Fraud Blocker

Keto dijeta: Vaš vodič za uspešan početak

Keto dijeta može imati odličan efekat na metabolizam - Protein Box
Picture of Nikola Šimšić

Nikola Šimšić

Nikola Šimšić je bodibilder, fitnes entuzijasta i zagovornik zdravog načina života sa desetogodišnjim iskustvom u ovim oblastima. Već sedam godina se aktivno bavi trenerskim poslom, koristeći svoje znanje i stručnost kako bi pomogao drugima da postignu svoje ciljeve u vezi sa fizičkom spremom.  Postizanje fitnes i zdravstvenih ciljeva svojih klijenata vrši kroz inspirativan pristup što mu je omogućilo popularnost na dru&scaaron;tvenim mrežama, gde redovno deli praktične savete i lična iskustva.  Možete ga pratiti na Instagramu (@just_shime), Facebooku (Body by Shime) i posetiti njegovu veb stranicu (www.justshime.com) radi više informacija.

Sadržaj Posta

Keto dijeta je jedan od najpopularnijih oblika ishrane koji služi za postizanje različitih fitnes i zdravstvenih ciljeva. Ketogena dijeta, kako se drugačije naziva ovaj režim ishrane, pogodna je za smanjenje broja kilograma i poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. Postoje brojna istraživanja koja nudi različite dokaze u prilog keto dijeti za gubljenje viška masnoće u organizmu, prvenstveno jer se masti koriste za proizvodnju energije umesto ugljenih hidrata. 

Ukoliko želite da započnete keto dijetu, potrebno je da znate osnovne stvari i principe ovog izmenjenog režima ishrane kako biste dobili sve njene prednosti. Ketogena dijeta može da poboljša opšte stanje organizma i da vam pomogne prilikom procesa mršavljenja, kao i da spreči pojavu niza neprijatnih simptoma i mnogih bolesti. 

 

Uvod u keto dijetu

 

Keto dijeta obuhvata režim ishrane koji se bazira na jako maloj količini ugljenih hidrata, dok je procenat unetih masti veliki. Kako biste uspešno započeli sa keto dijetom, treba da značajno umanjite unos ugljenih hidrata, kao i da eliminišete ili smanjite unos mnogih namirnica (žitarice, voće, nezdrave masti, određeno povrće…). Uz veći unos masnoća telo može ući u proces ketoze, posebno stanje metabolizma. Ketoza obuhvata veće sagorevanje masnoća koje se potom pretvaraju u energiju, a mogu se koristiti i kao energetski izvor za mozak.

Keto dijeta se može realizovati na različite načine pa tako imamo podelu na nekoliko tipova ketogene dijete. Među ovim tipovima ketogene dijete nalaze se one koje se najčešće sreću kod sportista i fizički aktivnih ljudi, kao što su ciljana i ciklična keto dijeta koje spadaju u napredne oblike. 

Različiti tipovi keto dijete obuhvataju sledeće:

  • Standardna keto dijeta: Ovaj oblik keto dijete sadrži nizak procenat ugljenih hidrata koji može biti oko 10 %. Sadržaj proteina je umeren, oko 20 %, dok je procenat masnoća visok – čak 70 %. 
  • Visokoproteinska keto dijeta: Ovaj tip keto dijete ima sličan princip kao standardna ketogena dijeta, ali sa većim procentom proteina koji ide do 35 %. Količina masti je često 60 %, a ugljenih hidrata oko 5 %. 
  • Ciljana keto dijeta: Ova vrsta keto dijete popularna je kod sportista, a za nju je karakteristično to što se može dodati dodatna količina ugljenih hidrata pred vežbanje ili trening. 
  • Ciklična keto dijeta: U okviru ciklične keto dijete postoje periodi sa dodavanjem veće količine ugljenih hidrata. Primer za to je pet dana keto dijete pa potom dva dana sa većim sadržajem ugljenih hidrata. 

 

Zašto je keto dijeta popularna? 

