Fraud Blocker

Dijete za mršavljenje – Zdrave strategije za postizanje vaše idealne težine

Najbolje dijete za mršavljenje nude zdrave strategije za dostizanje idealne težine - Protein Box
Picture of Milan Grozdanovic Konzul

Milan Grozdanovic Konzul

Milan Grozdanović Konzul je istaknuti fitnes ekspert, stručnjak za obuku ličnih trenera i autor knjiga "Jedi kao svinja i budi fit" i "Dominiraj u poslu ličnog trenera". Sa sertifikatom za trenera Westside Barbell, Milan koristi svoje dubinsko znanje i bogato iskustvo kako bi pomogao ljudima da postignu vrhunsku fizičku kondiciju. Pored svojih autorskih dostignuća, Milan aktivno deli svoje stručno znanje na društvenim mrežama, a možete ga pratiti na Facebooku (Milan Konzul), LinkedInu (Milan Grozdanović) i Instagramu (@profesor_moriarty_) kako biste se inspirisali i dobili korisne savete. Za više informacija, posetite njegovu veb stranicu (www.konzulat.rs).

Sadržaj Posta

Ukoliko želite da smanjite broj kilograma, verovatno ste naišli na mnoge dijete za mršavljenje i različite strategije da dođete do željenog cilja. Međutim, često se dešava da nakon što započnete dijetu za gubljenje kilograma ubrzo odustanete jer ne dolazi do vidljivih rezultata, a niste sigurni zbog čega. 

Kada su u pitanju dijete za mršavljenje, važno je odabrati pravi režim ishrane za vas koji neće otežati proces mršavljenja već će vas približavati svakim danom sve više glavnom cilju. Moderna svakodnevica često zahteva ubrzanu pripremu obroka i malo slobodnog vremena za vežbanje, ali ključ u postizanju različitih fitnes ciljeva je u dobroj organizaciji i odabiru odgovarajuće ishrane. 

Dijete za mršavljenje ne moraju biti naporne i zahtevne ukoliko pronađete pravu ishranu za vas. Važno je da vaša dijeta može da pruži odličnu podršku tokom mršavljenja tako da ujedno dobijete neophodne nutrijente za očuvanje zdravlja dok vam pomaže da izgubite kalorije. Zbog toga vam predstavljamo neke od najboljih dijeta za mršavljenje koje će vam pomoći da dođete do idealne telesne težine. 

 

Kako odabrati najbolju dijetu za mršavljenje? 

Dijete za mršavljenje su odličan način da dođete do željenog broja kilograma ukoliko ih se pridržavate i ujedno redovno vežbate. 

Ukoliko se pitate koja je najbolja dijeta za vas, potrebno je prvo da se informišete o dijetama koje su vam dostupne. Estetski i zdravstveni problem sa viškom kilograma može se efikasno rešiti ukoliko imate disciplinu i dovoljno motivacije. Važno je da i tokom dijete vaša ishrana bude zdrava i izbalansirana kako biste dobili hranljive materije i tokom kalorijskog deficita, te tako očuvali telesne funkcije i zdravstveno stanje. 

Dijete se mogu razlikovati u odnosu na vaše lične ciljeve, energetske potrebe, nivo fizičke aktivnosti, starosti, dnevnih navika i aktivnosti, kao i zdravstvenog stanja. Uz pomoć dijeta za mršavljenje i treniranja možete smanjiti obim struka, stomaka, butina, kao i celulit, pa tako doći do idealne težine i oblikovane figure. 

Važno je odabrati pravu dijetu za mršavljenje jer vam neće svaki režim ishrane pomoći jednako da dostignete ciljeve. Dijeta može da kontroliše apetit ali treba i da vam pruži osećaj sitosti, bez nervoze i želje za nezdravom hranom nakon nekog vremena. Zbog toga vam predstavljamo upravo neke od najboljih dijeta za mršavljenje.

 

Saveti za zdrave strategije mršavljenja 

Kada su u pitanju dijete za mršavljenje, najvažnije je da pre njenog početka napravite individualni plan, a ne da se vodite samo opštim preporukama. U zavisnosti od vrste dijete i pravila njenog praćenja, potrebno je da prilagodite dijetu svojoj svakodnevici, slobodnom vremenu, ciljevima i drugim faktorima. 

