Fraud Blocker

UN dijeta: Kako da započnete? – Sve što treba da znate

Un dijeta obuhvata različite jednostavne i ukusne recepte - Protein Box
Picture of Nikola Šimšić

Nikola Šimšić

Nikola Šimšić je bodibilder, fitnes entuzijasta i zagovornik zdravog načina života sa desetogodišnjim iskustvom u ovim oblastima. Već sedam godina se aktivno bavi trenerskim poslom, koristeći svoje znanje i stručnost kako bi pomogao drugima da postignu svoje ciljeve u vezi sa fizičkom spremom.  Postizanje fitnes i zdravstvenih ciljeva svojih klijenata vrši kroz inspirativan pristup što mu je omogućilo popularnost na dru&scaaron;tvenim mrežama, gde redovno deli praktične savete i lična iskustva.  Možete ga pratiti na Instagramu (@just_shime), Facebooku (Body by Shime) i posetiti njegovu veb stranicu (www.justshime.com) radi više informacija.

Sadržaj Posta

Un dijeta je poseban režim ishrane koji kao glavni benefit daje smanjenje broja kilograma uz unapređenje metabolizma ukoliko traje svih predviđenih 90 dana. Ono što odlikuje ovu dijetu je to što se možete osloboditi i manjeg broja kilograma, pa u tom slučaju dijeta može kraće trajati. Ovu dijetu za brzo mršavljenje odlikuje tačno utvrđen redosled dana u kojima se konzumira drugi tip nutrijenata. Un dijeta tako ima utvrđen redosled koji se ne menja i traje do kraja dijete. 

 

Un dijeta prati tačno utvrđen redosled konzumiranja tipova namirnica - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Šta je UN dijeta i kako funkcioniše?

 

Un dijeta dobila je svoj naziv po tome što nije kao klasična dijeta, pa se zato i naziva ne-dijeta (Undiet, engl.). Uz ovu dijetu nema potrebe gladovati, pa ćete se osećati sito i kao da niste na dijeti, a da pritom izgubite kilograme. 

Un dijeta je jedna od onih dijeta koja vam dozvoljava da konzumirate i poslastice kao što su čokolada, sladoled, kolače i torte. Unos ovih poslastica je strogo određen, kao i svih ostalih tipova namirnica, a u osnovi dijete nije gladovanje za razliku od mnogih dijeta. 

Do promene metabolizma dolazi nakon tri meseca odnosno 90 dana koliko je predviđeno da traje dijeta. Zbog toga je važno da dijeta traje tačno koliko je planirano, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od tri meseca. Posle pauze, ponovo se možete vratiti Un dijeti ukoliko želite da dodatno smanjite broj kilograma.

Princip kojim se vodi Un dijeta je sledeći: prvi dan je proteinski, nakon čega skrobni, potom dan za ugljene hidrate, te voćni dan i na kraju opet proteinski. Ovo je utvrđen redosled kojeg se treba držati do kraja dijete kako biste dobili najbolje rezultate. Cilj ove dijete za mršavljenje je da se u toku obroka, pa i u toku dana, ne mešaju različite vrste namirnica kako se sistem za varenje ne bi opteretio. Upravo na taj način dobijate priliku da brže i lakše varite hranu, pa se plan ishrane na Un dijeti zasniva na grupisanju istih tipova namirnica u toku dana. 

Namirnice koje se kombinuju tokom Un dijete nisu jednolične, naprotiv – hrana je veoma raznolika i detaljno ukombinovana tako da vam pruži osećaj sitosti uz neophodnu energiju. Slatkiši koji su dozvoljeni tokom dana za ugljene hidrate osim što vam daju dodatnu količinu energije takođe mogu i da vam pruže dodatnu motivaciju za nastavak dijete. Uz konzumiranje omiljenih poslastica nećete ni imati osećaj kao da ste na dijeti, jedino što treba voditi računa o količini unetih slatkiša. 

 

Prednosti i nedostaci UN dijete

 

Kada se radi o količini hrane, ona je veća nego inače, a glavni izazov ove dijete je da ostanete uporni i dosledni pravilima. Ova dijeta se ne bazira na gladovanju i odricanju do hrane, već na organizovanju dana i obroka po strogim pravilima, što pokazuje odlične rezultate, ali može biti izuzetno zahtevno. Ne treba očajavati ukoliko nakon prvih nedelju ili deset dana ne dođe do gubitka kilograma jer se u tom periodu vaše telo tek navikava na novi režim ishrane. Nakon toga doći će do naglog gubljenja 3 – 4 kilograma. 

