Fraud Blocker

Najbolji proteini za gojenje – Podrška mišićnoj izgradnji i oporavku

Proteini za gojenje su odlična podrška izgradnji i oporavku mišića - Protein Box
Picture of Nikola Šimšić

Nikola Šimšić

Nikola Šimšić je bodibilder, fitnes entuzijasta i zagovornik zdravog načina života sa desetogodišnjim iskustvom u ovim oblastima. Već sedam godina se aktivno bavi trenerskim poslom, koristeći svoje znanje i stručnost kako bi pomogao drugima da postignu svoje ciljeve u vezi sa fizičkom spremom.  Postizanje fitnes i zdravstvenih ciljeva svojih klijenata vrši kroz inspirativan pristup što mu je omogućilo popularnost na dru&scaaron;tvenim mrežama, gde redovno deli praktične savete i lična iskustva.  Možete ga pratiti na Instagramu (@just_shime), Facebooku (Body by Shime) i posetiti njegovu veb stranicu (www.justshime.com) radi više informacija.

Sadržaj Posta

Ukoliko želite da se posvetite cilju izgradnje mišića i povećanju telesne težine, proteini za gojenje mogu biti odlična podrška vašoj sportskoj rutini. Proteini za gojenje bilo da se nalaze u kvalitetnim i kaloričnim namirnicama ili u preparatima, ključni su za povećanje broja kilograma. 

Ishrana za povećanje telesne težine treba da se sastoji od proteina, ugljenih hidrata, kao i drugih zdravih namirnica, a unos kalorija treba povećati. Uz preparate kao što su gejneri, u kojima se nalaze proteini kao i druge efikasne komponente, možete videti rezultate uprkos faktorima koji mogu usporiti povećanje mase. Važno je da proces gojenja i izgradnje mišićavog tela bude zdrav proces kako bi se očuvale optimalne telesne funkcije kao i vitalnost organizma. 

 

Kako efikasno povećati telesnu težinu ili mišićnu masu? 

Proteini za gojenje, bilo da se radi o konzumiranju namirnica bogatih proteinima ili u okviru posebnih preparata, mogu da unaprede proces dobijanja mišićne mase i povećanja telesne težine, odnosno broja kilograma. Kada se radi o povećanju mišićne mase, jedan od najbitnijih aspekata obuhvata trening i vežbe za izgradnju mišićave figure. Drugi važan aspekt tiče se ishrane, koja treba da bude posebno osmišljena tako da sadrži najznačajnije nutrijente za povećanje mase. 

Vežbanje je značajno kako biste oblikovali mišiće i podstakli njihov rast, a ishrana je među ključnim faktorima za povećanje telesne mase. Ishrana za gojenje treba da sadrži više kalorija, obroci treba da budu isplanirani i redovni, a potrebno je i da sadrži jedne od ključnih nutrijenata, proteine. 

Pomenuli smo da postoje i preparati sa specijalnim sastavom i formulama za dobijanje većeg broja kilograma. Proteini za gojenje su tako i preparati koji su dizajnirani da povećaju telesnu masu i pruže veliku količinu energije. Ovi proteinski preparati koncentrovani su tako da sadrže veliki procenat proteina, a često i ugljenih hidrata. Ovaj tip preparata za dobijanje kilograma i izgradnju mišićne mase koriste uglavnom sportisti i ljubitelji teretane. Osim toga, mogu biti izuzetna podrška osobama koje imaju problem sa dobijanjem na težini i izgradnji mase, kao i u slučaju brzog metabolizma. 

 

Šta otežava povećanje telesne težine?

Postoje različiti faktori od kojih zavisi povećanje telesne težine i izgradnja mišićne mase. Među tim faktorima su uzrast, pol, fizička građa, metabolizam, stepen fizičke aktivnosti, ishrana, genetski faktori kao i određena oboljenja i stanja. 