Za uspešnu strategiju mršavljenja nije dovoljno samo smanjiti broj unetih kalorija ili samo izbaciti određeni tip namirnice, kao ni gladovati i piti jedino vodu. Upravo kombinacijom različitih zdravih strategija i odgovarajuće dijete za mršavljenje možete uspešno smanjiti broj kilograma.  

Osim prave dijete za mršavljenje važno je da se pridržavate drugih zdravih navika kako bi dijeta bila uspešna, kao što su redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i eliminisanje nezdravih namirnica i alkohola, kao i kvalitetan san. 

Ukoliko želite da smanjite broj kilograma, verovatno želite da pronađete najbrži i najefikasniji način. Višak kilograma je ujedno i zdravstveni i estetski problem, a da biste sprečili mnoge različite bolesti pomoći će vam modifikacija ishrane i svakodnevnih navika. Jednostavno rešenje za dostizanje idealne težine ne postoji, ali taj proces može biti znatno lakši uz pravi plan i postepeno topljenje masnih naslaga. 

Kada nemate dovoljno vremena za plan treninga, možete postepeno povećavati stepen fizičke aktivnosti u toku dana. Ovo obuhvata šetanje, hodanje, vožnju bicikla, upotrebu stepenica umesto lifta i slične aktivnosti. Uz više kretanja možete podstaći veće sagorevanje kalorija kao i jačanje mišića, a dobićete i bolju kondiciju. Veća fizička aktivnost pomaže pri većem topljenju masnih naslaga, kao i zdravijem organizmu.

 

Uz najbolje dijete za mršavljenje možete postići idealnu težinu na zdrav način - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Najbolje dijete za zdravo mršavljenje 

Dijete za mršavljenje su brojne, a kada se radi o pravoj dijeti za vas, ona treba da bude u skladu sa vašim ciljevima, obavezama tokom dana i spremnošću da joj se posvetite. Predstavićemo vam neke od najpopularnijih i najboljih dijeta za mršavljenje koje su provereno efikasne i na duže staze, a na vama je da odaberete onu u skladu sa vašim potrebama. 

 

Medicinska dijeta 

U poznate dijete za mršavljenje spada medicinska dijeta koja je kreirana posebno za gojazne osobe koje imaju određene zdravstvene probleme. Cilj dijete je mršavljenje ali bez oslabljenja organizma i narušavanja zdravlja, jer se unosi dovoljno minerala i vitamina koji održavaju pravilne telesne funkcije. 

Kod medicinske dijete je velika prednost što se nećete osećati slabo ili iscrpljeno zbog kalorijskog deficita, a uz to daje odlične rezultate. Ovaj tip dijete nije veoma naporan ali su obroci monotoni kako biste dobili najbolje efekte. Ukoliko želite da dođete do idealnih rezultata uz odricanje od raznovrsnih obroka, ovo je pravi izbor za vas. 

Medicinska dijeta karakteristična je po tome što se ponavlja tri puta, a traje 5 dana, što je ukupno 15 dana trajanja dijete. Nakon što se završi ova dijeta, može se izgubiti i do 10 – 15 kg, a ukoliko je potrebno izgubiti manje ili više kilograma, možete prilagoditi trajanje dijete. Posle završene dijete, pravi se pauza od dve nedelje, nakon čega možete nastaviti sa ovom istom dijetom ukoliko ima potrebe. 

Po iskustvima korisnika, medicinska dijeta može da vam donese gubitak kilograma koje se kreće od 2 do 5 kg tokom 5 dana. Potrebno je konzumirati samo onu hranu koja je u planu za taj dan, a olakšavajuće je to što postoje primeri jelovnika za svih pet dana. 

Ukoliko nemate problem sa tim da ne preskačete obroke, a da konzumirate tačno određenu količinu namirnica, medicinska dijeta može biti najlakša i najefektnija za vas. Tokom dijete neće doći do gladovanja jer u toku dana konzumirate dovoljno hrane, a steći ćete i disciplinu za veličinu porcije. Potrebno je takođe izbaciti šećer iz ishrane tokom ove dijete, kao i veštačke zaslađivače kada se radi o kafi ili čaju koje smete konzumirati. Poželjno je piti veće količine vode tokom ove dijete, a alkohol je zabranjen. 

