Fraud Blocker

Melatonin: Ključ za bolji san i zdravlje

Melatonin pozitivno utiče na ublažavanje problema sa snom - Protein Box
Picture of Nikola Šimšić

Nikola Šimšić

Nikola Šimšić je bodibilder, fitnes entuzijasta i zagovornik zdravog načina života sa desetogodišnjim iskustvom u ovim oblastima. Već sedam godina se aktivno bavi trenerskim poslom, koristeći svoje znanje i stručnost kako bi pomogao drugima da postignu svoje ciljeve u vezi sa fizičkom spremom.  Postizanje fitnes i zdravstvenih ciljeva svojih klijenata vrši kroz inspirativan pristup što mu je omogućilo popularnost na dru&scaaron;tvenim mrežama, gde redovno deli praktične savete i lična iskustva.  Možete ga pratiti na Instagramu (@just_shime), Facebooku (Body by Shime) i posetiti njegovu veb stranicu (www.justshime.com) radi više informacija.

Sadržaj Posta

Melatonin je hormon koji se proizvodi delovanjem hipofize, a koji se naziva i “hormon noći” zbog pozitivnog efekta na regulisanje ciklusa spavanja. Ovaj hormon može pozitivno doprineti unapređenju cirkadijalnog ritma organizma, kao i kod održanja pravilnog rada ostalih hormona. 

Cirkadijalni ritam je sistem koji funkcionise kao unutrašnji sat za regulisanje smene spavanja i budnosti, a u isto vreme reguliše i drugačije delove sna tokom noći. Kada se radi o melatoninu, njegova količina u organizmu je visoka tokom noći kada je mrak, dok je tokom dnevne svetlosti manje melatonina u telu. Narušena ravnoteža i proizvodnja melatonina u toku dnevnog ciklusa može dovesti do poremećaja spavanja i drugih neprijatnih simptoma. Zbog toga se upotreba melatonina u vidu različitih dodataka posebno preporučuje za bolji oporavak organizma, veći kvalitet noćnog sna, dnevne budnosti i celokupnog zdravlja. 

 

Uvod u Melatonin 

 

Hormon melatonin zadužen je za skraćenje vremena koje je naophodno da se utone u san, zbog čega se smatra da je veoma učinkovit kod boljeg odmora organizma tokom noći i produženja sna. Osim toga, ova supstanca može da doprinese većoj budnosti tokom dana kao i da pruži različite zdravstvene benefite. 

 

Šta je Melatonin?

 

Melatonin je supstanca koja spada u hormone, a koju luči pinealna žlezda. Jedna od najpoznatijih uloga ovog hormona je da reguliše ciklus spavanja, odnosno ciklus dana i noći. Melatonin se na taj način često koristi kako bi doveo u ravnotežu stanje budnosti i spavanje. Tokom noći se proizvodnja melatonina povećava, dok je u toku dana njegova proizvodnja na manjem nivou. 

 

Kako se Melatonin prirodno proizvodi u telu?

 

Melatonin se luči pomoću pinealne žlezde (glandula pinealis, lat.), a koja se drugačije naziva i epifiza. Ovo je mala endokrina žlezda koja se nalazi u mozgu, a njena veličina se smanjuje pred period puberteta. Pinealociti su ćelije u kojima se produkuje melatonin, a koji se dalje izlučuje u likvor i krv. 

Količina melatonina u telu se može povećati i na prirodan način različitim tehnikama. Među tim metodama za povećanje nivoa ove supstance je ograničena upotreba veštačkog svetla, povećanje upotrebe dnevnog svetla i boravak na sunčevoj svetlosti tokom dana, kao i tuširanje toplom vodom i ishrana koja u svom sastavu ima triptofan. Namirnice kao što su riba i jaja sadrže određenu količinu melatonina, a u slučaju da ne konzumirate ovu vrstu hrane, pojedine pečurke i orašasto voće mogu biti dobra alternativa za izvor melatonina u hrani. 

Proizvodnja melatonina na prirodan način počinje od aminokiseline triptofan, a posrednik u procesu je serotonin.