 

Jedan od razloga velike popularnosti keto dijete je to što može značajno unaprediti zdravstveno stanje, posebno kada se radi o nivou šećera. Povećanje ketona u stanju ketoze takođe ima brojne benefite za organizam, uprkos tome što se unosi veći sadržaj masti pa može izgledati kao da neće doći do pozitivnih rezultata.

 

Keto dijeta može imati odličan efekat na metabolizam - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Šta treba da znate pre nego što započnete keto dijetu

 

Ketoza je stanje metabolizma u kojem se upotrebljavaju prvenstveno masti kako bi se iskoristile kao energetsko gorivo. U tom slučaju se ne koriste ugljeni hidrati za energiju, pa se ketoza dešava upravo sa velikim smanjenjem potrošnje ugljenih hidrata. U ovom procesu se smanjuje i dotok glukoze koja je inače glavni faktor u stvaranju energije. 

 

Kako keto dijeta utiče na naš metabolizam?

 

Keto dijeta je najbolji način da se uđe u stanje ketoze, i pritom najefikasniji. U okviru keto dijete se smanjuje upravo unos ugljenih hidrata pri čemu je dozvoljeno oko 20 – 50 g na dnevnoj bazi, dok je potrebo unositi veću količinu masti u organizam. Hrana koja služi za punjenje mastima na keto dijeti su jaja, meso, riba, zdrava ulja i orasi. Ono što je takođe važno napomenuti je da se unos proteina smanjuje kako bi se došlo do ketoze. Razlog za to je potencijalno pretvaranje proteina u glukozu u slučaju da se unose u velikim količinama.

Kada je vaš organizam u ketozi, masti se jako efikasno pretvaraju u neophodnu energiju, dok se u jetri masti transformišu u ketone, koji su važni za snabdevanje mozga energijom. 

 

Kako se naše telo prilagođava na ketozu?

 

Ketoza se može postići povremenim držanjem posta, a postoje različiti načini da se on izvede. Najčešće se ograničava unos hrane na oko osam sati tokom dana, dok post traje 16 narednih sati. Ukoliko je vaše telo ušlo u stanje ketoze, mogu se primetiti pojačana žeđ i često mokrenje, dok će apetit biti manji, a usta suva. Mogu se odraditi različiti testovi kako bi se videla količina katona koja se stvara u vašem telu što će vam potvrditi da li ste u procesu ketoze. U ovom metaboličkom stanju koriste se masti kao glavni izvor energije, a najbrže se postiže uz povremeni post i drugačiji režim ishrane kao što je keto dijeta. 

 

Kako da započnete keto dijetu

 

Kako biste uspešno započeli keto dijetu, potrebno je da savladate osnovne korake za pravilnu izmenu svakodnevnog režima ishrane. 

 

Prvi koraci ka ketogenom načinu života

 

Neophodno je da znate koje namirnice treba eliminisati ili smanjiti njihovo konzumiranje, kao i koja hrana čini osnovu keto jelovnika. Uz ove osnove, važno je i da proveravate procenat masnoća u namirnicama koje konzumirate, na etiketama i pakovanjima, što važi i za količinu vlakana i ugljenih hidrata. Ono što je posebno značajno kod keto dijete je to što je ona veoma popularna pa tako postoji mnoštvo recepata koji će vam pomoći da brže i lakše započnete sa novim režimom ishrane kao i da ga najefikasnije održite.

 

Kako da se pripremite za ovaj režim ishrane?

 

Keto dijeta je odličan način da uz neke od omiljenih namirnica smanjite broj kilograma, a za uspešnu izmenu načina ishrane važno je da se temeljno informišete o pravilima ove dijete kao i o najčešćim greškama koje vas mogu udaljiti od cilja. Možete takođe odrediti koji tip ketogene dijete je najbolji za vašu situaciju u odnosu na lične potrebe i ciljeve. Ukoliko recimo želite da izgradite mišićnu masu i trenirate, visokoproteinska ketogena dijeta je pravi izbor za vas. 

 

Kako da bezbedno započnete ovaj način ishrane?