 

UN dijeta

U najefektnije dijete za mršavljenje spada jedna od retkih dijeta koja dozvoljava da konzumirate i svoje omiljene namirnice. Ime ove dijete potiče od posebnog termina “Undiet” koji označava da ovo nije klasična rigorozna dijeta, međutim i ona ima svoja određena pravila. Trajanje ove dijete predviđeno je na tačno 90 dana, a njen cilj je da se u tom periodu najpre izmeni metabolizam. Nakon što se dijeta završi, rezultat su bolji metabolizam i u isto vreme smanjenje broja kilograma. 

Un dijetu odlikuje specifičan redosled konzumiranja hrane, tako da se smenjuju tačno utvrđeni dani:

  • Proteinski dan 
  • Skrobni dan 
  • Dan za ugljene hidrate 
  • Vitaminski odnosno voćni dan 

Jedan od glavnih benefita kada se radi o Un dijeti je da možete konzumirati i one namirnice koje volite u danu koji je predviđen za njih. Nakon što se završi 90 dana dijete, kilogrami se neće vratiti lako jer će se i vaš metabolizam promeniti. 

Tipičan dan ove dijete počinje sa doručkom koji je uvek voće, odnosno dva komada istog voća ili jedna banana, a možete konzumirati i suvo voće u količini od 7-8 komada. Ručak je u skladu sa tipom namirnica koje se konzumiraju, dok je večera najčešće ista kao ručak ali se porcija duplo smanjuje. 

Nakon svakog 29. dana ove dijete potrebno je držati vodeni dan kada se samo pije voda. Ova dijeta nije veoma zahtevna, jer vam dozvoljava da tokom nedelje konzumirate mnoge omiljene namirnice koje i sada jedete. Kada se radi o pravilima dijete, uz utvrđeni redosled dana kada se konzumira koji tip hrane, potrebno je voditi računa i o preporučenoj količini. Mogu se pronaći mnogi recepti koji se specifično vode ovom dijetom, a nakon nekog vremena će se vaše telo navići i na dane kada jedete samo voće ili samo pijete vodu. 

Iskustva korisnika ove dijete tvrde da se za period od 90 dana njenog trajanja može smršati i do 25 kilograma, ali i više. Ova dijeta za mršavljenje je odličan izbor za sve one koji žele da smršaju ali da ne gladuju dok u isto vreme mogu jesti i omiljene poslastice. 

Ukoliko imate dovoljno vremena u toku dana za pripremanje obroka po utvrđenom redosledu u odnosu na dan, ovo je prava dijeta za vas. Un dijeta ne ograničava unos mnogih namirnica koje se eliminišu tokom dijete, ali takođe je važno da se poštuje svaki obrok bez preskakanja. 

 

Hrono ishrana spada u najbolje i najpopularnije dijete za mršavljenje - Protein Box

Izvor: Freepik.com

 

Hrono ishrana  

Dijete za mršavljenje obuhvataju jednu od najpoznatijih dijeta, a to je hrono ishrana. Hrono dijeta se vodi idejom da se u određeno vreme konzumira samo određeni tip hrane. Obroke ne treba preskakati, a poželjno je konzumirati hranu na 4-5 sati. Ovo je zdrav i efikasan način da se izgubi veći broj kilograma, a takođe da se popravi energetski nivo. Tokom dijete osećaćete se sito, a telo će se polako navikavati na zdraviji režim ishrane.

Ova dijeta je idealna za sve osobe koje vole da kuvaju i pripremaju hranu, kao i u slučaju da vam disciplina vezana za vreme obroka ne predstavlja problem. U prvih 28 dana dijete telo se navikava na restrikcije minimalnog unosa ugljenih hidrata, kao i eliminisanje užine tokom dana. Trajanje dijete može da varira u odnosu na vaše ciljeve, pa tako može biti i do godinu dana.

