Fraud Blocker

Testosteron: Sve što treba da znate

Nizak testosteron može narušiti zdravstveno stanje - Protein Box
Picture of Milan Grozdanovic Konzul

Milan Grozdanovic Konzul

Milan Grozdanović Konzul je istaknuti fitnes ekspert, stručnjak za obuku ličnih trenera i autor knjiga "Jedi kao svinja i budi fit" i "Dominiraj u poslu ličnog trenera". Sa sertifikatom za trenera Westside Barbell, Milan koristi svoje dubinsko znanje i bogato iskustvo kako bi pomogao ljudima da postignu vrhunsku fizičku kondiciju. Pored svojih autorskih dostignuća, Milan aktivno deli svoje stručno znanje na društvenim mrežama, a možete ga pratiti na Facebooku (Milan Konzul), LinkedInu (Milan Grozdanović) i Instagramu (@profesor_moriarty_) kako biste se inspirisali i dobili korisne savete. Za više informacija, posetite njegovu veb stranicu (www.konzulat.rs).

Sadržaj Posta

Testosteron pripada grupi muških polnih hormona koji je ključni androgeni hormon, a ima raznoliku ulogu za zdravlje muškaraca, ali i kod žena. Ovaj hormon karakterističan je po svojoj funkciji za rast i razvoj polnih organa kada je reč o muškarcima. Najvećim delom se ovaj hormon kod muškaraca stvara u testisima, dok su kod žena jajnici i nadbubrežne žlezde zaduženi za njegovu proizvodnju. 

Ovaj hormon značajan je pre svega jer ga odlikuje anabolički efekat, a može uticati i na brojne procese u organizmu. Testosteron ima ulogu i kod razvoja sekundarnih seksualnih obeležja kod muškaraca, ima uticaj na ponašanje, a disbalans u njegovom nivou može dovesti do određenih neprijatnih simptoma i stanja. Međutim, testosteron se može nadoknaditi putem različitih metoda i terapija, kao i uz adekvatnu ishranu, kvalitetne dodatke ishrani na bazi testosterona i bavljenje određenim vežbama i fizičkim aktivnostima. 

 

Nizak testosteron može narušiti zdravstveno stanje - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Nizak testosteron i njegovi simptomi

 

Hormoni su izuzetno značajni za celokupno zdravlje i pravilne funkcije u telu, za koje su upravo oni odgovorni. Hormoni kao što je testosteron imaju značaj za funkcionisanje mnogih sistema kao što su reproduktivni i imunološki, ali i za mentalno stanje. Važno je utvrditi količinu testosterona jer se na taj način može ispitati i zdravlje muškaraca, posebno zdravlje reproduktivnog sistema. Količina ovog hormona može biti povezana sa radom hipofize, testisa i sa drugim organima i simptomima. Testosteron se takođe ispituje i kod žena, a kod oba pola ima značaj za održanje kvaliteta kose i njen rast, uz zdravlje kože i kostiju. 

Može se desiti da telo luči premalo ili previše testosterona, što se ogleda u različitim simptomima i može se uz pomoć odgovarajućih metoda dovesti u ravnotežu. Simptomi niskog testosterona mogu biti umor, loše raspoloženje, smanjenje procenta mišićne mase, kao i smanjena seksualna želja. Stanje smanjenog lučenja testosterona ili odstustvo njegove proizvodnje naziva se i hipogonadizam. Još neki od simptoma niskog testosterona su manjak energije, gubljenje kose, povećanje procenta masti.

Kada se radi o normalnim vrednostima testosterona, one zavise od uzrasta, a kod žena i od menstrualnog ciklusa. Kod žena je opseg normalne vrednosti 15 – 70 ng/dL, dok je u periodu menopauze to < 10 ng/dL. Ukoliko je testosteron snižen javljaju se isti simptomi kao kod muškaraca: umor, loše raspoloženje i smanjen libido. U slučaju da je nivo ovog hormona veći, javljaju se veća maljavost, male grudi, akne, poremećaj menstrualnog ciklusa, dublji glas. Ovi simptomi ukazuju i na određena stanja ili bolesti kao što je sindrom policističnih jajnika. 

Kod muškaraca testosteron ima ulogu kod razvoja dubljeg glasa, maljavosti, mišićne mase, širih ramena i snage, a utiče i na libido, zdravlje kose, kože, kostiju, uz bolje mentalne funkcije i raspoloženje. Opseg normalnih vrednosti zavisi od uzrasta, a starenjem se njegova količina smanjuje. 