 

Melatonin pozitivno utiče na ublažavanje problema sa snom - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Kako Melatonin utiče na san

 

Melatonin se proizvodi u mozgu kao odgovor na noćni period, a izuzetno je važan za unutrašnji 24-časovni sat, odnosno cirkadijalni ritam. Zbog toga se ovaj hormon koristi za njegovu regulaciju i dovođenje u ravnotežu, uz poboljšanje kvaliteta sna i ublažavanje odnosno eliminisanje nesanice. 

 

Melatonin i cirkadijalni ritam

 

Cirkadijalni ritam predstavlja jedan od najvažnijih sistema u organizmu koji je zapravo unutrašnji sat. Ovaj 24-časovni sat ima značajnu funkciju u telu tokom spavanja i buđenja. Melatonin se u većoj količini proizvodi tokom noći, dok na svetlosti njegova proizvodnja opada. Promena pravilnog ciklusa proizvodnje melatonina dešava se i prilikom izloženosti velikom svetlosti tokom noći ili neposredno pred spavanje. Takođe, narušen rad proizvodnje melatonina javlja se usled premale izloženosti dnevnoj svetlosti. Normalan ciklus proizvodnje melatonina dešava se i kod promena vremenskih zona tokom putovanja, kao i usled lošeg vida i rada u smenama. 

 

Melatonin kao rešenje za nesanicu

 

U slučaju poremećaja sna kao što je nesanica, melatonin je čest dodatak koji se koristi kako bi se ublažilo ovo stanje. Kod problema sa tonjenjem u san melatonin može imati veoma pozitivno delovanje, a takođe može da doprinese dužem spavanju. Na ovaj način telo može da dobije više sati kvalitetnog sna i odmora za bolje funkcionisanje tokom narednog dana, uz adekvatan nivo energije i motivacije. Melatonin ima značajan efekat na eliminisanje nesanice kod starije populacije, pri čemu im pomaže da nakon buđenja budu odmorniji kao i da brže zaspe. 

 

Melatonin i jet lag

 

Melatonin se takođe zbog svojih pozitivnih efekata na prilagođavanje ciklusa spavanja koristi i kod putovanja avionom i promena vremenskih zona. Najbolje efekti korišćenja melatonina mogu se primetiti u slučaju promene više od pet vremenskih zona. 

Kada se radi o doziranju i preporučenom vremenu konzumiranja melatonina za jet lag, postoje različite metode za dobijanje željenih rezultata regulisanja ciklusa sna i prilagođavanja tela na druge spoljne uslove. Mnoga istraživanja koja se bave uticajem melatonina na jet lag koristila su dozu od 0,5 mg melatonina do 5 mg melatonina, koja se uzima oko jedan sat pred odlazak na spavanje na krajnjoj destinaciji. Drugi metod uzimanja melatonina kada je u pitanju jet lag je uzimanje melatonina u dozi od 1 mg do 5 mg jedan sat pred putovanje, kao i u periodu od dva ili tri dana nakon dolaska na destinaciju. 

 

Melatonin tablete za bolji san

 

Melatonin je značajan dodatak za bolji san, a posebno ima blagotvorno delovanje kod ljudi koji imaju problema sa kvalitetom sna, čestim buđenjem tokom noći ili nesanicom. Ovaj dodatak može pomoći da brže zaspite kao i da duže spavate, što kao rezultat ima više energije nakon buđenja, a vi ćete se osećati odmornije. Upotrebom melatonina može se eliminisati poremećaj sna kao i različiti problemi koji su vezani za spavanje. 

Korišćenje melatonina donosi pozitivne rezultate dok se konzumira, a nakon prekida uzimanja melatonina mogu se vratiti problemi sa spavanjem u narednih godinu dana. Zbog toga vam suplementacija u vidu melatonina može pomoći da brzo i efikasno poboljšate kvalitet spavanja.