 

Proteinska dijeta  

Dijete za mršavljenje obuhvataju i posebnu dijetu koja zahteva veći unos kalorija, ali je važno obratiti pažnju na tip namirnica. U proteinskoj dijeti ne sme se unositi šećer, a organizam treba da koristi masti kako bi dobio dovoljno energije. Upravo se na taj način oblikuje vaša figura, uz topljenje viška masnoća sa stomaka i struka. 

U ovoj dijeti se u najvećoj meri konzumiraju jaja, meso, riba i druge slične namirnice, a takođe i sir u određenoj količini. Potrebno je izbaciti određene namirnice kao što su slatkiši, mleko, voće, brza hrana. Ova dijeta se bazira na unosu namirnica sa većim procentom proteina, a minimalnom količinom ugljenih hidrata. U dijeti postoje tri faze, dok se u četvrtoj fazi održava ono što je do tad bilo postignuto. 

Tokom dijete se menja metabolizam, sa postepenim povećanjem unosa ugljenih hidrata do kraja treće faze, nakon čega se održava postignuta telesna težina. Izgubljeni kilogrami se nakon ove dijete neće vratiti. 

 

Autofagija (dijeta “8 sati”

U dijete za mršavljenje svrstava se i autofagija, koja je popularna iz razloga što je visoko efikasna. Ključni princip autofagije je post, što znači da je za uspešne rezultate potrebno određeni vremenski period gladovati. Kada se radi o ovoj dijeti, najefikasnije je da period posta traje od 12 do 16 sati. Na početku možete krenuti sa manjim periodom posta pa ga povećavati vremenom. 

Autofagija je odlična dijeta za mršavljenje koja vam omogućava da konzumirate i omiljenu hranu u neodređenim količinama ali u periodu od samo osam sati tokom dana. 

Princip po kom radi ova dijeta je da možete da jedete hranu koju već inače konzumirate, mada je poželjno da ishrana bude uravnotežena i zdrava koliko je to moguće. Svi obroci treba da budu u vremenskom periodu od 8 sati tokom dana, pa tako možete početi sa obrocima u 8 ujutru i završiti u 16h, ili u 9h te završiti do 17h. Raspored obroka i unosa kalorija je na vama, a za pet dana dijete može se izgubiti i do 2 kg. Ostatak dana, nakon osam časova kada se unose kalorije u organizam, služi da se telo odmori. 

Ova dijeta se posebno preporučuje osobama koje su zauzete tokom dana i nemaju vremena za pripremu obroka. Međutim, jedina zahtevna stavka je to što nakon završenih osam sati više ne smete konzumirati hranu. To može biti problem ukoliko imate drugačiju dnevnu rutinu svakoga dana zbog posla ili drugih obaveza. Ukoliko vam to ne predstavlja smetnju, ovo je idealna dijeta koja ne prati poseban jelovnik. 

 

Zaključak 

Postoje brojne dijete za mršavljenje koje su pomogle mnogima da dođu do idealne telesne težine i figure. Među njima se nalaze i one koje su popularne upravo zbog svojih posebnih odlika ali i rezultata, sa kojima sigurno nećete pogrešiti ukoliko se slažu sa vašim ciljevima. 

Dijete za mršavljenje se razlikuju po planu ishrane u toku dana ili nedelje, po svom trajanju, pravilima i rezultatima, pa je za najbolji izbor među njima potrebno da prvo odredite svoje ciljeve. Uz klasične dijete koje se vode određenim pravilima konzumiranja hrane, možete i sami kreirati svoj plan ishrane uz pomoć nutricioniste. Vaš individualni režim dijete može da obuhvata različite namirnice i dodatke ishrani u konsultaciji sa stručnim licem. Uz to, izmenom svakodnevnih navika i redovnim vežbanjem moguće je videti izuzetne rezultate po završetku dijete. 

Da biste zdravo i efikasno izgubili broj kilograma, važno je da se posvetite postepenom topljenju kalorija i dostizanju rezultata. Na taj način nećete ometati rad organizma i narušiti zdravlje, a dobićete željene rezultate u vidu izgubljenih kilograma koji se neće vratiti ni nakon nekog vremena.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.