U slučaju povećanog testosterona dolazi do različitih simptoma kao što su poremećaj raspoloženja, povećanje telesne težine, gubljenje kose, akne, veći libido, a razlozi mogu biti različita stanja i drugi problemi vezani za zdravlje. Testosteron i starenje su takođe povezani, tako da se količina ovog hormona smanjuje sa starenjem. 

 

Uticaj niskog testosterona na zdravlje

 

Nizak testosteron može kod muškaraca zavisiti od stanja i bolesti, starosti, genetike i drugih faktora. Starenjem se proizvodi manje testosterona što je prirodan proces, a kod nekih muškaraca je genetika zadužena za prirodno manji nivo testosterona. Kod štetnog uticaja različitih hemijskih supstanci može se takođe javiti manji nivo testosterona. 

Nizak testosteron može imati određene simptome koji se odražavaju na celokupno zdravlje pa ga tako mogu narušiti. Isto tako nizak nivo testosterona može biti znak određenih poremećaja i stanja u organizmu. Zdravstveni problemi povezani sa testosteronom mogu biti različiti, a neki od njih su razne infekcije, dijabetes i drugi poremećaji. 

 

Terapija testosteronom je neophodna u određenim situacijama - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Terapija testosteronom: Šta treba da znate

 

Nivo testosterona može se vratiti u optimalne vrednosti bilo da se radi o njegovom smanjenju ili povećanju. To može biti na prirodan način i li pomoću terapije testosteronom.

Kada se radi o smanjenju testosterona, ono nije neophodno ukoliko ne postoji zdravstveni rizik ili medicinska potreba za tim. To mogu biti hormonska terapija za manju proizvodnju testosterona u organizmu, ali i hirurška intervencija ili zračenje. Kod žena se takođe može smanjiti nivo testosterona u slučaju da postoje različiti problemi sa zdravljem koji su vezani za veći nivo ovog hormona. Za adekvatno smanjenje testosterona važno je konsultovati se sa lekarom koji će odrediti najbolju terapiju u vidu lekova. U ovom slučaju se koriste i kontraceptivne pilule za regulaciju hormona, a osim terapije lekovima potrebno je izmeniti svakodnevnu ishranu i više se baviti fizičkom aktivnošću. 

Nivo testosterona može se smanjiti i hranom, koja u određenoj meri utiče na smanjenje proizvodnje ovog hormona ali ga ne može dovesti do normalnih vrednosti. Među tim namirnicama su mleko i mlečni proizvodi koji uz estrogen utiču na smanjenje testosterona. Estrogen se u telu povećava i konzumiranjem alkohola, na prvom mestu piva, što takođe umanjuje nivo testosterona. Osim toga, namirnice sa izoflavonima mogu imati sličan efekat, kao i unos nezdrave hrane i većih količina šećera. 

Kada se radi o analizi nivoa testosterona, mogu se ispitati i druge pojave koje su u vezi sa ovim androgenim hormonom. Neke od tih pojava su preran ulazak u pubertet, pojačana maljavost, pojava dubljeg glasa kao i poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena. 

 

Vrste terapije testosteronom

 

Utvrđivanje nivoa testosterona može se utvrditi putem laboratorijske analize, pri čemu se istražuje i reproduktivna sposobnost muškarca, problemi sa seksualnom funkcijom i drugi neprijatni simptomi vezani za reproduktivno zdravlje. Terapija testosteronom može biti u vidu tableta, gelova, injekcija i drugih metoda. 

Nizak testosteron se može i povećati prirodno uz pomoć ishrane i određenih terapija, kao i uz suplemente za prirodno povećanje testosterona koji su često na bazi biljnih ekstrakata, posebno na bazi biljke Tribulus Terrestris. 

 

Prednosti i rizici terapije testosteronom

 

Terapija testosteronom je neophodna u određenim situacijama, dok se najpre preporučuje prirodno povećanje testosterona. Ovaj tip terapije unosa hormona može da doprinese većim vrednostima u krvi, a preporučuje se kod pojedinih vrsta oboljenja i stanja kao što su stres, poremećen rad hipofize, gojaznost, alkoholizam, infekcije, povrede i drugo. Važno je da ova terapija bude dugotrajna kako bi pružila adekvatne rezultate, za koje je potrebno nekoliko nedelja ali i meseci. Ova terapija korisna je u jednom broju situacija i potrebno je savetovati se sa lekarom, uz sva neophodna ispitivanja. 

 

Testosteron se može povećati prirodno uz zdravu ishranu, vežbanje i suplemente - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Povećanje testosterona na prirodan način

 

Povećanje testosterona se može stimulisati i na prirodan način uz pomoć kvalitetne ishrane, kao i vežbanjem i adekvatnim fizičkim aktivnostima. 