Ono što je jedna od velikih prednosti Un dijete je to što se može prilagoditi vašim individualnim ukusima i potrebama, kada se radi o konkretnoj namirnici, kao i podneblju i godišnjem dobu.  

Ono što je važno napomenuti kada se radi o Un dijeti je da zahteva disciplinu i pridržavanje unapred određenih pravila, pa je poželjno detaljno isplanirati jelovnike po danima. Tako ćete uštedeti vreme i bićete sigurni da niste preskočili nijedan dan, jer je ključno da ispratite upravo redosled po kojem se konzumiraju tipovi hrane tokom nedelje. 

Kada se radi o unosu povrća tokom dijete, on nije strogo ograničen, već je konzumiranje povrća za ručak i večeru preporučeno, i to u različitim kombinacijama i količinama po želji. Povrće se preporučuje kao neutralna namirnica koja je izuzrno poželjna tokom ove dijete, bez obzira na dan dijete. 

 

Un dijeta treba da obuhvata pravilan plan ishrane prema danima - Protein Box

Izvor: Freepik.com 

 

 

Kako započeti UN dijetu?

 

Kada se radi o planu kojim se vodi Un dijeta, to je redosled režima ishrane po danima, pri čemu se smenjuju proteinski, skrobni, ugljenohidratni, voćni te opet proteinski dan. Ono što odlikuje ovu dijetu je doručak koji svakoga dana sadrži samo voće. Plan ishrane po utvrđenim danima sadrži različite recepte i obroke. 

 

UN dijeta plan ishrane

 

Doručak na Un dijeti može da obuhvata dva komada istog voća ili jednu bananu, a takođe to može biti šaka sušenog voća (dovoljno je i samo šaka sušenog voća). Plan ishrane na ovoj dijeti može delovati strogo, ali dozvoljava konzumiranje i vaših omiljenih poslastica – naravno, u određenom redosledu i količini. 

 

Sve navedene namirnice je potrebno konzumirati tokom dana predviđenog za njih, zbog njihovih važnih funkcija u organizmu. Na isti način voće za doručak ima ulogu u tome da vam brzo pruži neophodnu energiju, kao i čokolada koja se konzumira tokom trećeg dana, koja služi i da spreči alergije i zaštiti organizam. 

 

 • 1. dan – proteinski dan

 

Doručak ima isti pricip svakog dana tokom trajanja dijete, kao i tokom pauze od tri meseca – konzumira se jedino voće. To mogu biti dve iste voćke ili jedna banana, kao i šolja sitnog voća recimo malina. Odlična opcija je i sušena aronija u količini od jedne šake. Voće treba samo oprati, a po želji iseckati ili oljuštiti. Jede se u svežem stanju, osim sušenog voća. 

Za ručak u proteinskom danu može se jesti meso u količini od oko 250 g (2 – 3 komada), dinstano, pečeno ili bareno. Ručak mogu biti i 3 jaja, pečena ili kuvana, kao i mlečni proizvodi i proizvodi od soje. Za ručak se jede i integralni hleb u količini od jednog parčeta. Salata se može jesti u količini po želji, ali sa najviše jednom kašikom ulja. Obavezna je i supa za ručak, u količini od 300 ml odnosno jedne šolje, ali bez rezanaca. Ukoliko konzumirate mlečne proizvode za ručak, ne morate i supu, već popijte samo šolju mleka ili jogurta. Sir i jaja ne treba jesti u isto vreme odnosno za isti obrok, ali možete sir zameniti jogurtom. Za pripremu supe možete koristiti i kocku za supu. 

Večera prvog dana je potpuno ista kao i ručak ali bez hleba i u duplo manjoj količini. Važno je da vrsta namirnice koju ste imali za ručak bude i za večeru, što posebno važi za namirnice kao što su meso ili jaja. Postoje različiti izvrsni recepti za savršeno kombinovanje namirnica tokom proteinskog dana, kao i tokom ostalih dana, a mi smo naveli osnovne principe koje je potrebno pratiti. Potrebno je da obroke završite do 20h nakon čega se ne konzumira hrana. 