 

Melatonin ima mnoge zdravstvene koristi i čuva vitalnost organizma - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Zdravstvene koristi Melatonina

 

Melatonin prema istraživanjima daje značajne zdravstvene benefite, među kojima su i jačanje imuniteta, regulisanje vremena menstruacije i ženskih hormona, kao i ublažavanje simptoma menopauze. 

Melatonin ima ulogu kod različitih stanja i simptoma, među kojima je najveći deo vezan za poremećaje spavanja i buđenja ali i drugih procesa u organizmu. Često se melatonin može upotrebljavati i kao način da se poboljša osećaj u organizmu i smanji nervoza pred početak operacije, kao i nakon njenog završetka. 

Prema nekim istraživanjima, upotreba melatonina povezuje se sa unapređenjem simptoma glavobolje i migrene, dok utiče na smanjenje bolova, promoviše bolji san, a može i unaprediti zdravlje digestivnog sistema i creva. Osim tableta i kapsula melatonina koje se koriste kao dodaci ishrani, mogu se pronaći i losioni, masti, kreme i gelovi sa melatoninom u sastavu, koji takođe imaju različite prednosti, na prvom mestu za zaštitu kože tokom sunčanja, ali i od drugih uticaja i oštećenja. 

 

Melatonin i regulacija krvnog pritiska

 

Melatonin prema istraživanjima može blagotvorno da utiče na regulaciju krvnog pritiska, dok u isto vreme njegova upotreba može doneti i ublažavanje upala i bolova kod mnogih stanja. 

 

Melatonin i imunološka funkcija

 

Istraživanja pokazuju da melatonin može imati veliki uticaj na jačanje imunog sistema, a ima i snažno antioksidativno delovanje pa tako štiti organizam od lošeg spoljnog uticaja. Negativni spoljni faktori od kojih melatonin svojim efektom može pružiti zaštitu su različiti toksini, zagađenja, dim i drugi faktori. 

 

Melatonin i zdravlje očiju 

 

Kada se radi o zdravstvenim benefitima upotrebe ove prirodne supstance, melatonin je značajan i jer može da unapredi zdravlje očiju. Melatonin ima bitnu ulogu kod unapređenja noćnog vida, kako pokazuju istraživanja. Fotoreceptori noći luče melatonin, koji deluje u ovom slučaju kao tamni adaptivni znak pa tako reguliše rad ovih fotoreceptora. Melanopsin koji se može naći u nervnim ćelijama retine može imati uticaj na loš noćni vid, a povezuje se sa manjom količinom melatonina. 

Melatonin može unaprediti zdravlje i funkcije mrežnjače tako što ima ulogu u reakciji elektroretinograma, zahvaljujući sposobnosti da reguliše aktivnost mrežnjače tokom dana i noći, odnosno uspešno kontroliše sat mrežnjače. 

 

Melatonin se najčešće konzumira pola sata pre spavanja - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Pravilna upotreba Melatonina

 

Suplementacija na bazi metalonina dostupna je u brojnim oblicima, kao što su kapsule, tablete, kreme, sprej i posebne pastile za rastvaranje u ustima. Česte doze melatonina koje se mogu pronaći na tržištu kreću se od 0.5 mg do 3 mg. 

Kako bi se na najbolji način ispoljilo delovanje melatonina, važno je da ga pravilno upotrebljavate, u preporučenoj dozi i u vreme koje je za to predviđeno. U slučaju da ste trudni, dojite ili planirate trudnoću, potrebno je da se pre upotrebe melatonina posavetujete sa svoijm lekarom. 

 

Doziranje Melatonina

 

Kada se radi o preporučenoj dozi za uzimanje melatonina, ona nije utvrđena. Učinak melatonina je različiti kod različitih osoba, pa tako svako ima individualne reakcije i iskustvo sa melatoninom. Na isti način, različite doze mogu biti efektivne kod različitih osoba. Niska doza melatonina može da pomogne osobama koje su osetljive, a upravo mala doza je i preporučena kada se radi o počinjanju upotrebe ovog suplementa. Odgovarajuća doza melatonina treba da izazove bolji i mirniji san, bez osećaja razdražljivosti, umora i pospanosti tokom dana. 