Proteini za gojenje mogu pomoći kod ubrzanja procesa povećanja broja kilograma, uprkos potencijalnim faktorima koji to mogu otežati. U tom slučaju su posebno korisni preparati kao što su gejneri, kao i drugi preparati proizvedeni sa svrhom povećanja težine. Uz ovaj tip suplemenata može se efikasno uticati na poboljšanje napretka kada se radi o izgradnji mišića i mišićave figure. Uz adekvatnu ishranu koja je bogata proteinima, zdrava i kvalitetna, veoma brzo se primećuju rezultati.

Kod nekih osoba moguće je da bez obzira na trud ne dolazi do vidnih rezultata gojenja, a za to postoje različiti razlozi. Genetika i metabolizam su među najčešćim uzrocima, kao i različita stanja. Međutim, bez obzira na uporno odsustvo rezultata, napredak je moguć upravo uz pomoć gejnera, a ovaj proces zahteva i trud, vreme i volju, kao i dobru strategiju vežbanja i ishrane. 

 

Proteini za gojenje su često u sastavu gejnera za izgradnju mišićne mase - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Gejneri mase – najefikasniji preparati za povećanje težine 

Poseban tip preparata za povećanje mase čine gejneri, u čijem sastavu se upravo nalaze kvalitetni proteini za gojenje, uz druge sastojke. Naziv ovih preparata potiče od termina gain, engl. koji se odnosi na dobijanje mase odnosno dobijanje na težini. Ovi preparati su omiljeni među sportistima koji žele da izgrade mišiće uz pomoć kvalitetnih sastojaka, kao i kod onih koji žele da povećaju broj kilograma. 

Gejneri u čijem sastavu su i proteini za gojenje mogu da se razlikuju po svom sastavu, pa tako i procentu konkretnih tipova nutrijenata. Neki od gejnera sadrže veći procenat ugljenih hidrata, dok drugi u svom sastavu imaju visok nivo proteina. Uglavnom se u gejnerima nalaze i aminokiseline kao što su glutamin i BCAA, a koje su poznate po svom anaboličkom efektu i podsticaju rasta i oporavka mišićne mase, posebno nakon treninga. 

U nekim od gejnera nalaze se i drugi značajni sastojci kao što su kreatin, minerali, vitamini, dobre masne kiseline, enzimi za bolje apsorbovanje i razgradnju, i druge komponente. Ono po čemu se gejneri razlikuju od mnogih preparata na tržištu je to što ne ometaju digestivni sistem odnosno laki su za varenje. Uz to, njihova praktična pakovanja omogućavaju da ih ponesete bilo gde, pa i na trening ili u teretanu. 

Proteini za gojenje u okviru gejnera razlikuju se od čistih proteinskih preparata. Ukoliko se bavite vežbanjem u teretani, znate da su među najpopularnijim preparatima upravo proteini kao što je protein surutke (whey). Protein surutke razlikuje se od gejnera po tome što gejneri u najvećoj meri sadrže visoku kalorijsku vrednost, upravo sa ciljem povećanja mišića ili težine. 

Gejneri se sastoje iz različitih sastojaka osim proteina kao što su taurin, kreatin, glutamin, BCAA i drugi. Ovi sastojci služe da ubrzaju napredak kada se radi o povećanju broja kilograma i definisanju mišićne mase, a da pritom obezbede i veliki kalorijski procenat. Za najbolje rezultate je neophodno da takođe obratite pažnju i na ishranu, jer gejneri služe da je upotpune, a ne da u potpunosti zamene kvalitetne kalorije. Uz kaloričnu ishranu, gejnere mase i intenzivne vežbe brzo se mogu videti rezultati povećanja telesne težine. 

 

Kako se koriste gejneri i kome se preporučuju? 

Gejneri se mogu kombinovati i sa drugim preparatima za povećanje sportskih performansi kao i za veći napredak ukoliko vam je cilj izgradnja mišićne mase i povećanje težine. Za zdravo i primetno povećanje mišićne mase možete uz gejnere koristiti i kreatin, posebno kreatin monohidrat čime ćete dobiti dodatnu količinu ovog važnog sastojka. 