Razmak između obroka tokom proteinskog dana je 4 sata, ali može biti i veći (nikako manji).

 

 • 2. dan – skrobni dan

 

Ručak tokom skrobnog dana može biti grašak, sočivo, pasulj, pirinač, kao i kromir. Važno je da je povrće kuvano, uz dodatke jedino u vidu začina kao što su biber, so, vegeta, kečap i sos od kuvanog paradajza. Količina je jedan ceo pun tanjir. Za ručak drugog dana jede se i jedno parče hleba kao i salata. 

Večera je ista kao i ručak, ali u polovini mere, i bez konzumiranja hleba. 

Razmak između obroka u skrobnom danu je najmanje 3 sata.

 

 • 3. dan – ugljenohidratni dan 

 

Ručak tokom dana ugljenih hidrata može biti kuvana testenina sa kečapom ili začinima, ili pica (samo sa dodatkom u vidu kečapa), kao i slano pecivo kao na primer 3 kiflice. 

Za večeru možete pojesti 2 manja parčeta torte, 3 – 4 kugle sladoleda ili 3 – 4 kolača po želji. Jedna štanglica čokolade za kuvanje je obavezna. 

Kada se radi o razmaku među obrocima tokom dana za ugljene hidrate, to je takođe minimum 3 sata. 

 

 • 4. dan – vitaminski dan/voćni dan

 

Vitaminski odnosno voćni dan ne isključuje povrće, tako da osim obaveznog voća za doručak, možete imati i drugačiji ručak. 

Ručak tokom vitaminskog dana može biti različito voće u neograničenim količinama, za razliku od doručka kada možete pojesti najviše 2 iste voćke. Osim voća, ručak može biti bareno povrće, uz salatu. Večera je ista kao i ručak. 

Pauza između obroka u vitaminskom danu je najmanje 2 sata, ali je možete i povećati prema potrebi. Između obroka možete imati užine od različitog voća. 

Nakon voćnog odnosno vitaminskog dana nastavlja se sa proteinskim danom. 

 

UN dijeta pravila

 

Kod Un dijete smenjuju se 4 dana kada se jede određeni tip namirnica, kako smo prikazali u planu ishrane. Nakon 28 dana, odnosno nakon 7 krugova od po 4 dana, drži se vodeni dan. Ovaj 29. dan od početka dijete označava da se celog dana pije samo voda. Nakon vodenog dana se nastavlja sa proteinskim danom. Vodeni dan služi i da se organizam očisti od toksina, a osim vode možete piti i nezaslađene biljne čajeve ili kafu. 

 

Postoje i dodatna pravila koja se tiču Un dijete:

 

 • Čaj i kafa se mogu konzumirati, ali je važno da budu bez šećera. Kada se radi o sokovima, potrebno je maksimalno smanjiti njihov unos. 
 • Nakon ručka je važno uzimati dnevnu dozu minerala i vitamina u vidu suplemenata po želji kako ne bi došlo do deficita. 
 • Pauza između obroka ne traje svakog dana jednako. Važno je napomenuti da je ovo minimalna pauza i da razmak između obroka ne treba biti manji, ali može biti veći. Tokom proteinskog dana razmak je 4 sata, skrobnog i ugljenohidratnog dana je 3 sata, a voćnog dana pauza je 2 sata. 
 • Nakon 20h ne bi trebalo ništa da konzumirate, pa je poželjno da sve obroke isplanirate tako da uđu u taj vremenski okvir. 
 • Važno je da od obroka do odlaska na spavanje prođe minimum 3 sata. Nakon poslednjeg obroka dozvoljena je voda kao i biljni čajevi. 

 

Un dijeta treba da traje 90 dana, nakon čega je neophodno napraviti pauzu od 3 meseca. U tom periodu nakon završetka dijete nastavlja se sa doručkom u vidu voća, po istom principu kao na dijeti. Kada se radi o večeri i ručku, vraćate se svojoj uobičajenoj ishrani. Ovaj period služi za dodatno gubljenje još oko 3 kg u proseku, u čemu se može videti promenjen rad metabolizma. Dijeta se može ponoviti nakon što prođe 3 meseca pauze, posebno ukoliko nije došlo do vidljivih rezultata gubljenja novih kilograma. Važno je da se dijeta ne produžava nakon 90 dana kako biste dobili najbolje rezultate. 