 

Da biste bezbedno započeli sa keto dijetom, važno je da se prvo konsultujete sa lekarom ili drugim stručnim licem kako biste utvrdili osnovne korake, kao i to da li je ovaj način ishrane dobar za vaš organizam. Uz neophodno znanje možete održati organizam zdravim tokom keto dijete, pa je zato važno posvetiti se planiranju i pripremi kvalitetnih obroka, uz unos neophodnih nutrijenata kao što su vitamini i minerali. 

 

Alt tag: Kada je keto dijeta u pitanju, važno je imati dobar plan ishrane - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Keto plan ishrane

 

Kod keto dijete postoji smanjen unos ugljenih hidrata, kada se radi o standardnom tipu ovog režima ishrane. Uz namirnice koje je potrebno izbaciti ili smanjiti njihovu količinu, postoji i hrana koja je obavezna u keto dijeti.

 

Kako izgleda tipičan keto jelovnik?

 

Keto dijeta se bazira na namirnicama koje su bogate mastima, kao i drugim kvalitetnim namirnicama koje prate ketogeni princip. Da biste uživali u svojim obrocima na keto dijeti potrebno je da znate koja hrana je dozvoljena za konzumiranje i u kojoj količini. Veći deo svih vaših obroka na keto dijeti treba da sadrži sledeće kvalitetne namirnice:

 • Meso: piletina, ćuretina, crveno meso, slanina, šunka, kobasica, biftek, meso živine (preporuka je da odaberete masnije delove mesa)
 • Masna riba: skuša, losos, pastrmka, tunjevina, som, smuđ, sardine
 • Kajmak, puter, sir kao što su kozji sir, čedar, mocarela, krem sir (neprerađeni sirevi)
 • Jaja
 • Semenke (čia, seme bundeve, laneno seme…), orasi, bademi
 • Zdrava ulja kao što su ulje avokada i ekstra devičansko maslinovo ulje 
 • Povrće koje ima mali procenat ugljenih hidrata: zeleno povrće, luk, paradajz, paprika
 • Avokado
 • So, biber, začinsko bilje 

 

Osim ovih osnovnih namirnica za kreiranje keto jelovnika, na keto dijeti je moguće konzumirati i različite zdrave grickalice. Ove grickalice možete jesti između obroka u slučaju da ogladnite. Među njima su: 

 • Masline
 • Jagode sa svežim sirom
 • Crna čokolada sa 90 % kakao delova
 • Orašasti plodovi ili semenke
 • 1 – 2 tvrdo kuvanih jaja
 • Proteinski barovi 
 • Punomasni grčki jogurt 
 • Bobičasto voće, dinja, limun 

 

Keto dijetalni recepti za početnike

 

Keto dijetalni plan možete pripremiti unapred kako biste uštedeli vreme i kako biste bili sigurni da ste obuhvatili sve dozvoljene namirnice. Za doručak možete pripremiti omlet sa slaninom, uz porciju povrća koje je dozvoljeno na keto dijeti i jogurt po izboru. Doručak takođe može biti i smuti na bazi šumskog voća, orašastih plodova ili zelenog lisnatog povrća. Osim toga, tipičan keto doručak su i: pržena jaja sa svežim povrćem, namaz od avokada, poširana jaja sa pršutom, keto hleb sa namazom od orašastih plodova, punomasni grčki jogurt sa komadićima voća.

Keto ručak može biti: losos uz porciju povrća, pileći bataci sa sirom i salatom, juneći burger sa povrćem, salata od tunjevine i povrća sa jogurtom, pečurke, kuvana jaja sa povrćem i sirom, ćuretina. 

Kao keto večera mogu poslužiti sledeći obroci: smuti od voća i povrća, proteinski šejk, šampinjoni sa slaninom, grilovane pljeskavice uz porciju povrća, grilovani odresci od junetine sa svežim paradajzom, škampi preliveni sokom od limuna, keto tost sa kuvanim jajima i sosom od avokada.  