 

Ishrana i suplementi za povećanje testosterona

 

Testosteron i ishrana mogu biti povezani, pa tako određene namirnice na prirodan način mogu povećati proizvodnju testosterona. Mnoge namirnice imaju kvalitetan nutritivni sastav koji podstiče povećanje testosterona prirodno, dok ujedno vašem organizmu pružaju mnoštvo hranljivih materija. 

Hrana koja može da prirodno utiče na stimulisanje proizvodnje testosterona može da doprinese pre svega boljoj ravnoteži hormona u organizmu, posebno u slučaju kada se unosi redovno. Namirnice za stimulisanje lučenja ovog hormona su prvenstveno proteini, meso, riba i jaja. Osim toga, u te namirnice spadaju i badem, avokado, kao i druga hrana koja je bogata vitaminom E ili magnezijumom, kao što je spanać. Uz ove namirnice, značajne za povećanje nivoa testosterona u telu su i borovnice, koje imaju važne antioksidanse u svom sastavu. Osim toga, maslinovo ulje može biti koristno, kao i brokoli koji može smanjiti količine estrogena i povećati time nivo testosterona. 

Kada se radi o ishrani i testosteronu, važno je napomenuti da sama ishrana može biti jedan od razloga za poremećaj nivoa testosterona u organizmu. U te faktore spadaju razne dijete i loš odabir namirnica, ali i prejedanje odnosno konzumiranje prevelike količine hrane. Za održanje normalne ravnoteže testosterona pa tako i zdravlja važno je hraniti se uravnoteženo i zdravo, sa ishranom koja se najvećim delom bazira na zdravim makronutijentima odnosno celim namirnicama koje potiču iz prirode. Osim toga, važan je unos vitamina i minerala, među kojima su najznačajniji vitamin D, cink, magnezijum i selen. 

Zdrava ishrana za povećanje testosterona treba da sadrži jaja, meso, ribu, integralne žitarice, mahunarke, a od mlečnih proizvoda najviše kefir i jogurt. Unos zdravih masnoća i ugljenih hidrata treba biti prisutan ali u umerenim količinama, uz voće i povrće kao što su avokado, spanać, pirinač, orašasti plodovi i druge namirnice. 

Povećanje testosterona može se stimulisati i uz kvalitetne suplemente koji sadrže u svom sastavu moćne komponente, među kojima su uglavnom ekstrakti različitih biljaka. Suplementi na bazi biljke Tribulus Terrestris pokazuju snažan efekat i efikasnost na prirodno stimulisanje veće proizvodnje testosterona. Ovi dodaci ishrani često se nalaze u obliku tableta, a kako imaju biljno poreklo, bezbedni su za korišćenje i značajni su posebno za sportiste i rekreative. 

 

Vežbe i aktivnosti koje podstiču proizvodnju testosterona

 

Testosteron i vežbanje su usko povezani, pa je važno obratiti pažnju na bavljenje fizičkom aktivnošću i sportom u toku dana. Uz redovne treninge, korisno je smanjiti i izvore stresa kako bi se održala normalna raznoteža testosterona, a upravo vežbanje može biti odličan način za to. Prilikom vežbanja i bavljenja sportom dolazi do lučenja endorfina, hormona koji ima ulogu da popravi raspoloženje i time umanji osećaj stresa. 

Prema istraživanjima, intenzivno vežbanje u koje spada trening otpora sa vežbama kao što su mrtvo dizanje i čučnjevi ima najveći efekat na pojačanje lučenja testosterona. Efekat ovog tipa treninga snage dodatno je pojačan uz kombinovanje sa treningom HIIT – kratkim visokointenzivnim treninzima. Razlog za to je što naporno i zahtevno vežbanje dovodi do većeg metaboličkog stresa pa se u većoj količini luči i ovaj polni hormon. 

 

Uticaj stresa i sna na nivo testosterona

 

Količina testosterona u organizmu zavisi i od nekih svakodnevnih faktora kojima je organizma izložen, kao što su stres i loš kvalitet sna. 

 

Kako stres utiče na nivo testosterona

 

Uticaj stresa na testosteron je veliki, posebno kada se radi o padu testosterona. Prema nekim istraživanjima, stres je ključni faktor za opadanje nivoa testosterona što dalje dovodi do različitih poremećaja i simptoma. 