 

Najbolje vreme za uzimanje Melatonina

 

Melatonin ne bi trebalo uzimati u toku dana, a najbolje vreme za njegovu upotrebu je oko pola sata pred spavanje. Razlog za to je što brzo deluje tako što izaziva pospanost i time vam može pomoći da podržite normalan ciklus spavanja i buđenja, kao i da unapredite brzinu kojom ćete zaspati. 

Preporuka je da se melatonin ne konzumira pre upravljanja vozila, jer izaziva pospanost. Zbog toga je savet da se ne upravlja vozilom do pet sati nakon što se uzima dodatak na bazi melatonina. Ukoliko konzumirate pića koja sadrže u svom sastavu kofein, poželjno je da odvojite njihovo konzumiranje od upotrebe melatonina jer kofein može smanjiti njegov efekat. 

 

Potencijalne nuspojave i interakcije Melatonina

 

Upotreba melatonina može da izazove pospanost tokom dana, a neka od potencijalnih neželjenih dejstava mogu biti i povremena glavobolja, stomačni bolovi kao i vrtoglavica. Važno je pridržavati se preporučenih doza melatonina u vašem individualnom slučaju kako ne bi došlo do neprijatnih simptoma i moguće razdražljivosti. 

Melatonin može imati reakcije sa lekovima, pa je važno konsultovati se sa stručnim licem o konzumiranju ovog dodatka u toku upotrebe određenih lekova. Kada se radi o stepenu efektivnosti melatonina, supstance koje mogu smanjiti njegovo delovanje na poboljšanje kvaliteta sna su alkohol, duvan i kofeinski napici. 

 

Melatonin dodatak – da li je siguran?

 

Melatonin se ne preporučuje upotrebi od strane dece, osim uz prethodnu konsultaciju sa stručnim licem. U konsultaciji sa lekarom ili stručnim licem možete na najbolji način odrediti efikasnu i bezbednu dozu melatonina. Uz osnovnu nisku dozu melatonina možete povećavati dozu prema potrebi uz savet lekara, u zavisnosti od vašeg stanja, potreba i ciljeva. 

 

Zaključak 

 

Hormon melatonin prirodno se nalazi i produkuje u telu, od strane pinealne žlezde koja je smeštena u mozgu. Ova supstanca ima značajne uloge za kontrolisanje ciklusa sna i budnosti, kao i procese buđenja i spavanja. 

Osim što utiče na pravilno funkcionisanje cirkadijalnog ritma koji je zapravo unutrašnji sat u organizmu za regulaciju ciklusa spavanja, melatonin ima funkciju kod očuvanja rada određenih hormona, dok ima i brojne benefite za očuvanje zdravstvenog stanja i vitalnosti.

 

Zašto je Melatonin ključ za bolji san i zdravlje?

 

Melatonin se kao dodatak upotrebljava kako bi ublažio simptome otežanog spavanja i buđenja, uz blagotvoran uticaj na očuvanje normalnih faza sna i produženo spavanje. 

Dodatak u vidu melatonina može biti odličan način da smanjite simptome nesanice kao i druge poremećaje sna, a jedan od glavnih benefita koje će vam pružiti je poboljšanje kvaliteta sna i oporavak organizma. U slučaju promene vremenskih zona tokom putovanja avionom, melatonin pokazuje značajno delovanje upravo jer ima delovanje na regulaciju ciklusa spavanja.

Melatonin je izuzetno značajan kada se radi o problemima sa spavanjem, posebno kod odložene faze spavanja i buđenja, nesanice, lošeg kvaliteta sna, i promene vremenskih zona. Ukoliko postoji poremećaj koji se ogleda u nemogućnosti da se brzo i lako zaspi, ili je buđenje otežano, dodatak u vidu melatonina može biti odlično rešenje. Kao prirodna supstanca, melatonin je bezbedan za upotrebu dok u isto vreme postoje brojna istraživanja koja potvrđuju i njegovu efikasnost na rešavanje poremećaja spavanja.

