Fraud Blocker

Bromelain

Bromelain je enzim koji se koristi za prevenciju različitih oboljenja, uz smanjenje upala, otoka, povreda i crvenila kada se radi o kostima, zglobovima i mišićima.

Bromelain spada u protoliktičke enzime i vodi poreklo od sirovog ananasa, a ima ulogu u razgradnji proteina. Ova supstanca upotrebljava se za različite svrhe od kojih su neke prevencija i lečenje mnogih bolesti i simptoma, kao što je poremećaj varenja.

Bromelain može da umanji upale, bol i otok u telu tako što eliminiše proizvodnju supstanci koje su zaslužne za ove neprijatne simptome. Uz bromelain se može poboljšati funkcionisanje organizma i zdravstveno stanje na različitim nivoima. Zadužen je za razlaganje fibrina, koji je protein koji negativno utiče na oslobađanje od viška tečnosti. Upravo po tom principu bromelain ima pozitivno delovanje na smanjenje otoka i upala u organizmu.

Bromelain je enzim koji ima raznoliku upotrebu, a pre svega ima jako antiinflamatorno delovanje pa može smanjiti različite neprijatne osećaje koji se vezuju za upale. Zahvaljujući sposobnosti da umanji upale, pozitivno deluje na lečenje različitih oboljenja. Sa drugim enzimima u kombinaciji, bromelain ima takođe blagotvorno delovanje za zapaljenske procese, a među tim enzimima je tripsin. Uz ova dva enzima mogu se smanjiti simptomi infekcije.

U suplementima je bromelain često u obliku kapsula ili tableta. Kada se radi o bromelainu i njegovoj upotrebi, on je potpuno bezbedan za konzumiranje i ne donosi nikakve neželjene efekte. U svakom slučaju je važno prethodno se konsultovati sa lekarom o upotrebi bromelaina kako biste dobili samo najbolje delovanje.

Izvor bromelaina je ananas ali se ne nalazi u dovoljnoj količini da ima veliki efekat. Ne preporučuje se deci, a doza za odrasle je dnevno 2-3 puta od 80 do 320 mg ovog enzima. Preporuka je da se uzima na prazan stomak, a za bolje varenje uz obrok. Često se koristi za lečenje opekotina.

Bromelain je važna supstanca kada se radi o unapređenju varenja i rada digestivnog sistema. U isto vreme, bromelain je jedan od značajnih antioksidanasa, pa tako štiti ćelije, tkiva i organe od negativnog spoljnog uticaja. Bromelain ima ulogu u ublažavanju alergija i zapaljenja, kao i različitih infekcija. Upotreba ovog enzima može pozitivno da stimuliše bolji rad sistema za varenje i tako otkloni digestivne smetnje i probleme, kao i da smanji gorušicu.

Za sportiste je bromelain posebno značajan jer može da umanji upale u tkivima i mišićima, bilo da se radi o prevenciji ili lečenju već postojećih upala. U slučaju pojave otoka, upotreba ovog enzima može da doprinese smanjenju njegove veličine. Bromelain je koristan i za smanjenje pojave crvenila, osetljivosti i modrica, kada se radi o simptomima izazvanim bolovima u mišićima, povredama kao i hirurškim zahvatima.

U slučaju tkiva i zglobova, bromelain može imati izuzetno veliku korist, a takođe i kada se radi o bolovima u kostima. Tako bromelain svojom upotrebom u vidu različitih preparata može unaprediti kvalitet vežbanja i treniranja, kao i obavljanja drugih svakodnevnih aktivnosti. Sportistima i fizički aktivnim osobama se bromelain takođe preporučuje često kako bi smanjio pojavu upala u mišićima tokom i nakon napornih vežbi, a može biti koristan i kod bržeg oporavka i zaceljivanja povreda nastalih bavljenjem sportom. Bromelain je važan za eliminisanje određenih infekcija, bakterija i virusa, prema laboratorijskim istraživanjima.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.