listovi ginsenga se takođe upotrebljavaju, ali se u preparatima na bazi ove biljke uglavnom koristi sušeni koren.

U sastav biljke ginseng ulaze različite moćne komponente kao što su: peptidi, glikozidi, saponini, ginsenozidi, i eterična ulja između ostalog. U njegovom sastavu mogu se takođe naći i masne kiseline, ugljeni hidrati, pojedini minerali u određenim količinama i jedinjenja kao što su fenilna jedinjenja i druga koja imaju u svom sastavu azot. 

Upotreba ginsenga može da pruži različite prednosti zahvaljujući njegovim moćnim svojstvima. Ginseng je biljka koja se koristi jer ima stimulativno delovanje na telo, pa tako ima dugu tradiciju za ublažavanje različitih problema koji se tiču zdravstvenog stanja. Ginseng se u prošlosti koristio najčešće u obliku lekovitog čaja. Između ostalog, benefiti koje pruža ova biljka mogu poboljšati celokupnu vitalnost, pa se zato i danas upotrebljava za eliminisanje mnogih simptoma i poboljšanje stanja organizma. 

 

Ginseng unapređuje mentalne kapacitete, što je korisno i ukoliko se bavite sportom i vežbate, a takođe može da unapredi stepen kondicije. Ova biljka prema istraživanjima ima pozitivno delovanje na apetit, a može i da utiče preventivno na mnoga oboljenja. Kada se radi o bavljenju sportom, ginseng ima značaj kod aktivnosti kao što su vožnja bicikla, naporno vežbanje u teretani i druge sportske discipline koje zahtevaju veliku snagu i psihofizičku spremnost. 

 

Ginseng se koristi za prirodno lečenje različitih stanja i bolesti, a ima pozitivno delovanje na upale, deluje kao afrodizijak, može poboljšati kvalitet sna i ublažiti nesanicu. Takođe se upotrebljava za smanjenje osećaja umora, dok ujedno popravlja raspoloženje i utiče na balans hormona. Ginseng deluje i tako što podmlađuje organizam, daje veću snagu i više energije, uz pojačanu telesnu izdržljivost.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.