 

Keto dijeta je odlična za smanjenje broja kilograma i mršavljenje - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

 

Keto dijeta i gubitak težine

 

Keto dijeta uz brojne benefite može da doprinese i smanjenju broja kilograma, zbog čega je popularna među onima koji žele da regulišu telesnu težinu i održe vitku liniju. 

 

Kako keto dijeta može da vam pomogne da izgubite težinu?

 

Prema nekim istraživanjima, ketogena dijeta ima visok stepen efikasnosti kod smanjenja telesne težine, jednako kao i ishrana sa malim procentom masnoća. Kod praćenja keto dijete postoje i bolji rezultati nego kod dijete sa niskim sadržajem masti, zahvaljujući drugim prednostima koje obezbeđuje organizmu. Uz keto dijetu možete duže biti siti pa ćete na taj način smršati i bez strogog smanjenja unetih kalorija. 

 

Keto dijeta i fitnes: Kako da održite energiju tokom treninga?

 

Važno je da vodite računa i o unosu proteina tokom ketogene dijete kako biste prilikom mršavljenja sačuvali mišićnu masu, oblikovali figuru i održali količinu proteina tako da ne dođe do deficita. Kada se radi o sportistima i osobama koje treniraju, za njih je posebno učinkovita ciljana keto dijeta koja dozvoljava unos ugljenih hidrata pred trening ili vežbanje. Na ovaj način može se poboljšati energetski nivo tokom treniranja, koji takođe uz proteine čine da se sačuvaju mišići i podstakne njihov rast. 

 

Keto dijeta i zdravlje

 

Keto dijeta je prema mnogobrojnim istraživanjima u raznim oblastima zadužena za sprečavanje niza bolesti i simptoma, dok ujedno može imati pozitivno dejstvo na poboljšanje određenih zdravstvenih stanja.

 

Kako keto dijeta utiče na naše zdravlje?

 

Keto dijeta je poznata po svom pozitivnom učinku za očuvanje zdravstvenog stanja, uz smanjenje različitih faktora rizika. Među tim faktorima nalaze se nivo šećera u krvi, procenat telesnih masti, dobar holesterol (HDL), i drugi faktori. Ovaj režim dijete pokazao je i značajne rezultate za smanjenje nivoa insulina. Kako je gojaznost i estetski ali i zdravstveni problem, ketogena dijeta može efikasno pomoći da se oslobodite viška masnoća i smršate. 

Kada se radi o rezultatima koje će vam po pitanju zdravlja i mršavljenja dati keto dijeta, oni zavise od starosti, broja kilograma, količina i intenzitet bavljenja sportom i drugi faktori. 

 

Kako se osećate na keto dijeti?

 

Keto dijetu karakteriše stanje ketoze, koje nekim osobama prvi put može doneti blag umor, što je sasvim prirodan odgovor organizma. Nakon toga, vaše telo će se navići na ketogenu dijetu, uz mnoge benefite po zdravlje. 

 

Zaključak

 

Često se početak keto dijete može činiti kao veliki izazov, ali srećom ima korisnih i proverenih saveta kako da vam taj početak bude što lakši i uspešniji. 

 

Kako da održite keto dijetu na duže staze?

 

Kada započnete keto dijetu, imaćete određene izazove da biste se zadržali na tom režimu ishrane i na duže staze. Međutim, sam početak ketogene dijete i njeno uspešno održavanje zavise od vaše spremnosti da se posvetite pripremi obroka na osnovu keto principa i pravila. Uz poznavanje temelja keto dijete, znaćete kako da pripremite dnevni i nedeljni plan ishrane odnosno lični keto jelovnik, tako da smanjite unos ugljenih hidrata, a povećate količinu unetih masti.

Da biste uštedeli vreme i osigurali kvalitet vaših obroka, neophodno je planiranje obroka i često priprema unapred, što je veoma korisno i za održanje keto dijete tokom dužeg vremenskog perioda. 

 

Kako će keto dijeta promeniti vaš život?