Kao dodatak, melatonin u svakodnevnoj ishrani može imati značajno delovanje na razne simptome i oboljenja, pa tako ujedno osim poboljšanja procesa sna takođe i štiti organizam i čuva celokupno zdravlje. Ono što je potrebno napomenuti je da je upotreba melatonina predviđena za period od oko pola sata do jedan sat pred odlazak na spavanje, a može biti i u roku od par sati. Razlog je to što melatonin izaziva pospanost i umor, pa je idealan za konzumiranje pre spavanja kako bi pružio željene rezultate kada se radi o odmoru i oporavku tela. 

Uz melatonin u okviru ishrane, važno je pridržavati se osnovnih pravila upotrebe, doziranja, vremena konzumiranja, i drugo. Melatonin ne treba uzimati pre upravljanja automobilom ili drugim vozilom. Ukoliko putujete avionom i želite da na idealan način popravite vaš cirkadijalni ritam i prilagodite organizam novim spoljnim faktorima. 

U slučaju da ste u potrazi za dodatkom ishrani koji će služiti kao lek za spavanje, melatonin je pravi izbor za vas. Osim toga, prema istraživanjima, melatonin je sasvim bezbedan za konzumiranje od strane odraslih, a ima i visok stepen efektivnosti. Ukoliko niste sigurni oko doze melatonina ili dužine trajanja njegove upotrebe, posavetujte se sa lekarom pre početka uzimanja melatonina. 

 

Pitanja i odgovori

 

S obzirom na to da je melatonin jedna od ključnih supstanci za održanje pravilnog ciklusa sna i buđenja, postoje pitanja koja mogu zanimati korisnike pre početka njegove upotrebe. 

 

Da li je u redu uzimati melatonin svake noći?

 

Istraživanja koja su se bavila delovanjem i efikasnošću upotrebe melatonina uzimala su u obzir kratko vreme upotrebe melatonina koje traje nekoliko dana, do oko 13 nedelja. Kada se radi o dugotrajnom konzumiranju ovog dodatka, ne postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju bezbednost i efikasnost. Važno je konsultovati se sa lekarom pre upotrebe melatonina kako biste odredili najbolju dozu za vas. 

 

Zašto bi trebalo uzeti melatonin 2 sata pre spavanja?

 

Melatonin nema veliku brzinu delovanja nakon što se konzumira, pa je poželjno užeti ga nekoliko sati pred spavanje kako bi delovao očekivanim efektom na poboljšanje sna i oporavka organizma. Vreme eliminacije melatonina kreće se u okviru 20- 40 minuta.

 

Kada ne bi trebalo uzimati melatonin?

 

Melatonin ne bi trebalo uzimati neposredno pre upravljanja vozilom. Preporuka je takođe i da se vozilom ne upravlja u periodu od 4 – 5 sati nakon uzimanja melatonina, jer utiče na pospanost. Ovaj dodatak nije poželjno uzimati ni tokom dana ili jake dnevne svetlosti jer može dovesti do umora ili simptoma kao što je nervoza. Za idealne rezultate upotrebe melatonina uzimajte ga u periodu od 30 minuta do par sati pred spavanje. Upotreba melatonina ne preporučuje se deci. 

 

Kako melatonin deluje kod jet laga?

 

Melatonin se kao dodatak ishrani upotrebljava kako bi unapredio kvalitet spavanja u slučaju promene vremenske zone. Ovaj dodatak utiče na lakše i brže prilagođavanje organizma prilikom promene 5 ili više zona, pri čemu se uspešno reguliše ciklus sna. Uobičajena doza za uvlažavanje ovih simptoma je 0,5 – 5 mg melatonina, u zavisnosti od preporučene količine od strane stručnog lica. 

 

Da li se može postati zavisan od melatonina?

 

Melatonin je prirodna supstanca koja se stvara u telu, pa su šanse da postanete zavisni od ovog dodatka minimalne. Isto tako, upotreba melatonina za poboljšanje kvaliteta noćnog sna neće dovesti do manjeg efekta nakon što ponovite upotrebu odnosno naviknete se na njegovo konzumiranje. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.