Fraud Blocker

Riboflavin

Riboflavin odnosno vitamin B2 pospešuje zdravlje kose, kože, noktiju i očiju, uz regulisanje metabolizma proteina, masti i ugljenih hidrata.

Riboflavin je jedan od vitamina B grupe koji se naziva i vitamin G ili vitamin B2. Ovaj vitamin rastvorljiv je u vodi i potrebno je da se redovno unosi u toku dana jer se izlučuje iz organizma. Vitamini B grupe poznati su po tome što mogu da doprinesu smanjenju umora, poboljšanju raspoloženja, jačanju imunog sistema, dok takođe štite telo od mnogih oboljenja.

Riboflavin može da pomogne kod umornih očiju dok sprečava očna oboljenja, a takođe čini kosu i nokte zdravim. Ovaj hidrosolubilni vitamin ima značaj za održanje zdravlja očiju i dobrog vida kod dece i odraslih. Vitamin B2 pomaže i kod bržeg zarastanja rana koje nastaju u ustima. Takođe, ovaj vitamin utiče na metabolizam i iskorišćenje ugljenih hidrata, proteina i masti. Ima ulogu u mnogim procesima metabolizma, a važan je i za ćelijsko disanje. Vitamin B2 ima važnu ulogu i za zdravo vezivno tkivo, pomaže pri proizvodnji antitela i važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca na pravilan način kao i digestivni sistem.

Riboflavin je jedan od vitamina koji se može uneti u organizam putem ishrane koja je uravnotežena i zdrava, što je uglavnom dovoljno da se obezbedi njegova preporučena dnevna količina. Međutim u određenim situacijama i stanjima može doći do nedostatka ovog vitamina tako da je neophodno uneti ga uz pomoć dodataka ishrani.

Neke od mnogih situacija kada može doći do manjka ovog vitamina u organizmu su stresne situacije bilo da su emotivne ili fizičke, kao i česta i naporna fizička aktivnost. Uz to, potencijalni faktori za deficit riboflavina su i konzumiranje alkoholnih pića, kofeina u velikim količinama, prerađenog šećera i hrane kao i pušenje. Zbog toga je za održanje nivoa riboflavina važno uneti ga i putem suplemenata. Ukoliko se javi deficit, može doći do simptoma kao što su umor i slabost, bolno grlo ili jezik, osetljiva koža koja je sklona oštećenjima, anemija, suve usne sa pukotinama u uglovima i drugi simptomi.

Riboflavin se rastvara u vodi pa ne može doći do opasnih količina u organizmu, a takođe se višak ovog vitamina izlučuje iz tela putem urina. Dnevni unos koji se preporučuje kada se radi o riboflavinu je za muškarce 1.3 mg, dok je za žene ta količina 1,1 mg. Trudnicama se preporučuje 1.4 mg, a dojiljama 1.6 mg vitamina B2 dnevno.

Ukoliko konzumirate nutritivno raznovrsnu hranu koja je uravnotežena i zdrava, velikim delom možete da pokrijete neophodne zalihe vitamina B2 odnosno riboflavina. Ovaj vitamin se u određenim količinama nalazi u velikom broju namirnica. Kada se radi o hrani, dobri izvori riboflavina su mleko i mlečni proizvodi kao što su sir i jogurt, kao i jaja. Uz to, za dopune zaliha ovog vitamina mogu se konzumirati zeleno lisnato povrće, špargla, brokoli, avokado, integralne žitarice, mahunarke, riba, orašasti plodovi, gljive, pivski kvasac, surutka od mleka, suve kajsije, kao i životinjska jetra, bubrezi i srce.

Bolja apsorpcija vitamina B2 može se stimulisati uz vitamin C, ostale vitamine B grupe kao i uz mineral fosfor.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.