U stresnim situacijama za organizam u većoj meri se luči kortizol, hormon stresa koji ujedno blokira i delovanje testosterona. Ukoliko se nivo kortizola povećava, nivo testosterona se smanjuje. Iz tog razloga potrebno je izbegavati stresne situacije i unaprediti kvalitet svakodnenog života uz bavljenje fizičkom aktivnošću, druženjem, zdravim navikama, aktivnostima koje poboljšavaju raspoloženje i slično. Uz to, potrebno je smanjiti izloženost drugim stresnim situacijama za telo kao što su konzumiranje alkohola, pušenje, nezdrava hrana koja je prerađena i druge faktore. 

 

Važnost kvalitetnog sna za održavanje optimalnog nivoa testosterona

 

Uticaj sna na testosteron i njegov nivo u organizmu može takođe kao i uticaj stresa biti veoma značajan. Oslobađanje testosterona u najvećoj meri dešava se u toku noći odnosno tokom spavanja. Prilikom kvalitetnog noćnog sna u organizmu se lučenje ovog hormona može odvijati bez smetnji, a što je bolji kvalitet sna to se lučenje povećava. 

U fazi spavanja tokom noći odnosno mraka dolazi do signala telu da prestane sa oslobađanjem kortizola i pojačanim oslobađanjem melatonina, što takođe doprinosi povećanju testosterona. 

Dovoljno sati sna doprineće i celokupnom boljem funkcionisanju organizma i očuvanju zdravlja, pa tako i uravnoteženoj proizvodnji testosterona u normalnim vrednostima. 

 

Često postavljana pitanja o testosteronu

 

Testosteron se prirodno luči u organizmu, a u slučaju da je nivo ravnoteže poremećen mogu se javiti različiti simptomi, pa tako i mogućnosti za vraćanje njegovog nivoa u ravnotežu. To može biti uz adekvatnu ishranu, redovno vežbanje, suplemente kao i određene tipove terapije. Na taj način se mogu poboljšati mnogi simptomi narušene hormonske ravnoteže uz bolji kvalitet svakodnevnog života. 

 

Koji su simptomi niskog testosterona?

 

Simptomi niskog testosterona obuhvataju osećaj umora, smanjenu seksualnu želju, poremećaj raspoloženja, gubljenje mišićne mase, gubitak energije, veći procenat masnoća u telu. Nizak testosteron dovodi se u vezu i sa mnogim drugim simptomima i različitim oboljenjima, pa je važno utvrditi količinu ovog hormona i uz adekvatnu terapiju popraviti njegov nivo u organizmu. 

 

Koje su mogućnosti terapije testosteronom?

 

Terapija testosteronom se koristi u određenim situacijama koje uključuju oboljenja i stanja poput gojaznosti, infekcija, stresa, povreda i drugih bolesti. Za razliku od prirodnog načina povećanja testosterona, u ovom slučaju važan je nadzor lekara kako bi odredio pravi metod i tip terapije koja služi da poveća nivo testosterona u krvi. 

 

Da li je moguće povećati nivo testosterona prirodnim putem?

 

Povećanje testosterona može se stimulisati i prirodno, uz različite metode među kojima su uravnotežena ishrana uz namirnice koje podstiču lučenje testosterona, kao i redovno bavljenje fizičkom aktivnošću. Uz zdravu ishranu i redovan trening, ključno za očuvanje funkcije proizvodnje testosterona u optimalnom opsegu je i redukovanje stresa, dobar san, zdrave svakodnevne navike, izlaganje sunčevim zracima u adekvatnoj meri i dodaci ishrani na bazi ekstakta biljaka koji prirodno stimulišu lučenje testosterona. 

 

Koje su posledice niskog nivoa testosterona na zdravlje muškaraca?

 

Zdravstveni problemi povezani sa niskim nivoom testosterona mogu biti različiti, među kojima su brojni neprijatni simptomi poput smanjenog libida, poremećaja rada žlezdi i hormona, ali i ozbiljnija oboljenja poremećaji u organizmu. Zbog toga je važno kontrolisati nivo testosterona i odabrati adekvatnu terapiju uz konsultaciju sa lekarom. Nivo testosterona se može održavati u normali i uz zdravu ishranu, navike i vežbanje.

 

Kako održavati zdrav nivo testosterona kroz ishranu i stil života?

 

Nivo testosterona se može održavati u optimalnim vrednostima uz pomoć ishrane koja sadrži kvalitetne namirnice i unos vitamina i minerala među kojima su vitamin D, selen, cink i magnezijum. Uz to, zdrav nivo testosterona se može održati i uz pomoć zdravog stila života koji uključuje redovno vežbanje, izlaganje suncu, kvalitetan san, smanjenje izloženosti stresu i pomoću adekvatne suplementacije. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.