Fraud Blocker

BMI + Dnevni unos kalorija

BMI + DNEVNI KALKULATOR KALORIJA
Kalorija potrebno za održavanje trenutne telesne težine

BMI + Dnevni kalkulator kalorija je kalkulator koji služi da pomogne prilikom izrade adekvatnog plana ishrane i plana treninga. Određivanje dnevnih potreba vašeg organizma u vidu kalorija je prvi korak u izradi pravog i realnog plana ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću. Na ovaj način možete da na najbolji i najefikasniji način održite zdravu telesnu težinu i postignete željene rezultate.

Zašto vam je potreban BMI + Dnevni kalkulator kalorija?

BMI + Dnevni kalkulator kalorija je odličan praktičan alat za određivanje dnevnih kalorijskih potreba kada se radi o održavanju trenutnog broja kilograma. U kalkulatoru je potrebno upisati broj kilograma, visinu, godine, pol, uz odabir stepena aktivnosti u toku dana/nedelje.

Indeks telesne mase – BMI
BMI je pokazatelj da li ste u zdravom i preporučenom opsegu kada je reč o telesnoj masi. Ovaj broj može ukazati na rizik od gojaznosti, a zdrav BMI se može očuvati pomoću aktivnog načina života i zdrave ishrane.

Kalkulator kalorija – čemu služi i kako funkcioniše?

Kalkulator kalorija na dnevnom nivou može biti koristan za približnu procenu vaših dnevnih kalorijskih potreba kako biste telu obezbedili neophodne nutrijente. Kada se radi o ovom kalkulatoru, procenat broja kalorija potreban vašem telu odnosi se na kalorije za održavanje trenutne težine.

Ovaj broj kalorija zavisi od stepena vaše fizičke aktivnosti. Princip potrebnih kalorija telu funkcioniše tako da vam je u odnosu na fizičku aktivnost kojim se bavite u toku dana i nedelje potreban određeni broj kalorija za održanje težine, a za smanjenje broja kilograma potrebno je da taj broj bude manji.

Isto tako, ukoliko ste jako malo ili nimalo fizički aktivni tokom nedelje, odnosno imate sedentarni život, biće vam potrebno manje kalorija nego da ste izuzetno fizički aktivni, jer sa povećanjem fizičkih aktivnosti vaše telo ima veće potrebe za nutrijentima tokom dana. Ukoliko želite da izgubite broj kilograma, potrebno je da se konsultujete sa stručnim licem i trenerom o planu ishrane i planu treninga, a upravo vam BMI + Dnevni kalkulator kalorija može pomoći u tome kao polazna tačka.

U slučaju da dojite ili ste trudni, kao i ukoliko se profesionalno bavite sportom ili takmičarski trenirate, vaše kalorijske potrebe mogu biti drugačije od dobijenog rezultata. Zbog toga je neophodno savetovati se sa lekarom kako bi se utvrdio tačan broj kalorija u tim situacijama, kao i ukoliko imate poremećaj metabolizma ili metaboličku bolest. U tom slučaju je moguće da kalorijski kalkulator potceni vaše realne kalorijske potrebe ali može poslužiti kao odličan vodič u određivanju stvarnog broja.

Stepen aktivnosti koji možete odabrati u kalkulatoru

U okviru ovog kalkulatora možete odabrati različite stepene vaše fizičke aktivnosti tokom dana:

  • Sedentarni stepen aktivnosti, sa malo ili nimalo aktivnosti ili fizičkog vežbanja
  • Lagani stepen aktivnosti, sa blagim vežbama odnosno treniranjem 1-3 puta nedeljno
  • Umereni nivo aktivnosti, sa umerenim vežbanjem, 3-5 dana u toku nedelje
  • Veoma visok stepen aktivnosti, sa teškim vežbama i bavljenjem sportom 5-7 dana u nedelji
  • Ekstra stepen aktivnosti, koji označava veoma naporno vežbanje, intenzivno bavljenje sportom i fizičkim poslovima
  • BMI + Dnevni kalkulator kalorija služi da pomogne prilikom određivanja kalorija za održanje težine sa trenutnim stepenom fizičke aktivnosti. Sa promenom količine fizičke aktivnosti, menja se i broj potrebnih kalorija. Tako možete prilagoditi broj kalorija prema intenzitetu aktivnosti kojim se bavite. Fizička aktivnost određuje od ⅕ do ½ kalorijskih dnevnih potreba, dok se ostatak sagoreva u drugim telesnim procesima

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.