Povrće koje spada u neutralne namirnice tokom ove dijete može se kombinovati u količini po želji sa različitim namirnicama, za ručak i večeru tokom svakog dana dijete. To povrće je: paprika, kupus, šargarepa, tikvice, luk, patlidžan, pečurke, karfiol, krastavac, blitva, spanać, paradajz, zelena salata, rukola, cvekla, masline, rotkvice. Može se takođe jesti i avokado svakoga dana dijete. 

Kada se radi o vremenskim periodima u kojima je potrebno imati glavne obroke u toku dana, treba pratiti određeno minimalno vreme trajanja pauze, ali i vreme obroka. Doručak u tom slučaju treba biti najkasnije do 9 časova ujutru. Nakon toga, ručak može biti u periodu do 13 – 14h, u zavisnosti od trajanja pauze. Kada se radi o večeri, ona može biti do 19h ili 20h. Važno je da ne konzumirate hranu nakon 20h, ali ako postoje manje izmene u vidu vaših obaveza ili potreba, može doći i do odstupanja. U tom slučaju ne treba imati večeru nakon 21h/22h. 

Kada se radi o unosu tečnosti na Un dijeti, voda se preporučuje u što većoj količini. Mogu se konzumirati i kafa i čaj, ali bez šećera. Alkohol ne bi trebalo konzumirati, osim ½ čaše crnog vina, između glavnih obroka. 

 

Un dijeta obuhvata različite jednostavne i ukusne recepte - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

UN dijeta recepti 

 

Un dijetu karakteriše određeni tip hrane tokom jednog celog dana, sa izuzetkom doručka koji je svakoga dana voće (osim vodenog dana kada se jedino pije voda tokom celog dana). 

Za najbolje efekte ove dijete za mršavljenje potrebno je poštovati pravila o tome na koji način se kombinuju različite namirnice, kao i kog dana se konzumiraju. Postoji mnogo recepata za ručak i večeru tokom svih dana dijete, bilo da se radi o danu za proteine, skrob, ugljene hidrate ili vitamine. Uz mnogobrojne različite recepte možete kreirati savršen nedeljni jelovnik prema vašim potrebama i ukusu, vodeći se osnovnim principima Un dijete. 

Ono što je odlično kada se radi o ovoj dijeti jeste da ne morate mnogo brinuti o tome šta ćete pripremati za ručak, a šta za večeru, tokom jednog istog dana, jer je večera uglavnom ista kao i ručak, osim što je u manjoj količini. 

Ovom prilikom ćemo vam predstaviti recept za voćni džem koji može biti odličan za večeru na dan ugljenih hidrata. 

 

Recept za voćni džem sa čia semenkama

 

Ovaj recept za džem može se primeniti i na jagode, maline i kupine. Sa čia semenkama koje spadaju u zdravu superhranu bogatu važnim nutrijentima ovaj džem je odličan za dan ugljenih hidrata. 

Potrebni sastojci: 

 

 • 2 ½ šolje smrznutih jagoda (ili 2 šolje smrznutih malina ili kupina)
 • 2 kašike čia semenki
 • 120 ml vode
 • 2 kašike soka od limuna
 • 1 prstohvat soli
 • 2 kašike meda

 

Način pripreme džema:

 

 1. Voće sipajte u vodu u malom loncu, pa potom kuvajte na umerenoj temperaturi 15 – 20 minuta. Često mešajte tako da se voće raspadne, a smesa postane kao sos. 
 2. Nakon toga sklonite lonac sa vatre, pa dodajte limunov sok, med i čia semenke. Med dodajte prema potrebi u zavisnosti od slatkoće voća. Dodajte i so.
 3. Ovako pripremljenu smesu ostavite oko 10 minuta kako bi se čia semenke zgusnule. 
 4. Vaš džem je gotov! Možete smesu prebaciti u teglicu sa zatvaračem. Čuvajte u frizideru najviše 1 mesec. 

 

Iskustva sa UN dijetom

 

Un dijeta pripada dijetama za mršavljenje ali i unapređenje metabolizma, što se može videti nakon svih 90 dana trajanja dijete. 