 

Za praćenje keto dijete se mnogi ljudi, među kojima veliki broj sportista, odlučuju najpre jer imaju različite fitnes ciljeve koji se tiču izgradnje mišićne mase, smanjenja broja kilograma, oblikovanja vitke figure uz mnoge druge sportske benefite. Nezavisno od toga koji je vaš cilj kada se radi o keto načinu ishrane, moći ćete da uz ovu dijetu ostvarite svoju zamisao ali i da dobijete druge prednosti i održite organizam zdravim i u odličnom stanju. 

 

Često postavljana pitanja o keto dijeti

 

Keto dijeta sa sobom donosi mnoge nedoumice i pitanja, posebno kada se radi o tek počinjanju sa ketogenim planom ishrane. 

 

Koje su nuspojave keto dijete?

Da biste na najbolji, najefikasniji i najbezbedniji način započeli sa keto dijetom, možete se prethodno konsultovati sa lekarom ili nutricionistom. Za smanjenje rizika od mogućih neželjenih efekata važno je da budete umereni u pažljivi, kao i da ne preterate sa trajanjem stroge ketogene dijete. Keto dijeta može vam doneti brojne prednosti za zdravlje organizma uz regulisanje telesne težine. Preporuka je da tokom ketogene dijete vodite računa o unosu dovoljne količine vitamina i minerala kako bi se održale njihove preporučene doze u organizmu. Zalihe neophodnih vitamina i minerala možete nadoknaditi pomoću namirnica koje su pogodne za keto dijetu, kao i odgovarajućim dodacima ishrani. 

 

Da li keto dijeta zaista funkcioniše?

 

Iskustva osoba koje prate keto dijetu su različita u odnosu na fitnes i izdravstvene ciljeve, ali su uglavnom pozitivna. Keto dijeta pruža izuzetne benefite kada se uđe u stanje ketoze, pa je moguće efikasnije pretvaranje masti u energiju i kontrola telesne težine. Nakon što se jednom prođe kroz ketozu i telo se navikne na ovaj proces, praćenje keto dijete je bez neprijatnih simptoma kao što je umor, pa da potpuno bezbedno i efikasno gubite višak kilograma. 

 

Šta je ‘whoosh’ efekat u keto dijeti?

 

Whoosh efekat u keto dijeti odnosi se na vidljive i brze rezultate gubljenja broja kilograma. Prema istraživanjima, u ketogenoj dijeti dolazi do ovog efekta nakon oko nedelju dana od izmenjenog režima ishrane, pri čemu je telesna težina konstantna do tog trenutka kada se smanji. Rezultati i brzina delovanja ovog režima ishrane zavisiće i od početne telesne težine, učestalosti vežbanja i drugih faktora.

 

Šta me izbacuje iz ketoze?

 

Unos prevelike količine ugljenih hidrata može narušiti stanje ketoze u organizmu, pa je važno voditi računa o tome da je to najviše 50 g ugljenih hidrata dnevno. Većina osoba koje prate ketogenu dijetu konzumiraju 20 – 30 grama ugljenih hidrata dnevno. Veće količine mogu sprečiti telo da dođe do stanja ketoze, a takođe i narušiti već postojeći proces ketoze. Posebno treba izbegavati proste ugljene hidrate i šećere. 

 

Koje namirnice treba izbegavati na keto dijeti?

 

Kada je u pitanju keto dijeta, potrebno je eliminisati ili smanjiti unos namirnica koje sadrže veliki procenat ugljenih hidrata. Hrana koju treba izbaciti na keto režimu ishrane obuhvata sledeće namirnice:

 • Skrob i žitarice, testeninu, pirinač, pšenične proizvode
 • Slatka hrana, smutiji i sokovi, slatkiši i druge poslastice
 • Mahunarke, pasulj, sočivo, grašak
 • Voće (osim bobičastog voća)
 • Krompir, šargarepa, drugo korenasto povrće
 • Dijetetske namirnice sa malim procentom masti (majonez, sosevi)
 • Drugi sosevi: kečap, roštilj sos
 • Prerađena biljna ulja
 • Alkoholna pića: pivo, vino, kokteli
 • Dijetalne namirnice i poslastice bez šećera 

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.