Gejnere možete konzumirati i sa preparatima koji sadrže BCAA, aminokiseline razgranatog lanca koje su veoma korisne za oporavak mišića posle vežbanja. Uz ove suplemente, korisni preparati za kombinovanu upotrebu sa gejnerima su i omega 3 masne kiseline, vitaminski kompleksi i minerali. 

Kada odaberete pravi gejner mase za vaše individualne ciljeve i potrebe, potrebno je da se upoznate i sa njihovom pravilnom upotrebom. Možete se posavetovati sa stručnim licem ili nutricionistom o upotrebi gejnera kao i o pravoj dozi za vašu sportsku rutinu. Gejneri mase se uglavnom koriste nakon završenog vežbanja, obično u kratkom periodu nakon treninga. U tom vremenskom periodu gejneri su izuzetno korisni za oporavak mišića i očuvanje mišićne mase. Na taj način proteini za gojenje u gejnerima uz sastojke poput važnih aminokiselina služe i da pomognu pri redukovanju razgradnje mišića i imaju antikataboličko delovanje. 

U slučaju upotrebe između obroka, gejneri se mogu mešati sa mlekom, a tada služe prvenstveno da pruži sporo otpuštanje nutrijenata odnosno služi kao hrana za mišiće, do narednog obroka. Gejneri se mogu uzimati i ujutru nakon buđenja za pružanje svih potrebnih nutrijenata mišićima odmah na početku dana. 

 

Proteini za gojenje su jedan od načina kako se brzo i efikasno ugojiti - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Kako se brzo i efikasno ugojiti? 

Ukoliko je vaš fitnes cilj povećanje telesne težine, važno je fokusirati se na zdrave i efikasne načine za to, a proteini za gojenje vam mogu pomoći u tome. Potrebno je da napravite pravi plan i strategiju za vežbanje, kao i da se hranite zdravo ali kalorično. Potrebno je da se posvetite pravilnom odabiru namirnica kao što su proteini, složeni hidrati, zasićene masnoće, ali i vitamini i minerali. I u ovom slučaju je neophodno da se hranite zdravo, a ne samo da povećate unos kalorija. 

Uz zdrave namirnice, povećanje kalorijskog unosa neće se odraziti negativno na vaše zdravlje, pa je tako važno koristiti namirnice koje obezbeđuju hranljive materije telu i mišićima. Broj kalorija koji je potrebno da unesete u toku dana zavisiće od različitih faktora kao što je tip vežbi u vašem planu treninga za povećanje težine. 

Uz ishranu i tip vežbi važno je da obratite pažnju i na izmenu svakodnevnih navika, jer se na taj način mogu očuvati i telesne funkcije u optimalnom stanju, kao i celokupno zdravlje. U zdrave navike za brzo i efikasno postizanje bilo kog sportskog cilja, pa tako i povećanja telesne težine, jeste kvalitetan odmor i san. Dobar san tokom noći važan je i za normalno funkcionisanje procesa u telu. Na taj način se održava hormonska ravnoteža, a može se popraviti i rezultat treninga. 

Proteini za gojenje u ishrani ili u okviru preparata kao što su gejneri mogu vam pomoći da ubrzate proces povećanja telesne težine. Osim toga, postoje i drugi korisni saveti kada se radi o dobijanju na težini na brži i efikasniji način, a koji je pritom i zdrav. 

Kada se radi o vežbama koje se preporučuju za povećanje telesne težine, uglavnom su to čučnjevi, vežbe snage, kao i aktivnosti poput plivanja, ronjenja i drugih anaerobnih vežbi. Dizanje tegova i ostali tipovi intenzivnog treninga u teretani pokazuju odlične rezultate kada se radi o definisanju mišića ali i dobijanju više kilograma. Potrebno je fokusirati se na pravilno vežbanje, uz određen plan treninga kako biste došli do željenog rezultata u predviđeno vreme. 