 

UN dijeta rezultati

 

Nakon perioda od 90 dana dijete, prema iskustvima onih koji su probali ovu dijetu, može se izgubiti određeni broj kilograma (3 – 4 kg nakon samo nedelju dana u nekim slučajevima). 

Jedna od važnih prednosti ove dijete o čemu svedoči i iskustvo jeste to što nema takozvanog jo-jo efekta, kada se kilogrami nakon prestanka sa dijetom vrate. U slučaju Un dijete, poboljšaće se metabolizam, tako da se izuzetni rezultati nakon 90 dana dijete mogu zadržati ukoliko održavate sličan režim ishrane. Organizam se tokom trajanja dijete navikava na novi režim kombinovanja namirnica, što znači da se zapravo stvaraju nove pozitivne navike pa se broj kilograma može uspešno i efikasno održavati i na duže staze.

Un dijeta donosi svojim određenim kombinovanjem namirnica nove zdravije navike kada se radi o unosu različitih tipova namirnica, kao i tečnosti. U slučaju da nakon držanja ove dijete postoje i odstupanja od tog režima, ne može doći do značajnih negativnih posledica po pitanju vraćanja kilograma. 

Za najbolje rezultate, važno je držati se tačnog redosleda dana, uz poštovanje trajanja pauza između obroka. Neophodno je i da se ništa ne konzumira od hrane između glavnih obroka: doručka, ručka i večere. Odstupa se od tog pravila kod vitaminskog dana, kada se kao užina jede mešano voće po izboru. Obroke ne treba preskakati, a najbolji rezultati dijete postići će se i uz vežbanje i bavljenje fizičkom aktivnošću koja je uskladu sa vašim ciljevima mršavljenja. 

 

Često postavljana pitanja o Un dijeti

 

Un dijeta spada u posebne režine ishrane za mršavljenje koja dozvoljava i konzumiranje vaših omiljenih poslastica onog dana predviđenog za to. Upravo zbog toga postoje i mnoge nedoumice i pitanja koja su vezana za pravila ove dijete, kao i pitanja o njenom učinku, trajanju i održavanju na najefikasniji način.

 

Kako izgleda plan ishrane za Un dijetu?

 

Un dijeta za mršavljenje u osnovi ima unapred određenu kombinaciju četiri tipa namirnica. Prvi dan je određen za proteine, drugi za skrob, treći za ugljene hidrate, dok je četvrti dan vitaminski odnosno voćni. Doručak svakoga dana je samo voće u određenoj količini, ručak je u skladu sa tipom namirnica za taj dan po takođe utvrđenim pravilima, dok je večera uglavnom ista kao i ručak samo u duplo manjoj količini. Pauze između obroka su utvrđene, mogu se konzumirati i nezaslađena kafa i čaj, kao i poslastice tokom dana ugljenih hidrata. Un dijeta traje 90 dana nakon čega se pravi pauza od 3 meseca. 

 

Koje su prednosti i nedostaci Un dijete?

 

Karakteristično za UN dijetu je da se smenjuje ciklus od 4 različita tipa namirnica, tako da je ona izuzetno raznolika i ne morate se odreći mnogih omiljenih jela, među kojima i slatkiša. Razultati pokazuju da nakon samo desert dana ove dijete možete primetiti smanjenje broja kilograma. Važno je napomenuti da je za najbolje rezultate sprovođenja Un dijete važno biti dosledan i poštovati unapred određena pravila i plan ishrane. Kada detaljno proučite pravila dijete, možete kreirati lični plan ishrane tako da potpuno odgovara vašem ukusu i potrebama. 

 

Kakvi su rezultati i iskustva korisnika sa Un dijetom?

 

Un dijeta spada u dijete za koje postoji pozitivno iskustvo. Većina korisnika nije iskusila veliku glad, osećali su se sitim duži vremenski period, a kilogrami se posle prestanka sa dijetom nisu vraćali. Vreme mršavljenja je drugačije u svakom individualnom slučaju, a željena težina kod većine ljudi dostignuta je nakon dva meseca, pa do kraja trajanja dijete. Nakon oko 70 dana dijete, veći deo korisnika bilo je zadovoljan dostignutom kilažom. Prema rezultatima, Un dijeta je veoma efikasna za mršavljenje ali i za bolji rad metabolizma i kreiranje novih zdravih navika po pitanju ishrane. 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.