 

Ishrana za povećanje telesne i mišićne mase

Ishrana za povećanje težine treba da bude bogata različitim namirnicama, ali tako da je kalorijski unos povećan. Namirnice koje se konzumiraju treba da budu kvalitetne, sa neophodnim nutrijentima tako da čine zdravu i uravnoteženu svakodnevnu ishranu. Među tim kvalitetnim kalorijama za izgradnju mišićne mase nalaze se i proteini za gojenje, uz ugljene hidrate kao i nezasićene masne kiseline. 

Ugljeni hidrati u ishrani za veći broj kilograma služe kao energetska dopuna, dok proteini čine osnovu za stimulisanje rasta mišića ali i za njihovu regeneraciju i oporavak zbog aminokiselina u sastavu. Proteini su u isto vreme i gradivni blokovi organizma, a imaju mnoge važne funkcije u telu pa tako doprinose i očuvanju zdravlja. Nezasićene masnoće su korisne za organizam i takođe služe za pružanje energije, kao i ugljeni hidrati. 

Ishrana za muškarce i žene će se razlikovati u slučaju da žele da povećaju telesnu težinu. Većina saveta može se primeniti u obe situacije, ali postoje razlike kao što je tip namirnica koji se najviše konzumira. 

Preporuka za muškarce koji žele da povećaju masu je da konzumiraju veće količine mesa, namirnice koje sadrže gvožđe, kao i složene ugljene hidrate, krompir i testeninu (integralnu). Kada se radi o ženama i povećanju broja kilograma, prvenstveno se preporučuju proteini u obliku jaja, ali i namirnice kao što su crna čokolada, avokado, mleko i mlečni proizvodi. Mleko je u ovom slučaju značajan izvor kalcijuma te može pomoći kod očuvanja zdravih kostiju. 

Iz ishrane treba izbaciti nezdravu i prerađenu hranu, jer se povećan unos kalorija ne odnosi na sve namirnice već samo na one koje su zdrave i pružaju podršku organizmu i vežbanju. Dodaci ishrani su još jedan način da podržite proces gojenja, a postoje posebni preparati za muškarce i za žene, kao i oni koje mogu konzumirati oba pola. 

Izbegavajte kafu, pušenje, konzumiranje slatkiša i nezdravih ugljenih hidrata, a posebno mogu biti korisne namirnice sa velikom količinom vitamina B grupe. Užina mogu biti različiti proteinski preparati u vidu šejkova ili proteinskih čokoladica, kao i orašasti plodovi. Jedan od efikasnih načina da povećate apetit i time unesete veći broj kalorija je da jedete češče, u tačno određeno vreme, idealno na 3-4 sata.

 

Zaključak  

U slučaju da želite da povećate telesnu težinu, jedan od najefikasnijih načina je uz pomoć redovnog vežbanja, ishrane sa kvalitetnim i kaloričnim namirnicama, a mogu vam pomoći i proteini za gojenje. Ove proteine osim u vidu ishrane možete unositi i putem suplemenata kao što su gejneri. Uz adekvatnu ishranu i vežbanje, ovi posebno dizajnirani preparati pružiće vidljive rezultate na brz, efikasan i zdrav način.

Za efikasno povećanje mišićne mase i brže povećanje telesne težine često se koriste gejneri, preparati u čijem sastavu se nalaze proteini za gojenje uz ugljene hidrate u visokom procentu. Gejneri su među najpopularnijim preparatima u sportskoj rutini mnogih sportista i osoba koje žele da povećaju broj kilograma uz kvalitetne sastojke kao što su osim proteina i ugljenih hidrata kreatin, aminokiseline, BCAA, taurin, minerali i vitamini. 

Proces dobijanja veće mišićne mase i povećanja telesne težine zavisi od različitih faktora među kojima su i brzina metabolizma, genetska predispozicija, svakodnevne navike i nivo aktivnosti, ali i pol, godine, telesna konstitucija i drugi faktori. Međutim, uz pomoć visokog kalorijskog unosa i odgovarajućih vežbi, možete dostići vidljive rezultate, a preparati kao što su gejneri dodatno će olakšati proces povećanja mase.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.